Ubuntu
is good for you
File system
Root server » TechTalk » FAQ computer » Ubuntu » File system
Het filesystem (bestandsorganisatie) van Linux is totaal verschillend dan die van windows.

Linux file system

-

-

Dit is het filesysteem van Windows. Windows werkt met een bestandsorganisatie op basis van de fysische organisatie van het computersysteem, met een lijst van de block devices (harde schijven, floppies, CD en DVD, geheugenkaarten). De organisatie is eenvoudig en dateert nog uit het DOS-tijdperk. Als je een bestand op c:\ of op d:\ opslaat, dan ben je zeker dat die op de eerste of tweede partitie opgeslagen wordt.

Vreemde eend is hier de folder “My Documents” die eigenlijk verwijst naar een folder gelegen op c:\Documents and Settings\Ikke\My Documents. Dit is een eerste toepassing van symbolic links.

In latere windows versies wordt den bill volledig gek en zit de bestandsstruktuur vol met sysbolische links. Op deze pagina krijgt u meer uitleg over Symbolic links.


Toegang tot een windows gedeelde map is supereenvoudig vanuit Ubuntu.
Je kan een snelkoppeling aanmaken zodat je met één klik in de gedeelde map zit.

De bestandsorganisatie van Linux is volledig verschillend, en niet gebaseerd op fysische apparaten. Vanaf het begin van het operating system (in de jaren 70 en 80) was het de bedoeling dat programma's, systeemgegevens en documenten op virtuele lokaties opgeslagen zouden kunnen worden. Het moest mogelijk zijn een extra harde schijf aan te sluiten en die zodanig in het systeem op te nemen dat documenten op deze schijf opgeslagen worden, zonder dat de gebruiker de fysische plaats van zijn documenten kent.

De filestruktuur wordt aangemaakt tijdens de opstart: bepaalde directories bestaan enkel in het geheugen (de root bijvoorbeeld). Nautilus is het Ubuntu-alternatief op "explorer": de file manager of finder bij Apple.

bin
Deze directory is vergelijkbaar met de COMMAND directory uit DOS: alle commando's die in een dos-venster draaien worden hier opgenomen (in de linux wereld gebruikt men de benaming terminal).
boot
Hier zitten de bestanden die nodig zijn tijdens de opstart: de bootloader, de kernel en alle "levensnoodzakelijke" items.
dev
Bevat alle noodzakelijke device drivers, dat is speciale software die noodzakelijk is om apparaten aan te sturen (geluidskaart, draadloos netwerkinterface, enz)
etc
Configuratiebestanden voor het systeem. Deze configuratiebestanden zijn van toepassing op het volledig systeem, dus voor alle gebruikers. Men zou het kunnen vergelijken met de registry hyve HKLM (Hyve Key Local machine)
home
Dit is de "home" directory van de ingelogde gebruiker, met de bekende folders "mijn documenten", "mijn foto's", downloads en dergelijke, maar ook de eigen programma-data ("application data" in windows terminologie).
lib
Bevat libraries en modules (programma-onderdelen)
media
Externe apparaten verschijnen hier (geheugensticks, externe harde schijven en dergelijke meer). Naargelang de Linux versie komt er ook een link op de desktop.
mnt
Gebruikt voor mountpoints, maar hier specifiek voor netwerk shares.
opt
Software die niet geïnstalleerd wordt door de package manager komt hier terecht.
proc
Inter process communication: een virtueel filesysteem om gegevens door te sturen van één programma naar een andere.
root
De home directory van de "Superuser". De superuser heeft meer rechten dan een administrator. Deze directory kan niet gelezen worden, zelfs niet door een administrator (maar je kan jezelf tijdelijk super-user maken door het sudo commando).
sbin
Terminal commands enkel voorbehouden voor de superuser
srv
Bevat de data-directories als de computer als server gebruikt wordt (mail, web,...)
sys
Is een virtueel filesysteem (nog een) dat informatie bevat over het systeem. De parameters van het systeem zijn opvraagbaar alsof je een bestand zou lezen. Deze bestanden bestaan niet echt, Linux maakt ze automatisch aan als ze opgevraagd worden.
tmp
Opslagplaats voor tijdelijke data. Applikaties kunnen er niet op vertrouwen dat gegevens die ze in deze directory geschreven hebben bewaard zullen blijven in een volgende sessie. Bij de opstart kan deze directory automatisch gewist worden.
usr
Bevat de meeste programma's
var
Opslagplaats voor tijdelijke gegevens die regelmatig gewijzigd kunnen worden (bijvoorbeeld system logs). Het filesysteem houdt daar rekening mee bij het toekennen van ruimte voor de bestanden en zal meer reserveren dan strikt noodzakelijk is, zodat de bestanden kunnen aangroeien zonder gefragmenteerd te geraken. In tegenstelling met de tmp-directory is het niet de bedoeling dat die gewist wordt bij de opstart.

Publicités - Reklame

-