Nautilus
Root server » TechTalk » FAQ computer » Ubuntu » Nautilus
Nautilus is de file explorer van Linux. Met dit programma kan je bestanden copiëren, programma's opstarten, enz. Een kenmerk is dat de rechten in Linux zeer sterk getypeerd zijn. Je kan bijvoorbeeld de bestanden van een ander gebruiker niet raadplegen. Dit is ook het geval als je de harde schijf van een defekte computer op een andere computer probeert te lezen.
-

-

Overdracht van bestanden

Overdracht van bestanden van een defekte Apple of Linux computer

Veronderstel dat je een defekte Apple of Linux computer hebt, waarvan je de gegevens (foto's en andere documenten) van de harde schijf wilt halen. Apple draait onder Linux, je kan dus de schijven die door Apple geformateerd zijn geweest gewoon lezen. Onze bedoeling is deze bestanden op een USB stick of een externe harde schijf te krijgen zodat ze op een andere computer ingelezen kunnen worden.

Besturingssystemen die onder Linux draaien hebben stricte regels om toegang tot bestanden mogelijk te maken (dit zorgt ervoor dat virussen zich niet in het systeem kunnen nestelen). Het probleem is dat je als gebruiker geen toegang hebt tot de gebruikersdirectories van een andere gebruiker. Als je nautilus start met de gerecupereerde schijf extern aangesloten, dan merk je dat alle bestanden van de gebruikers onbereikbaar zijn (Usr-old-comp)

Op het internet wordt er verteld hoe je de eigenaar kan worden van deze directories, chown (change owner), chmod (change mode), enz. Maar dat is een complexe methode als je enkel een paar foto's wilt overzetten op een USB stick. Met chown moet je de path naar de correcte mappen kennen, wat niet vanzelfsprekend is voor iemand die vooral met Windows gewerkt heeft. Mijn methode is veel eenvoudiger en wordt nergens op het internet verteld.

Start een command prompt ([CTRL]-[F2]) en geef in gksudo nautilus
Met dit commando start je de verkenner (nautilus) met administrator rechten. Je bekomt dus de "normale" Linux verkenner, maar nu met extra rechten, waardoor je alle directories kan lezen.

Copieer nu de gewenste bestanden naar de externe schijf. Zorg wel dat die in FAT of NTFS geformateerd is: zo kan je de bestanden ook op windows systemen lezen, maar vooral: Linux brengt de ACL niet over naar deze bestandsindeling (ACL: Access Control List). De restrictieve rechten die aan de bestanden gekoppeld zijn, zijn niet mee gecopieerd en de bestanden zijn nu vrij toegangkelijk met Windows èn Linux.

Copieer je de bestanden naar een EXT-partitie (Linux partitie), dan worden de rechten wel overgedragen, en kan je de bestanden niet lezen als je geen administrator rechten hebt: dat is de reden van die USB stick of externe schijf!

gksudo

Je moet het grafisch commando gksudo en niet de gewone sudo gebruiken, want de grafische sudo is berekend op grafische toepassingen en zal de HOME-directory juist instellen. Doe je dit niet, dan zal nautilus bestanden in je eigen home-directory plaatsen, maar met administrator-rechten. Deze bestanden zijn verschillende config-bestanden die normaal onzichtbaar zijn, maar zeer belangrijk zijn voor de correcte werking van de grafische interface. Het is zelfs mogelijk dat bepaalde programma's niet meer kunnen opstarten omdat ze de nodige config-bestanden niet meer kunnen openen.

Als laatste afbeelding zie je nautilus met administrator-rechten: alle directories zijn normaal toegangkelijk en je kan ze normaal overzetten (6d7... is de naam van de harde schijf van de apple computer die in de Ubuntu computer ingebouwd werd. Linux is toch fantastisch, hé...

Publicités - Reklame

-