Ubuntu
is good for you
Een alternatief op microsoft
Root server » TechTalk » FAQ computer » Ubuntu » Install
-

-

Als de klant zijn computer binnenbrengt voor nazicht, installeer ik ubuntu via een usb stick om te controleren wat er mis is met zijn computer. In tegenstelling met windows duurt het opstarten amper een paar seconden. Vaak is het geen hardware probleem: de computer start vlot op, muis en keyboard blijken wel te werken, surfen gaat weer, de documenten kunnen weer gelezen worden, alles gaat heel vlot, het is alsof de computer een nieuw leven heeft geklegen.

In tegenstelling met windows waarbij je geen opties hebt, heb je verschillende mogelijkheden als je ubuntu voor de eerste keer opstart:
  • Test drive: het systeem wordt niet gewijzigd, Ubuntu wordt via USB geladen
  • Dual boot: Ubuntu wordt naast windows geinstalleerd (waarbij je documenten uit Windows vlot kan raadplegen, het omgekeerde is echter niet mogelijk)
  • Single install: als je microshit echt beu bent. Alles wordt gewist en je begint met een lege schijf (dit is het enige dat de windows installer kan)
Omdat er slechts een beperkte selectie drivers op de installatie-CD of USB stick zit, is het aangeraden Ubuntu te laten zoeken naar betere drivers (bij een volledige installatie, dus geen test drive). Een kenmerk van de huidige computers is dat ze allemaal dezelfde componenten gebruiken. Bij Toshiba gebeurt de installatie het snelst.

Test drive

Vooral de test drive optie is heel nuttig! Windows start niet op, maar je wilt nog de foto's en andere documenten redden: installeer Ubuntu in test-drive modus vanaf een USB stick en copieer al je bestanden naar een externe schijf of tweede usb stick. Ubuntu kan alle disk formaten lezen, wat microshit niet kan.

Een andere toepassing van de test-drive funktie is om na te zien of het defekt aan je computer te wijten is aan een hardware fout of een fout in het operating system. Een vaak voorkomende fout, geen internet meer, wordt veroorzaakt door gecrashte anti-virus programma's.

In vergelijking met windows is de desktop van Ubuntu meer ordentelijk: je hebt drie menu-groepen:

  • applikaties (daarmee start je de verschillende programma's). De programma's staan mooi gegroepeerd per soort (internet, bureau, multimedia, enz) en in tegenstelling met de laatste versies van microshit verdwijnen er geen items uit de lijst omdat je ze niet vaak genoeg gebruikt.

  • plaatsen daarmee ga je naar je documenten, je foto's, je downloads. Dubbelklikken doet hier ook het gekoppeld programma starten.

  • systeem in het systeem beheer je je voorkeuren en kan je bijvoorbeeld systeemtests uitvoeren. Wist je dat de uitvalspercentage van harde schijven 5% per jaar is? Een SMART-programma controleert doorlopend de kwaliteit van je harde schijf (iets dat microshit niet kan).

Ik heb dus Ubuntu op een computer van een klant geïnstalleerd. Start in 15 seconden, stopt in een paar seconden, en is tussendoor even snel als een racewagen. Dual-boot, natuurlijk, zodat je nog altijd kan terugvallen op windows (je weet maar nooit, "ik heb de licentie betaald, dus heb ik er recht op"). Dankzij grub kan je even gemakkelijk (maar niet even snel!) starten onder ubuntu of windows.

De installer van Ubuntu past de afmetingen van de partities keurig aan (om hetzelfde te doen onder windows heb je te betalen software zoals Partitionmagic nodig) en installeert zichzelf op een nieuwe partitie. Iets wat de installer van windows niet kan: die wist de hele schijf en gebruikt al de beschikbare ruimte (dus als windows crasht en je wilt die terug installeren, dan wist de installer je ubuntu-partitie). En het ergste is nog: de windows installer past de MBR niet aan, zodat een stuk van grub blijft staan en de computer voorgoed vastloopt bij de eerste opstart! Bij microshit hebben ze nooit rekening gehouden met het feit dat een gebruiker misschien een andere operating system geïnstalleerd zou hebben... Plus dure sera la chûte...

De installatie van Ubuntu is redelijk snel, en direct heb je de volledige functionaliteiten. Ubuntu detecteert moeiteloos de meest exotische kaarten en installeert de nodige drivers. Een positief gevolg van de globalisatie is dat in alle computers dezelfde shit zit.

Opstarten is zo snel dat de hibernate-funktie op het eerste zicht zinloos is: de computer is meestal sneller opgestart zonder hibernate dan met. Bij Vista en windows 7 is hibernate echt een zegen: opstarten in één minuut in plaats van in 5 minuten. Hibernate onder Ubuntu kan zijn nut hebben als je talrijke documenten hebt openstaan: bij het herstarten kom je precies in dezelfde situatie als voor het slapen gaan.

Een eerste update kan wel heel lang duren (de installatie-cd heeft enkel de basisversie van de drivers), een uur is niet ongewoon als je computer niet van de snelste is. Indien je nederlands als taal gekozen hebt worden de taalpakketten vervangen tijdens de eerste update (de programma's op de installatie-cd zijn enkel in het engels). Maar tijdens de update kan je gewoon verder werken.

Installatie van nieuwe software gebeurt uiterst vlot via de Software Center. De lijst van beschikbare programma's (er zijn er duizenden) is per onderwerp gesorteerd. Deze programma's zijn allemaal gratis en bevatten geen malware (ze zijn door ubuntu zelf nagezien).

Ubuntu gebruikt een speciale bootloader, GRUB genoemd (GRand Unified Bootloader). Deze bootloader kan alle operating systems opstarten en bestaat naast een bootsector (zoals bij alle bootloaders) ook een configuratiebestand. De windows bootloader kan enkel windows opstarten.

Welke versie?

Regelmatig komen er nieuwe versies uit (met ondersteuning voor nieuwere processoren of met extra features, zoals ondersteuning voor SSD). Regelmatig komen er testversies uit om nieuwe dingen uit te proberen. De LTS (Long Term Support) zijn de stabiele versies, die misschien niet alle features van recentere versies bevatten, maar wel stabiel zijn en ondersteuning bieden op lange termijn (bugfixes en updates). Je kiest dus best de laatste LTS versie. Op dit ogenblik (eind 2011) is de versie 10 (Lucid Lynx) de meest recente. De volgende versie (Maverick Meerkat) is reeds beschikbaar, maar deze is geen LTS (deze versie wordt enkel gedurende een jaar bijgewerkt). De volgende versie (Natty Narwhal) is als testversie (beta) beschikbaar.

Lees hier verder over de beschikbare Ubuntu Software.

Publicités - Reklame

-