Het lijkt normaal dat een toestel gaat werken als die aangesloten wordt op het net. maar zo eenvoudig is het niet... Op deze pagina (andere site) worden de verschillende eenheden (volt, watt, ampère,...) uitgelegd door analogie met water (waterniveau, debiet,...). |
-
Alles wat je moet weten
Spanning × stroom = vermogenEen watermolen kan aangedreven worden met een kleine spanning (laag verschil in niveau), maar dan heb je heel veel water nodig. Als je een groot waterverschil hebt, dan heb je minder water nodig om dezelfde taak te verrichten.
VermogenDe electriciteitsmeter die het verbruikt meet gebruikt de spanning en de stroom. Het systeem ontworpen door Ottó Bláthy meer dan 100 jaar geleden wordt nog steeds gebruikt in de electromechanische meters.
FrekwentieMen is ongeveer 100 jaar geleden overgeschakeld naar wisselspanning zodat men gemakkelijk de spanning kan verhogen of verlagen. Dit gebeurt in een transformator, en een transformator werkt enkel met wisselspanning. Met de komst van de schakelende voedingen die zowel op gelijkspanning als op wisselspanning kunnen werken is het verschil wisselspanning/gelijkspanning minder belangrijk. De frekwentiemeter die hier afgebeeld staat bestaat uit een reeks trilplaten die in beweging worden gezet door een kleine electromagneet. Ieder trilplaatje heeft een resonantiefrekwentie (zoals een stemvork). Het trilplaatje waarvan de eigen frekwentie het meest overeenkomt met de netfrekwentie zal heftig gaan trillen zoals op de afbeelding. De aanduiding is zeer onnauwkeurig, maar de meter kan gemakkelijk gefabriceerd worden. Tegenwoordig gebruikt men vooral electronische frekwentiemeters.
Weerstand
Een autobatterij die een zeer lage inwendige weerstand heeft (lager dan 0.1Ω) kan probleemloos stroom leveren aan de achterlicht en aan de koplamp. Maar een klassieke staafbatterij heeft een inwendige weerstand van 4.5Ω (we plaatsen 6 staafbatterijen van 1.5V in serie om 12V te bekomen) en kan onvoldoende stroom leveren voor de koplamp. Nagenoeg al het vermogen wordt in de batterij ontwikkeld en niet in de lamp: de batterijen worden warm.
De weerstand van het circuit bedraagt 36 + 0.1 + 0.02 Ω. De stroom bedraagt 12 / 36.12 = 0.33A. Een autobatterij van 40Ah houdt het 121 uren vol, dus ongeveer 5 dagen.
Nu gaan we de spanningsval noteren over de verschillende weerstanden.
We gebruiken nu een koplamp van 55W (weerstand van 2.6Ω) De totale weerstand van de schakeling bedraagt 2.72Ω De stroom bedraagt ongeveer 4.4A, zodat onze batterij in minder dan 10 uur leeg geraakt.
We noteren opnieuw de spanningen.
Wat zou er gebeuren indien we de koplamp zouden voeden met alkaline batterijen (9 elementen, om 12V te bereiken)? De inwendige weerstand van de batterijen bedraagt 4.5Ω De totale weerstand van onze circuit bedraagt 7.12Ω, de stroom is dus slechts 1.69A. We kunnen opnieuw de spanningen en de vermogens aangeven. We merken op dat het totaal vermogen beperkt is (ongeveer 20W), dat de koplamp een te lage spanning krijgt om op te lichten, en dat ongeveer 2/3 van het vermogen in de batterijen ontwikkeld wordt. De batterijen worden warm en geraken snel leeg, maar ze hebben de lamp niet kunnen doen branden. Oplaadbare batterijen hebben een lagere inwendige weerstand (ongeveer 0.9Ω) en kunnen dus meer stroom leveren. We hebben nog altijd grote verliezen in de batterijen zelf, maar de koplamp licht tenminste op. We hebben hier een electrische schakeling met diverse componenten: een stroombron, kabels en een lamp. je kan de elementen veranderen en de stroom en vermogens worden automatisch opnieuw berekend.
Je kan vonken trekken door een kortsluiting te maken tussen de polen van een autobatterij, omdat die een zeer hoge stroom kan leveren. Maar je riskeert geen electrokutie omdat de inwendige weerstand van het lichaam zeer hoog is. Films waarin iemand sterft nadat hij "geëlectrokuteerd" werd door een batterij: da's dus dikke zever. De stroom is zo laag dat je die zelfs niet merkt. Brandwonden krijg je enkel als je het batterijzuur zou drinken. Vanaf ongeveer 50V is de spanning voelbaar (dit hangt af van de vochtigheid van de huid). |
Publicités - Reklame