Soorten Printers
Verschillende technieken
TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ Computers » Printers » Andere types
-

-

We bespreken hier de speciale printers die niet op andere pagina's besproken worden.

Phaser

Zogenaamde phase change printers worden vaak in prepress bedrijven gebruikt omdat de kwaliteit van de afdruk heel dicht aanleunt bij wat een offsetprinter produceert. Vaste inkt wordt opgewarmd tot het vloeibaar wordt en op een lauwe drum gespoten (de werking is hier vergelijkbaar met die van een inktjet printer). De inkt wordt opnieuw vast in contact met de drum. Als de drum het volledig beeld bevat (na een aantal omwentelingen) wordt het door de druk overgebracht op het papier (de drum bevat een soort oliefilm zodat de inkt niet blijft plakken).

Deze printers hebben een lange opwarmtijd maar produceren snel heel goede afdrukken. Deze printers zijn vooral aangewezen daar waar grote aantallen hoogwaardige afdrukken nodig zijn. Er is geen snelheidsverschil tussen een zwart/wit of een kleurafdruk. Bij grote aantallen is de kostprijs per afdruk lager dan met een kleurenlaser. Een dergelijke printer heeft weinig onderhoud nodig, maar de printkop kan verstopt geraken bij weinig intensief gebruik. Tektronix was de uitvinder van deze technologie en heeft ook enkele printers gebouwd, maar heeft de patenten doorverkocht aan Xerox.

Kleursublimatie

Deze printers gebruiken een rol met gekleurde stroken en een strook beschermlaag. Het papier heeft dezelfde afmetingen als de kleurstroken. De printkop verwarmt plaatselijk de film. De inkt verdampt en wordt op het papier geprojecteerd. De 3 kleuren worden achtereenvolgend op het papier gedrukt (het papier doet een heen-en-weer beweging terwijl de film gewoon doorloopt). De laatste laag is een beschermlaag.

Deze printers produceren een natuurgetrouwe afdruk zonder zichtbare pixels. Omdat de inkt verdampt zijn de individuele pixels namelijk niet meer zichtbaar (maar het beeld is ook niet echt scherp). Er moet specifiek papier gebruikt worden. Halftonen zijn mogelijk door de mate van verwarming in te stellen (het aantal inktdruppels variŰren is dus niet nodig). Het beeld is daarom continu.

Deze printers hebben relatief hoge gebruikskosten want voor iedere afdruk worden de 4 stroken gebruikt. Speciaal papier is nodig (wordt samen met de kleurenfilm verkocht). Deze printers worden gebruikt voor foto-realistische afdrukken in speciale printers (kleine foto afdrukcentrales in winkels).


Een ticketprinter gebruikt om processvariabelen af te drukken

Thermisch overdracht (inktfilm)

De bekende faxtoestellen met film gebruiken een vereenvoudigd systeem dat op kleursublimatie lijkt. Zoals bij kleursublimatie wordt de inktfilm opgewarmd, maar de inkt wordt vloeibaar en opgenomen door het papier. Gradaties zijn niet mogelijk, maar voor een faxtoestel is dit niet nodig. Men kan gewoon papier gebruiken, wat een grote voordeel was ten opzichte van de vorige generatie faxtoestellen, die met thermisch papier werkten. De faxtoestellen met thermisch papier of inktfilm kunnen in principe dezelfde printkop gebruiken, maar de constructie van het toestel is verschillend.

Thermisch papier

Er wordt een speciaal soort papier gebruikt dat donker wordt als het verhit wordt. Thermisch papier is weinig stabiel op de lange duur en de afdruk heeft de neiging te vervagen. In de tijd werd er vaak een fotocopie van belangrijke faxdocumenten genomen.

Faxtoestellen met thermisch papier zijn volledig van de markt verdwenen (eigenlijk zijn alle faxtoestellen van de markt verdwenen, deze tekst werd geschreven begin jaren 2000 toen er nog volop faxtoestellen gebruikt werden). Thrmisch papier werd vroeger vaak in faxtoestellen gebruikt omdat daardoor het toestel eenvougig gehouden kon worden. Nagenoeg iedereen kon zich een faxtoestel veroorloven.

Thermisch papier wordt tegenwoordig enkel nog gebruikt op kassatickets vanwege de hoge betrouwbaarheid van het systeem.

Thermisch papier bevat verschillende componenten die opgesloten zitten in minuscule capsules. Door de warmte smelten de capsules en worden de reagenten gemengd. Men kan ook een afdruk bekomen door met een scherp voorwerp over het papier te gaan. De gebruikte produkten zijn:

  • Kleurstoffen die pas zichtbaar zijn als ze in contact komen met een zuur
  • Een zuur dat geschikt is om gebruikt te worden met de kleurstof
  • Een oplosmiddel omdat de kleurstoffen en het zuur in vaste toestand zijn en niet gemakkelijk mengen
  • Een stabilisator om ervoor te zorgen dat de afdruk zichtbaar blijft.
Thermisch papier bevat giftige stoffen zoals bisphenol en mensen die vaak dergelijk papier in handen hebben hebben verhoogde concentraties bisphenol in het bloed.

De tekst over impact printers zit op een nieuwe pagina.

PublicitÚs - Reklame

-