TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ Computers » Anti spam
Heb je een account bij Telenet? Is het je al opgevallen dat je bepaalde mails niet ontvangt? Standaard staat er een anti-spam filter ingeschakeld (zonder dat je op de hoogte wordt gebracht!) Ook bij nieuwe klanten is deze filter standaard ingeschakeld.
-

-

Anti-spam, waarom?

Definitie van spam: alle berichten die in bulk verstuurd worden zonder dat de ontvanger gevraagd heeft om deze mails te ontvangen. Je hebt natuurlijk de meest opvallende spamberichten voor herbale viagra, penny stocks, "u hebt een grote tombola gewonnen", nigeriaanse scams allerhande, fake berichten om je in te loggen op een nep-site en je bank account gegevens in te vullen,...
Maar ook belgische bedrijven gaan over de schreef: ik ontvang regelmatig nieuwsbrieven van restaurants, winkelketens, b2b bedrijven. Eigenlijk ontvang ik meer spam van dergelijke belgische bedrijven dan van echte spammers (mijn anti-spam filter is heel goed in het opsporen van klassieke spamberichten).

Als je reeds een tijdje actief bent op het internet, dan zal je merken dat je dagelijks tientallen spam-mails ontvangt (zonder filter zou ik er honderden per uur ontvangen!) Een spam-filter is dus noodzakelijk.

Opsporen van email adressen
Speciale computerprogramma's lopen al de internet sites af op zoek naar email adressen. Als je email adres ergens op een site vermeld staat, dan loop je een reële kans spam te ontvangen.

Maar ook op geinfecteerde computers draaien programma's die alle email adressen dat ze in het adresboek van de gebruiker aantreffen doorsturen naar de spammers. Het is opmerkelijk dat het email adres dat ik voor mailings gebruik wordt (en nergens gepubliceerd staat) òòk spam ontvangt, vaak een paar dagen of weken nadat een mailing verstuurd werd.

Hoe werkt anti-spam

We bespreken hier specifiek de anti-spam maatregelen aan server-zijde (dus Telenet). Er bestaan anti-spam programma's die op je eigen computer draaien en die vermeende spam-berichten in een aparte mailbox plaatsen.

Anti-spam is een complexe materie, en er zijn meerdere hints die op spam kunnen wijzen: afkomst van het bericht (apelanden, oostblok en china om er een paar te noemen), blocking lists, verkeerde configuratie van de verzendende server, inhoud van het bericht,… de lijst is heel lang (technische implementatie van anti-spam is hier te vinden). Er bestaan kant-en-klare programma's dat je op je server kan laten draaien. Op dit ogenblik gebruikt Telenet SpamCatcher.

Lees eens de technische forums: SpamCatcher wordt omschreven als "de totaal falende, maar ô zo goedkope Spamcatcher", "lotto-style spam filter", "security by total obscurity", "klachten van ArcelorMittal, de VRT en de Vlaamse Gemeenschap". Doe een google op "Telenet SpamCatcher". Het is zelfs zo erg dat de IT professionals van Telenet (staff.telenet.be) een ander anti-spam gebruiken voor hun communicatie!

Op de telefoonlijn van Telenet zit er blijkbaar ook een anti-spam systeem. Het duurt en duurt en duurt eer je iemand aan de lijn krijgt dat op het gesproken woord reageert en niet op DTMF-toontjes (en dit alles aan het tarief van een sexlijn). De domme blondjes van dienst (m/v zonder talent, en voornamelijk v) weten niet eens dat er een anti-spam op de mailbox van de klanten zit. Ze weten niet dat de DVB-C frekwenties veranderd zijn (en uiteraard weten ze niet welke nieuwe frekwenties gebruikt worden: "u moet uw telenet-verdeler contacteren, meneer!"). Heu? Wij zijn telenet verdeler, madam!

Configuratie bij Telenet

Echt waar! Je kan je anti-spam filter van Telenet configureren. Nadat je geploeterd hebt door talrijke reklamepagina's voor onnozelen brol (dixit Willem Vermanderen) kom je terecht op een onooglijk schermpje:

Anti spam, Telenet style

Bij Telenet kan je de anti-spam filter aan- en afzetten, en dit is het. Voor nieuwe klanten staat de anti-spam filter standaard aan. Door de commercieële dienst gepromoot als een "gratis dienst, zomaar voor niets". Nieuwe klanten die deze filter door hun strottenhoofd geramd krijgen weten direkt wie hier de baas is: de klant of de monopolistische Telenet.

Denk echter niet dat omdat de spamfilter uitgeschakeld is, je ook alle mailberichten ongehinderd zou ontvangen. Een anti-spam systeem is zeer complex, en bepaalde filters worden toegepast nog voordat de mail effektief bij Telenet toekomt. Telenet filtert dus berichten, zelfs voor klanten waarvan de filter uitgezet is. In technische zin is dit onvermijdelijk, en ik kan het begrijpen.

Een ander probleem is dat Telenet niet volgens de regels werkt (en dat kan ik niet begrijpen noch aanvaarden). De regels waaraan een mailserver moet gehoorzamen staan vermeld in een aantal RFC's. Een mail dat ontvangen wordt moet aan de afzender afgeleverd worden of moet teruggestuurd worden naar de afzender met een vermelding van de reden. Voor bedrijven is het belangrijk dat er een antwoord op alle mails gegeven wordt. Hoe kan een bedrijf echter een antwoord geven op een bericht dat nooit ontvangen werd, terwijl de afzender in de veronderstelling zit dat het bericht wel degelijk toegekomen is (hij heeft namelijk geen foutbericht ontvangen).

Oplossing

De beste oplossing is een account aan te maken bij gmail of hotmail. Deze accounts zijn volkomen gratis, en het is niet de eerste keer dat vooraanstaande bedrijven (die klant bij Telenet zijn) een dergelijk account gebruiken. Het reserveren van een domein naam bij Telenet (met bijhorende email adres) lost het probleem niet op, want het mailverkeer blijft via de servers van telenet lopen. Deze klanten gebruiken een domein bij Telenet voor hun website, en een hotmail account voor hun email.

Opgelet, Hotmail, sinds het overgenomen is door Microsoft, voert ongeoorloofde operaties op mailberichten. Hotmail is een online-maildienst. Om de dataverkeer te beperken worden sommige bestanden ongevraagd gecomprimeerd (bijvoorbeeld foto's). Als ik mijn foto's naar fotomodellen stuur, gebeurt het vaak dat de mensen over de slechte fotokwaliteit klagen. Niet mijn schuld! Hotmail heeft de foto's extra gecomprimeerd!

Hotmail toont ook redelijk veel reklame (soms meer, soms minder), maar vergeet niet dat deze reklame je bandbreedt gebruikt (van belang bij mobiel surfen). Vaak is de reklame een animatie, die extra bandbreedte nodig heeft.

Publicités - Reklame

-