Gelijkstroom of wisselstroom
de oorlog der stromen
AC/DC
Root server » TechTalk » Electriciteit » Gelijkstroom of wisselstroom
Bij het begin van de electrificatie gebruikte men gelijkstroom, die gemakkelijker inzetbaar was. Maar met de schaalvergroting werd gelijkstroom minder en minder interessant.
-

-

Gelijkstroom of wisselstroom?

Foto's
Foto's en tekst bij enkele dynamo's en alternatoren: de oorlog tussen gelijkspanning en wisselspanning (Edison en Tesla), enkele dynamo's aan boord van militaire schepen, de overgang naar alternatoren.

De magneto
De magneto is de eerste machine om electriciteit te maken op industriële schaal. De magneto leverde wisselspanning (meestal voor de verlichting, want men kon toen niet veel doen met wisselspanning).

De dynamo
De dynamo die een veldwikkeling gebruikte in plaats van een reeks magneten kon een hogere stroom leveren. De dynamo produceerde gelijkspanning.
Grote dynamo's hebben compensatiewikkelingen en/of commutatiepolen nodig.
De automobieldynamo werd tot in de jaren 1960 gebruikt.
De dynamo ligt aan de basis van de magnetische versterker zoals de amplidyne.
De omschakeling van gelijkspanning naar wisselspanning gebeurde geleidelijk en de alternator van Izegem was gekoppeld aan een dynamo om gelijkspanning te blijven leveren aan het oude deel van de stad.

Roterende omvormer
De roterende omvormer zette wisselspanning om in gelijkspanning (en omgekeerd)

De stroomverdeling met gelijkspanning
De hoogspanning stroomverdeling met gelijkspanning gebeurt met een serie gelijkspanningsnetwerk met constante stroom omdat men gelijkspanning moeilijk kan transformeren.

De trams en treinen
De eerste trams werden met gelijkspanning gevoed. Nu nog altijd worden de kusttrams met gelijkspanning gevoed. Hier meer uitleg over de voeding van de HST.

De eerste electriciteitscentrales
De eerste electriciteitscentrales produceerden gelijkstroom. Dit leek toen vanzelfsprekend: men kon er batterijen mee opladen, motoren draaiden beter op gelijkstroom,... Maar een paar jaar later begonnen alle producenten over te schakelen op wisselspanning. Met een bezoek aan “Stoom en Stroom” in Izegem.

Opnieuw gelijkspanning
En uiteindelijk gebruikt men opnieuw gelijkspanning om twee niet gesynchroniseerde electriciteitsnetten te koppelen of om een hoog vermogen over lange afstanden te transporteren.

Het Musée de la métallurgie et de l'industrie heeft een zaal die voorzien is voor de ontwikkeling van de electriciteitsproductie.

Publicités - Reklame

-