Stroomgenerator
Voor huishoudelijk en industrieel gebruik
Electriciteit
Root server » TechTalk » Electriciteit » Stroomgroepen

Dit is de indexpagina voor de stroomgroepen: van een kleine generator voor huishoudelijk gebruik tot de zware stroomgroepen en noodaggregaten die in de industrie gebruikt worden.

De bedoeling van deze pagina's is vooral concrete en praktijkgerichte informatie te geven (hoe een generator herstellen...). Je kan veel informatie op het internet vinden, maar ofwel zijn het folders van de onderneming, ofwel zijn het wetenschappelijke verhandelingen met veel formules, en ik heb nog niemand een alternator zien herstellen met een formule, wel met meetapparatuur en een electrisch schema . Hier probeer ik technische informatie zo concreet mogelijk voor te stellen.

-

-

Indexpagina Stroomaggregaten

Aalternatieve energie

Dit is niet enkel windenergie en zonneënergie, maar ook kerncentrales. Nieuwe reactoren produceren meer splijtbaar materiaal dan dat ze grondstoffen nodig hebben. Dit is een volwaardig alternatief op steenkoolcentrales en gascentrales, nu dat men de CO2-uitstoot op alle manieren probeert te beperken.

Werking alternator

De algemene werking van een alternator
De alternator zet de mechanische energie om in electrische. Maar hoe ziet zo'n generator er uit en hoe werkt die? We hebben het hier over de stator, de rotor, de veldwikkelingen, enz. We bespreken ook de extra's die nodig zijn om een alternator te laten werken.

Moderne synchrone generatoren hebben geen sleepringen of borstels meer (brushless generator). De alternatoren zijn tweetraps, met een bekrachtigingsgenerator die als omgekeerde alternator gebouwd is, dus met een stator als veldwikkeling (buitenpool generator). De rotorspanning wordt gelijkgericht door een gelijkrichter die op het as gemonteerd is en voedt de draaiende veldwikkeling van de hoofdalternator binnenpool). Hoe dit in de praktijk gebeurt ziet u op deze pagina.

Motoren en generatoren hebben verdeelde wikkelingen (enroulements répartis) om een meer constante koppel te bekomen of om een meer sinusvormige opgewekte spanning te hebben.

Aansluiting van een stroomgroep

Het aansluiten van een generator
Grote generatoren zijn universeel inzetbaar en hebben de nodige aansluitingen om overal in de wereld gebruikt te worden.

De alternator zelf is vaak uitgerust met de bekende motorklemmenstrook die overal in Europa gebruikt wordt (een voorbeeld staat rechts). De 6 statorwikkelingen die het vermogen leveren lopen naar buiten via de gestandardiseerde klemmenstrook.

Alle types generatoren

We hebben eerst de kleine hobby generatoren die gemaakt kunnen worden met bepaalde afbraak-motoren. Ook een aangepaste auto-alternator kan in een windmolen gebruikt worden.

Dan hebben we de generatoren voor huishoudelijk gebruik, gaande van kleine inverter-generatoren tot grotere werfgeneratoren.

En uiteindelijk hebben we de grote stroomaggregaten die als noodvoeding gebruikt worden in hospitalen en datacenters.

Herstellen van generatoren

Deze pagina is er gekomen op vraag van de bezoekers. Het mechanisch gedeelte (dieselmotor algemeen) staat los van het electrisch gedeelte. Maar het is natuurlijk beter dat de stroomgroep niet hersteld moet worden: dus regelmatig testen en onderhouden!

Bekrachtiging

De bekrachtiging zorgt ervoor dat de alternator stroom gaat leveren. De bekrachtiging regelt de uitgangsspanning van de stroomgroep.

Parallelbedrijf

Om een hoger vermogen te bekomen gaat mens soms stroomgroepen parallel laten werken. Men kan ook ene hoegere betrouwbaarheid bekomen door meerdere (kleinere) groepen samen te laten werken: bij defekt van een groep kan de installatie toch nog vermogen leveren.

Niet alle stroomgroepen zijn geschikt om in parralelbedrijf te werken, en als dat wel zo is kan je niet zomaar een stroomgroep aan een electriciteitsnet koppelen.

Aanvullende informatie

De Woodward is een merk van vaak gebruikte mechanische snelheidsregelaars voor grotere stroomgroepen.

De gasturbine
De gasturbine is een verbrandingsmotor (zoals een dieselmotor) die soms wordt gebruikt voor de produktie van electriciteit.

60Hz NATO stroomgroepen
Mogen 60Hz stroomgroepen hier gebruikt worden? Deze stroomgroepen worden soms te koop aangeboden aan interessante voorwaarden.

Publicités - Reklame

-