Extra informatie
Root server » TechTalk » FAQ computer » Ubuntu » Extra informatie
Ubuntu is gebaseerd op Linux. Van Linux bestaan er verschillende versies. Debian is er één van. Maar alle Linux-versies hebben gemeenschappelijke kenmerken.
-

-

Ubuntu software

Ubuntu is per definitie stabieler dan windows. Virussen en malware hebben geen greep op het systeem. Virussen en malware zijn voor het windows platform geschreven, en die draaien gewoon niet onder ubuntu. Om wijzigingen aan je systeem aan te brengen heb je administrator rechten nodig, en voor bepaalde basisinstellingen is zelfs dat niet voldoende (je hebt root privileges nodig). daarbij komt nog dat Ubuntu geen idiote en per definitie onveilige dingen in zijn systeem gezet heeft (remote procedure call, remote registry,.. akelig welke gapende poorten een windows systeem heeft!)

Ik zou niet eerlijk zijn als ik zou zeggen dat ubuntu enkel voordelen heeft. Complexe dingen zijn moeilijker uit te voeren in Ubuntu (mounten van een nieuwe harde schijf is een voorbeeld). “Run As” van microsoft lijkt eenvoudiger dan “sudo” van ubuntu.

De gewoonte de partities te benoemen met een drive letter bestaat niet onder Ubuntu (dit is eigenlijk een gewoonte dat enkel te vinden is in de DOS en dan de windows-wereld). Voor nieuwe gebruikers is dit even wennen. Het "mountpoint" is de plaats waar het filesysteem van de partitie te zien is. Ook bij de laatste versies van windows wordt afgestapt van de fysische drive-letters: als je de file manager (windows explorer) opent kom je in "mijn documenten" terecht, en moet je klikken om de oude drive-letters te vinden.

Eenzelfde layout voor Ubuntu en Mac-OS:
Beize zijn op dezelfde basis gebouwd (Linux)
Maar Ubuntu is gratis en eenvoudiger te gebruiken

Unix werkt niet met een swapfile zoals bij windows (pagefile.sys), maar maakt een kleine "swap" partitie aan. Bij Unix heb je dus altijd standaard twee partities. Overigens is die swap partitie niet echt nodig als je veel werkgeheugen hebt (vanaf 3 GB), want Ubuntu zelf gebruikt maar een hondertal MB (het tiende van wat windows nodig heeft om op te starten).

De swap partitie is sneller dan de pagefile van windows maar minder flexibel aangezien je vast zit aan de afmetingen van de partitie. Oh, maar ik vergeet het... onder Ubuntu kan je de afmetingen van partities gemakkelijk wijzigen!

Indien je extreem veel werkgeheugen nodig hebt (foto- of filmbewerking), dan kan je een zogenaamde "readyboost" USB stick gebruiken als swap partitie, maar de snelheidswinst is marginaal in vergelijking met echt RAM geheugen. De SSD harde schijven van Intel die speciaal gemaakt zijn voor cache-toepassingen zouden zeer snel zijn, maar ik heb ze nog niet getest (u mag er mij altijd eentje opsturen).

Tot nu toe heeft Ubuntu deze swap file enkel moeten aanspreken toen ik F-spot mijn externe harde schijf met 100GB aan foto's heb laten indexeren.

Overigens kan je ook werken met een swapfile in plaats van een partitie, vanaf de 2.6 kernelversie zijn beide even snel.

Appel-fanaten:
Hier lezen!

En voor de appel-fanaten: iedereen heeft het over het gebruiksgemak van apple, de mooie interface, de snelheid. Kijk eens goed naar "slow lizard" en dan naar "lucid lynx": je hebt precies dezelfde functionaliteiten (maar dan gratis, terwijl je voor een apple massa's geld moet neertellen). Dat is ook niet moeilijk: beide zijn gebaseerd op dezelfde operating system (Linux). Bij Ubuntu moet je je computer niet jailbreaken als je weg wilt van de betalende appstore.

En wat het gebruiksgemak van Apple betreft... Apple is alles behalve gemakkelijk in het gebruik: de layout van de toetsen is verschillend (het is wel azerty, maar de speciale tekens zijn allemaal door elkaar gegooid). Ubuntu heeft alles mooi gecentraliseerd met 3 items: applikaties, plaatsen en systeem. Apple heeft een dock (dat minder handig is en dus snel overgenomen werd door microsoft, gewoon omdat het door Apple uitgevonden werd en dus automatisch "kool" is).

Dat Apple met een Linux versie werkt merk je aan de schermlayout, met de close/minimize/maximize-funktie linksboven de aktieve window.

En een printscreen maken? Dit is mogelijk met slow lizard, maar ik zal niet vertellen hoe het moet. Zoek het zelf maar uit. Neen, er is geen toets "Print Screen". De mogelijkheden van de slow lizard print screen zijn beperkter dan die van Ubuntu.

Workspaces

Ubuntu (en vele linux distros, maar niet Apple) werken met verschillende "workspaces". Het is niet vergelijkbaar met de klassieke vensters uit microsoft windows (en eigenlijk zijn ze minder flexibel), maar ze bieden hun eigen voordelen. De klassieke windows van microsoft bestaan natuurlijk ook, het is gewoon een aanvulling.

Iedere workspace is een aparte desktop (bureaublad). Je kan ieder werkruimte apart instellen: je kan een ruimte "fotobewerking" maken met alles wat je nodig hebt bij de hand (link naar je favoriete folders, fotobewerkingsprogramma's), een ruimte voor office-toepassingen (standaard aanwezig bij Ubuntu, en in tegenstelling met windows is het geen demo-versie!), een ruimte voor "internet" (firefox web browser, evolution mail, chatprogramma, download folder, enz). Je schakelt van de ene naar de andere werkruimte door een toetscombinatie of muisklik daar waar normaal de notification area van microsoft staat. Iedere werkruimte kan een aantal aktieve toepassingen bevatten.

Ik wou dus ook een ubuntu computer kopen. In de electrozaak waar ik werk hebben ze dat niet staan (de verkoper aan wie ik het vroeg reageerde met "oeh-oeh-oeh?" —neen het is geen apenras, maar uw interpretatie van een gorilla was wel heel geslaagd). Dit is dus het probleem van Ubuntu: zijn naam. Bij Techdata (onze computerleverancier) gezocht. In een groot een logo "TechData raadt een legitieme window-7 aan" (tja, ik kan ze geen ongelijk geven, aan een illegale copie verdienen ze niets), maar niets over ubuntu. Computers zonder operating system zijn er zelfs niet te koop! Je moet er altijd windows bijnemen! Je kan wel een server zonder operating system kopen, maar een gewone laptopke is niet te vinden.

Dan maar een afdankertje op ebay gekocht. De echte kick krijg je pas als je met Firefox surft en je komt een google-reklame tegen: “Optimalizeer uw langzama PC met SLOW-PCfighter”. Dat programma is absoluut waardeloos en door mij zeker niet aanbevolen! Natuurlijk bestaat er geen linux-versie voor dat programma: het is niet nodig! Niet verwondelijk dat linux gebruikers zo neerbuigend kijken naar die stomme microshit gebruikers (u dus).

Publicités - Reklame

-