Stroomgenerator
Kan een 60Hz stroomgroep hier gebruikt worden?
Electriciteit

Kan een 60Hz stroomgroep hier gebruikt worden? Dergelijke stroomgroepen worden bij de NATO gebruikt en worden soms te koop aangeboden.
-

-

60Hz

Mag een 60Hz generator gebruikt worden om 50Hz motoren te voeden?

Er worden veel oude NATO generatoren te koop aangeboden op diverse sites zoals Troostwijk. Dergelijke generatoren zijn meestal een goede koop omdat ze altijd goed onderhouden zijn geweest en weinig draaiuren hebben.

Generatoren die op het net gekoppeld moeten worden moeten natuurlijk op 50Hz werken, maar groepen die los van het distributienetwerk werken hoeven niet op 50Hz te werken.

Verwarming en aanverwante

Er zijn geen problemen te verwachten voor alle toestellen die met weerstanden werken (verwarming, gloeilampen,...).

Hetzelfde geldt voor apparaten die gevoed worden met een voedingsblok (laptop, smartphone,...), deze voedingsblokken zijn voorzien om te werken met een voedingsspanning tussen 110V en 240V, 50 en 60Hz (en zelfs 400Hz).

Asynchrone motoren

Het wordt moeilijker als men motoren moet voeden. De meeste motoren zijn asynchrone motoren (motoren zonder koolborstels). Een 50Hz motor zal sneller draaien (20% sneller), maar zal een lager koppel hebben. Om het koppel te verhogen moet de motor een spanning krijgen die 20% hoger ligt, dus 276V in de plaats van 230V. De meeste generatoren hebben een spanningsregelaar die een ruim regelbereik heeft.

De aanloopstroom van de motor zal echter hoger zijn en het beschikbaar koppel zal lager zijn, zelfs met een verhoogde voedingsspanning. Dit kan problemen opleveren bij bepaalde belastingen waarvan het benodigd koppel stijgt met het toerental (ventilatoren en in mindere mate ook pompen). Opgelet als je de netspanning zou verhogen: de andere apparaten zijn niet noodzakelijk geschikt om op deze verhoogde spanning te werken!

Universele motoren

Universele motoren zijn minder kieskeurig wat betreft de frekwentie. "Universeel" betekent immers dat de motoren (in theorie) geschikt zijn om te werken op gelijkspanning of op wisselspanning. Hier moet de spanning niet verhoogd worden. Het beschikbaar vermogen is echter wat lager omdat het rendement van de motor lager is (hogere ijzerverliezen).

Asynchrone motoren worden doorgaans in vaste installaties gebruikt: pompen, droogzwierders, ventilatoren, koelgroepen,... terwijl universele motoren in handgereedschap gebruikt worden: slijpschijven, boormachines en dergelijke meer.

Transformatoren

50Hz transformatoren die op 60Hz gebruikt worden zullen een wat lager rendement hebben, 60Hz transformatoren hebben wat minder ijzer. De transformator moet niet boven de 80% belast worden om safe te zijn.

De meeste stroomgroepen kunnen omgeschakeld worden van 60Hz/450V naar 50Hz/400V (triphasé). Het beschikbaar vermogen is altijd wat lager op 50Hz omdat de dieselmotor trager moet draaien.

Links to relevant pages - Liens vers d'autres pages au contenu similaire - Links naar gelijkaardige pagina's

-