Vraagbaak computers
Processorkoeling
TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ Computers » Processorkoeling
-

-


Voor


Na

Computer loopt vast!

De huidige computerprocessoren voeren miljarden instrukties uit per seconde (een recente dual core processor werkt met een klokfrekwentie van 2GHz, dat zijn 4.000.000.000 instrukties per seconde). De processoren worden daardoor zeer warm: het is niet ongewoon dat een processor in een gamer-computer 50 Watt verbruikt (dat is evenveel als een ouderwetse gloeilamp). Al deze warmte moet afgevoerd worden, anders kan de processor binnen de 10 seconden doorbranden (voor het echter zover komt is er een beveiliging in de processor die de klok stillegt)

Vooral in notebooks zijn de mogelijkheden tot een correcte warmteafvoer zeer nipt. Wat er dan gebeurt laat zich raden: bij een zware game, het bekijken van een DVD of intensief surfen loopt de computer vast omdat de beveiliging de processor stilgelegd heeft.

Rechts ziet u een beeld van de binnenste van een notebook computer. De gele buis is een zogenaamde "heat pipe" een warmte afvoerbuis. De warmte wordt van de processor (links, niet in beeld) afgevoerd naar een rooster. Een ventilator blaast lucht door het rooster. Op de eerste foto kan je goed zien dat het rooster verstopt is door een dikke laag stof, het ziet er uit alsof er een stukje vilt voor het rooster geplaatst is. Na het verwijderen van het stof werkte de computer weer optimaal. Dit lijkt een eenvoudige operatie, maar notebook computers zijn eigenlijk niet gemaakt op opengemaakt te worden. De behuizing klikt in elkaar en bij het openen moet je minutieus zoeken naar de haakjes. Overal zitten er flatcables die zorgvuldig losgekoppeld moeten worden (keyboard, touchpad, speakers, wifi,...)

Wij rekenen 60€ aan voor een dergelijke operatie (prijs 2013). Indien je de computer gekocht hebt in een zaak zonder eigen technische dienst, dan wordt de computer terug naar de fabriek gestuurd en wordt er met forfait prijzen gewerkt: een bedrag van 250€ is niet ongewoon. Waarborg? Waarborg is enkel geldig op een defekt, niet op vervuiling. Maar zelfs in het properste huis komt er stof op de koelsleuven: ik heb de notebooks nagezien van een hospitaal (daar wordt iedere dag gedweild) en de ventilatiesleuven zaten ook vol stof.

Klik op de foto's voor een uitvergroting. Deze foto's zijn genomen met een Sigma 50-150 ƒ/2.8.

PublicitÚs - Reklame

-