Solid State Disk (SSD)
De nieuwe harde schijven zijn op komst!
TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ Computers » Solid State Disks
-

-

Heb je nog de tijd meegemaakt van de Solid State radio's? Dat waren “All Transistor” draagbare radio's die de buizenradio's en bijhorende B+ batterijen voorgoed naar het museum hebben verbannen. De transistorradio's hadden een lager verbruik, konden kleiner gemaakt worden en konden tegen een stootje. De eerste transistorradios waren duurder dan buizenradio's, niet echt gevoelig en de geluidskwaliteit was verschrikkelijk, maar in een paar jaar tijd werden er geen buizenradio's meer verkocht, alles moest “Solid State” zijn!

Hetzelfde fenomeen is nu aan de gang met computers. De klassieke harde schijven worden gaandeweg vervangen door geheugenbanken (Solid State Disks). Het voordeel is een lager verbruik (belangrijk voor notebooks) en een hogere toegangssnelheid. De computer start sneller (vista: minder traag) op en alles gebeurt vlotter. Het zijn eerst de top-merken die SSD toepassen (deze geheugens kosten heelwat geld als je voldoende capaciteit wilt).

Je zal deze SSD schijven vooral aantreffen in de betere (lees: veel duurdere) notebook computers. De afmetingen komen overeen met de normale harde schijven (2.5 inch-maat). Maar er worden ook geheugenbanken gemaakt in 3.5 inch-maat specifiek voor server-toepassingen. De snelheidswinst is hier nog meer opvallend, omdat een server vooral lees-opdrachten moet uitvoeren (SQL-server, webserver,...)


De meeste SSD hebben de afmetingen van een notebook-harde schijf en zijn 100% compatibel (zowel PATA als SATA aansluitingen mogelijk).




SSD Patriot:
een slecht voorbeeld

De SSD schijf die hier als voorbeeld getoont wordt (SSD Patriot) is één van de eerste types. De klemtoon ligt bij deze schijf op de prijs, en de specifikaties zijn niet veel beter dan die van een normale harde schijf. Vooral bij het schrijven begint de SSD trager te werken (het is alsof de computer gedurende een paar seconden vastloopt, om dan weer verder te werken). Het vastlopen van deze eerste schijven viel echt op (stuttering) en gebeurde vaker en vaker naarmate de schijf voller en voller werd. Zelfs tijdens het opstarten begon de schijf het systeem al te vertragen. Moderne SSD hebben deze nadelen niet meer.

Dit zijn de voordelen op een rijtje:

  • Snellere toegang tot de gegevens, tot 100× sneller bij het lezen van kleine bestanden
  • Veel betrouwbaarder, de uitval van klassieke harde schijven bedraagt 5% per jaar
  • Kan tegen een stootje omdat er geen bewegende delen zijn
  • Lager verbruik, direct klaar voor gebruik (de schijf moet niet eerst op toeren komen)
Maar deze SSD hebben ook nadelen:
  • Veel duurder, zelfs voor lage capaciteiten
  • Onbetaalbaar duur voor hoge capaciteiten (een SSD met dezelfde capaciteit als een moderne harde schijf (250GB) kost meer dan de computer zelf)
  • Schrijven gaat trager dan bij een klassieke harde schijf, vooral als de schijf vol geraakt.
  • Oudere operating systems zoals XP zijn niet geoptimaliseerd om te werken met SSD. De mogelijkheden van dergelijke schijven worden niet optimaal benut.
Je kan gemakkelijk de opstartschijf van je computer vervangen door een SSD (image maken en oude schijf als reserve houden). De capaciteit van de harde schijf is wel lager, dus een tweede schijf blijft aangewezen voor de data-opslag. Het zijn vooral de kleine bestanden die baat hebben aan een SSD, minder de grote data-bestanden (foto's, documenten,...). Een SSD gebruiken voor bestanden die niet vaak gelezen worden is geld weggooien!

En wens je nog meer te weten over SSD, raadpleeg deze technische pagina's over SSD.

Publicités - Reklame

-