Ubuntu
is good for you
Gratis software
Root server » TechTalk » FAQ computer » Ubuntu » Software
Of een operating system uiteindelijk gebruikt zal worden hangt af van de hoeveelheid beschikbare software. Wat heb je aan een supersnel systeem, als je d'er niets mee kan doen.
-

-

Ubuntu software


Ubuntu everywhere


Opstartscherm gedurende een paar seconden


CUPS (Common Unix Printing Subsystem) kan ook werken met netwerkprinters in een windows omgeving, en zelfs in een domain


De “App Store” van Ubuntu

Print Screen

Onder DOS kon je met één druk op de PrtScrn een afdruk van het scherm bekomen op de standaard printer. Onder windows is deze funktie verdwenen, maar onder Linux kan je kiezen wat er gebeurt als je op de knop drukt: de inhoud van het scherm naar het klembord copieren (bijvoorbeeld om op te slaan als grafisch bestand) of direct uitprinten.
Ubuntu voorziet in nuttige utilities waar microsoft blijkbaar geen weet van heeft: een volwaardige smart-programma om de toestand van de harde schijf van je computer te monitoren, een batterij-power meter die grafisch aangeeft hoe lang de computer nog met de huidige batterijlading zal werken, enz.

Bij Ubuntu heb je standaard een aantal programma's ter beschikking: Open Office (dat doc en docx bestanden kan lezen en schrijven, powerpoint presentaties lezen en maken). En het leuke is dat dit geen demo-versie is! De werking van Open Office is vergelijkbaar met die van Office: de makers hebben grote moeite gedaan om de overgang zo eenvoudig te maken.

Ubuntu is ontworpen voor mensen die vroeger met windows gewerkt hebben. Ubuntu installeert automatisch een aantal programma's:

  • Open Office (de betere versie van M$ Office),
  • GIMP (de gratis versie van Photoshop),
  • Firefox (de veilige versie van explorer),
  • Thunderbird (een 100% RFC-compatibele mail client), en
  • zelfs een messenger (Empathy, maar aktiveert die gelukkig niet).
De remote desktop van Ubuntu is volledig compatibel met die van windows (heeft soms problemen met de keyboard-layout als je een laptop gebruikt, maar anderzijds is het in staat een [CNTR]-[ALT]-[DEL] naar de host te sturen om de tast manager op te roepen op een gecrashte systeem).

Je kan dus direct aan de slag. Gebruik je je computer als netbook, dan heb je meer dan genoeg geïnstalleerde software aan boord! Voor minder bekende programma's bestaan er gratis equivalenten:

  • Nero: Brasero (tegenwoordig standaard voorzien)
  • ACDSee: XnView, GQView, Mirage
  • Partition Magic: GParted, QTParted
  • Symantec Ghost: Partimage, FSArchiver
Zelfs voor de akelige windows media player bestaan er alternatieven.

Vaak zijn de uitstekende (en gratis) programma's die onder windows draaien (Audacity bijvoorbeeld) een windows-port van een unix programma (werden dus eerst geschreven voor Unix systemen).

Naargelang de Ubuntu-versie kan het zijn dat GIMP (GNU Image Manipulation Program) niet standaard voorzien is en vervangen wordt door een ander programma (F-Spot), maar het binnenhalen van GIMP is echter kinderspel dankzij de Software center.

Je kan zelfs verbinden met de Exchange server van het werk om je mails binnen te halen (iets wat outlook express of live mail niet kan: je hebt de te betalen versie van outlook nodig). Aansluiten op een windows domain, printen op netwerkprinters en gemeenschappelijke mappen raadplegen is geen probleem.

Voor fotobewerking heb je F-spot: voor de besisbewerkingen is dit zeker voldoende. Je kan de foto's roteren, verkleinen of croppen, correcties aanbrengen (je beschikt zelfs over een histogram), rode ogen verwijderen en nog een paar andere kleine bewerkingen. De overgang naar een echte fotobewerkingsprogramma zoals GIMP is extreem, maar daar staat tegenover dat je enorm veel kan doen met GIMP (evenveel als met de Creative Suite van Adobe, en dat is ook geen software suite dat je in 1-2-3 onder de knie hebt).

Installatie van nieuwe software gebeurt uiterst vlot via de Software Center. De lijst van beschikbare programma's (er zijn er duizenden) is per onderwerp gesorteerd. Deze programma's zijn allemaal gratis en bevatten geen malware (ze zijn door ubuntu zelf nagezien).

De Software Center van Ubuntu is de App Store van Apple, met dit verschil dat alle programma's volledig gratis zijn.

Ubuntu kan automatisch alle TWAIN apparaten gebruiken (dit zijn vooral scanners), en unix (waarop ubuntu gebaseerd is) gebruikte al netwerken toen windows nog niet "for workgroup" was. Draadloos surfen lukt van de eerste keer met ubuntu. Bij windows moet je maar hopen dat een of andere half-gecrashte anti-virus de boel niet blokkeert. Vista en windws 7 installeren de drivers voor draadloos netwerk blijkbaar op het laatste: vaak heb je pas draadloos internet 5 of 10 minuten nadat je computer opgestart is (als je zover geraakt, tenminste).

Windows heeft zijn CAB files (cabinet), zijn MSI (MicroSoft Installer). Ubuntu gebruikt .deb files voor de installatie van software-pakketten (Ubuntu is op Linux Debian gebaseerd).

Lees verder over de andere eigenschappen van Ubuntu.

Publicités - Reklame

-