Vraagbaak computers
printkop reinigen
TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ Computers » Printers » Reinigen van de printkop
-

-


De electrische contacten


De inktspuitjes


Het reinigingsprogramma van de fabrikant


Printkop met losse inktreservoirs:
De inktreservoirs moeten eruit vooraleer de printkop verwijderd kan worden.


Deze printkop is echt defekt!

Slechte afdrukkwaliteit

Je hebt het waarschijnlijk al vaak meegemaakt: de afdrukkwaliteit van de printer laat te wensen over. Eén kleur komt niet goed door. Je kan een nieuwe printkop kopen, maar misschien zijn enkel de printbuisjes verstopt.

Types inktjetprinter

Printers werken ofwel met printkoppen met alles erop en eraan (inktreservoir en printsysteem) ofwel met losse inktreservoirs. Het zijn meestal de duurdere printers die met losse reservoirs werken, want dan kunnen er meer inktsoorten gebruikt worden. Je hebt meerdere inktsoorten (pigmenten en kleurstoffen) en tinten nodig om perfekte afdrukken te bekomen.

Bij de types met alles in één kan je een nieuwe printkop kopen, en de printer zou opnieuw goed moeten werken. De inktreservoir is echter misschien nog niet leeg, waardoor je ettelijke euro's wegsmijt. Reinigen kan hier misschien helpen.

Bij types met aparte reservoir helpt het niet een nieuwe printcartridge te plaatsen als de printkop verstopt is. Je moet de volledige printkop vervangen, wat een dure aangelegenheid is (ongeveer 100€). Om de printkop te verwijderen moeten eerst alle inktcartridges eruit. Rechts heb je dan een hendeltje: trek die naar boven om de printkop te verwijderen. Het reinigen van een dergelijke printkop gebeurt op dezelfde manier als het reinigen van een alles-in-één inktkop + reservoir.

Printerkop reinigen

Bij een verstopte printkop, gebruik eerst het reinigingsprogramma van de printer (software). Bij printers met vaste printkop is dit de enige mogelijkheid. Bij de beste printers kan je onafhankelijk van elkaar de pigment inktkop en de kleurkop reinigen (vaak is enkel de pigment inktkop verstopt). Als het reinigingsprogramma loopt, worden alle printbuisjes intensief gebruikt, waardoor de kanaaltjes vrij (kunnen) komen. Bij deze fase wordt er veel inkt verbruikt, maar met mijn printer is dit een zeer efficiente methode (Canon 4700).

Als je het grote inktverbruik wilt proberen te vermijden, kan je ook manueel reinigen.

De kop heeft twee aktieve delen: de electrische contacten en het printgedeelte. Beide moeten met andere produkten gereinigd worden, en de produkten mogen zeker niet door elkaar gebruikt worden!

Contactgedeelte

Dit gedeelte reinig je met speciale contactolie (fijne olie geschikt voor electrische contacten). Een goed produkt is Contact Gold in spuitbus. Opgelet: spuit het produkt niet op de contacten! De kans is groot dat er olie op de spuitmonten geraakt, met zeer nefaste gevolgen voor de levensduur van de printkop. Gewoon een druppeltje op een wattenstaafje laten vallen en daarmee de contacten reinigen. Soms is enkel een haartje voldoende om het electrisch contact onmogelijk te maken (op de uitvergroting van de eerste foto is het haartje goed zichtbaar).

Problemen met de contacten komen normaal niet voor. Er kan wel corrosie ontstaan op de contacten (van de printer zelf, meestal niet van de printkop), dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er inkt op de contacten terecht gekomen is.

Spuitmonden

De spuitmonden moet je vrij krijgen met een lichte detergent. Ik bereik goede resultaten met een spray om ruiten te wassen. Een papieren zakdoek vochtig maken en de spuitmonden zorgvuldig reinigen. Het is normaal dat er inkt uitloopt. Het kan nodig zijn deze handeling een aantal keren te herhalen en misschien moet je zelf de verstopping laten weken gedurende een nacht: de printkop met de spuitmonden naar beneden op een vochtige zakdoek in een schoteltje plaatsen. Voor een dure printkop (printer met aparte inktreservoir) loont deze operatie zeker de moeite. Opletten dat de contacten aan de zijkant niet vochtig worden.

Bij bepaalde printers zit de printkop vast in het toestel (de reeks die de 363-inktcartridges van HP gebruikt en nagenoeg alle printers van Epson): dan heb je gewoon pech en mag je de printer weggooien. Bij de 363-reeks van HP hebben ook de leidingen tussen inktvulling en printkop de neiging om verstopt te raken (en als ze niet verstopt geraken, dan beginnen ze te lekken). Deze printers zijn een slechte koop: de inktcartridges zijn heel duur, en er zitten maar een paar druppels inkt in de vulling (3.5ml, terwijl een printkop van een oude generatie zoals de deskjet 970 reservoirs van 38ml gebruikt).

Voorkomen is beter dan genezen!

Enkele tips:
  • De printer altijd uitschakelen met de powerschakelaar zodat de printkop naar de docking station kan gaan (waar de printkanaaltjes afgesloten zijn van de buitenlucht).
  • Printers met aparte inktreservoirs: de printer nooit zonder inktreservoirs achterlaten (dit geldt voor printers met aparte printkop en reservoirs). Zonder correcte afsluiting droogt de inkt in de printkop.
  • Printers met alles-in-één (cartridge met printkop en reservoir): niet constant verwisselen van cartridge: de klever die over de spuitmonden loopt kan je maar één keer gebruiken. Eénmaal dat je een cartridge in gebruik neemt, moet die in de printer blijven.
Foto rechts: deze kop is duidelijk beschadigd! De klant gebruikte recyclagepapier en er zat nog een nietje in één van de vellen. Er lekt constant magenta inkt uit de kop.

Voor printers met aparte inktreservoirs en printkoppen bestaan er reinigingscartridges. Deze bevatten enkel oplosmiddel, geen inkt. Ze zijn enkel alternatief leverbaar. Vooral de pignment-printkop heeft baat aan een reinigingscartridge, want pigment-inkt bestaat uit fijngemalen inktkorreltjes: dit is meestal de zwarte inkt voor documenten. Kleurstoffen vormen een oplossing en hebben minder de neiging de printkoppen te verstoppen. Ook de zwarte inkt voor foto-afdrukken bestaat uit opgeloste kleurstoffen.

De bedoeling is dat de normale inktcartridge zou vervangen worden door een reinigingscartridge en er dan een reinigingscyclus uitgevoerd zou worden. Het is efficiënter te reinigen met een cartridge die enkel oplosmiddel bevat (daarbij gaat ook geen inkt verloren). Na het reinigen zit er enkel oplosmiddel in de printkop is is de eerste afdruk zeer vaag. Mochten de kanaaltjes niet allemaal vrijgekomen zijn, dan mag de reinigingscassette 24 uur in de printer blijven (eerst een reinigingscyclus uitvoeren en dan laten rusten).

Publicités - Reklame

-