Soorten Printers
De verschillende technologiŽn
TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ Computers » Printers » Andere types

Andere printers

-

-

Phaser

Zogenaamde phase change printers worden vaak in prepress bedrijven gebruikt omdat de kwaliteit van de afdruk heel dicht aanleunt bij wat een offsetprinter produceert. Vaste inkt wordt opgewarmd tot het vloeibaar wordt en op een lauwe drum gespoten (de werking is hier vergelijkbaar met die van een inktjet printer). De inkt wordt opnieuw vast in contact met de drum. Als de drum het volledig beeld bevat (na een aantal omwentelingen) wordt het door de druk overgebracht op het papier (de drum bevat een soort oliefilm zodat de inkt niet blijft plakken).

Deze printers hebben een lange opwarmtijd maar produceren snel heel goede afdrukken. Deze printers zijn vooral aangewezen daar waar grote aantallen hoogwaardige afdrukken nodig zijn. Er is geen snelheidsverschil tussen een zwart/wit of een kleurafdruk. Bij grote aantallen is de kostprijs per afdruk lager dan met een kleurenlaser. Een dergelijke printer heeft weinig onderhoud nodig, maar de printkop kan verstopt geraken bij weinig intensief gebruik. Tektronix was de uitvinder van deze technologie en heeft ook enkele printers gebouwd, maar heeft de patenten doorverkocht aan Xerox.

Kleursublimatie

Deze printers gebruiken een rol met gekleurde stroken en een strook beschermlaag. Het papier heeft dezelfde afmetingen als de kleurstroken. De printkop verwarmt plaatselijk de film. De inkt verdampt en wordt op het papier geprojecteerd. De 3 kleuren worden achtereenvolgend op het papier gedrukt (het papier doet een heen-en-weer beweging terwijl de film gewoon doorloopt). De laatste laag is een beschermlaag.

Deze printers produceren een natuurgetrouwe afdruk zonder zichtbare pixels. Omdat de inkt verdampt zijn de individuele pixels namelijk niet meer zichtbaar. Er moet specifiek papier gebruikt worden. Halftonen zijn mogelijk door de mate van verwarming in te stellen (het aantal inktdruppels variŽren is dus niet nodig). Het beeld is daarom continu.

Deze printers hebben relatief hoge gebruikskosten want voor iedere afdruk worden de 4 stroken gebruikt. Speciaal papier is nodig (wordt samen met de kleurenfilm verkocht).

Thermisch overdracht (inktfilm)

De bekende faxtoestellen met film gebruiken een vereenvoudigd systeem dat op kleursublimatie lijkt. Zoals bij kleursublimatie wordt de inktfilm opgewarmd, maar de inkt wordt vloeibaar en opgenomen door het papier. Gradaties zijn niet mogelijk, maar voor een faxtoestel is dit niet nodig. Men kan gewoon papier gebruiken, wat een grote voordeel was ten opzichte van de vorige generatie faxtoestellen, die met thermisch papier werkten. De faxtoestellen met thermisch papier of inktfilm kunnen dezelfde printkop gebruiken.

Thermisch papier

Er wordt een speciaal soort papier gebruikt dat donker wordt als het verhit wordt. Thermisch papier is weinig stabiel op de lange duur en de afdruk heeft de neiging te vervagen. Faxtoestellen met thermisch papier zijn bijna volledig van de markt verdwenen. De goedkoopste faxtoestellen gebruiken tegenwoordig een inktfilm. Thermisch papier wordt tegenwoordig enkel nog gebruikt op kassatickets vanwege de hoge betrouwbaarheid van het systeem.

Thermisch papier bevat verschillende componenten die opgesloten zitten in minuscule capsules. Door de warmte smelten de capsules en worden de reagenten gemengd. Men kan ook een afdruk bekomen door met een scherp voorwerp over het papier te gaan. De gebruikte produkten zijn:

  • Kleurstoffen die pas zichtbaar zijn als ze in contact komen met een zuur
  • Een zuur dat geschikt is om gebruikt te worden met de kleurstof
  • Een oplosmiddel omdat de kleurstoffen en het zuur in vaste toestand zijn en niet gemakkelijk mengen
  • Een stabilisator om ervoor te zorgen dat de afdruk zichtbaar blijft.
Thermisch papier bevat giftige stoffen zoals bisphenol en mensen die vaak dergelijk papier in handen hebben hebben verhoogde concentraties bisphenol in het bloed.

Impact printers

Wie is de schijfmachine van grootvader of de matrixprinter van papa vergeten? Deze printers werken door de druk van de printkop of printnaald tegen de inktrol en papier. Het systeem is vergelijkbaar met het ouderwets carbonpapier.

Deze printers worden echter nog vaak gebruikt: als controle-middel bij productieprocessen worden vaak matrixprinters ingezet die gevoed worden met kettingpapier. In deze industriele omgeving weegt het geluid dat deze printers maken niet op tegen de voordelen van een dergelijke printer: extreem betrouwbaar, lage onderhoudskosten en een lint die goed is voor zo'n 100.000 bladzijden. In tegenstelling met een laserprinter kan je blijven printen als de inkt op is: de afdruk is enkel minder goed leesbaar. Deze printers vragen ook geen onderhoud.

De technologie voor het vormen van de tekens is de voorloper van de inktjet: de printkop beweegt horizontaal en als er een teken gedrukt moet worden worden de kleine electromagneten met de juiste timing van stroom voorzien. Ieder electromagneet drijft een naald (met afgeplatte punt) aan die een afdruk maakt. Matrixprinters hebben 9 of 24 naalden (een inktjet heeft een honderdtal spuitmondjes).

Ook kantoor-rekenmachines kunnen uitgerust worden met een printer. De lint gaat tientallen jaren mee en in tegenstelling met printers met thermisch papier kan je in twee kleuren printen. De tekens zijn permanent op een printkop aanwezig en het wisselen van het lettertype is niet mogelijk (voor een rekenmachine is dit niet echt nodig, behalve als je plots in het romeins zou willen rekenen).

Publicitťs - Reklame

-