Inktjetprinters
De verschillende technologiën
TechTalk

Inktjet printers

-

-

Inktjet printers met aparte reservoirs


Een inktreservoir is een ingewikklede constructie

Een inktjet printer gebruikt vloeibare inkt, één inkt per kleur. De kleuren zijn minstens zwart, cyan, magenta en geel. Waarom specifiek deze kleuren gebruikt worden leest u in het artikel over subtractieve kleurmenging.

Soorten inktcartridges

Goedkopere printers hebben meestal één inktcartridge voor het zwart en één inkcartridge die drie reservoirs bevat voor de drie kleuren. Van zodra één kleur op is moet de volledige inktcartridge vervangen worden, wat nogal snel kan gebeuren als je veel foto's met blauwe lucht aan de zee, of veel gezichten fotografeert.

Duurdere printers hebben één individuele cartridge per kleur. Je vervangt enkel de kleur dat op is. Op de lange duur is dit een goedkopere oplossing, maar als je een complete set wilt kopen (alle kleuren als reserve), dan is de prijs bijna even hoog als die van een nieuwe printer. Dit systeem zal je tegenwoordig bijna nooit meer aantreffen.

Soorten printsystemen

Bij de meeste systemen bestaat het printsysteem uit een printkop met bijhorende reservoir. Als de inkt op is wordt ook de printkop vervangen. Dit systeem is duurder, maar heeft ook als voordeel dat je iedere keer een volledig nieuw printsysteem bekomt (behalve indien je de printkop laat hervullen of alternatieve printkoppen gebruikt). Als de printkop verstopt is, is dit geen onoverkomelijk probleem: gewoon een nieuwe cartridge kopen.

Bij bepaalde printers heb je aparte inktreservoirs en een printkop. Als de inkt op is vervang je enkel het reservoir. Canon is de voorloper van deze techniek geweest, en Canon levert nog altijd de betere printers. Met aparte printkoppen en reservoirs kan je het aantal kleuren uitbreiden: light cyan, light magenta, foto-zwart. Waarom al deze kleuren nodig zijn lees je op de pagina over subtractieve kleurmenging (zie link hierboven).

Hoewel het systeem met aparte inktreservoirs in theorie goedkoper is, gaat er toch veel inkt verloren in het reinigen van de printkop. Zelfs als je niet veel documenten afdrukt, toch geraken de reservoirs om de zovele maanden leeg: meer dan de helft van de inkt in een vulling gaat verloren in reinigingscycli. het systeem met aparte inktreservoirs is niet interessant als je maar af en toe een pagina uitprint: de printer houdt bij hoe vaak er geprint wordt en zal een reinigingscyclus starten als er lang niet meer geprint is geweest.

De inktreservoirs hebben een ingewikkelde construktie: de inktreservoir zelf waarin de inkt opgeslagen wordt, een labyrint om een trage inktoevoer te voorzien aan een viltblokje dat als buffer dient. De printkop heeft ook een minuscule opening bovenaan (dat je blootlegt als je de beschermende folie van de printkop haalt). Deze opening dient om lucht toe te laten zodat die de plaats van de inkt kan innemen (anders zou er een vacuum ontstaan en zou de inkt niet meer doorlopen).

HP gebruikt vooral het systeem met printkop en reservoir in één. Vroeger heeft HP reeds geëxperimenteerd met aparte reservoirs (professionele reeks printers). De printkoppen waren per kleur (of per 2 kleuren) los te verkrijgen. Het zwakke schakel was de inktleidingen tussen de vast opgestelde inktreservoirs en de bewegende printkoppen.

ONDERHOUD

Een inktjet printer heeft niet veel onderhoud nodig. Het is wel belangrijk de printer altijd uit te schakelen met de power-knop op het toestel. Daardoor worden de printkoppen naar een speciale plaats geschoven en wordt er een kap over de inktkanaaltjes gesplaatst waardoor de inkt minder snel droogt. Bij het uitschakelen met een algemene contactdoos is het mogelijk dat de printkoppen onbeschermd blijven. Als een printkop uitgedroogd is kan je proberen de kanaaltjes te ontstoppen door een vochtige doek tegen de spuitkanalen te houden, maar in de meeste gevallen zal je een nieuwe cartridge moeten kopen. Bij toestellen met aparte printkop en reservoirs moet de printkop vervangen worden, en dit is meestal een dure zaak.

Bij toestellen met aparte reservoirs de printkop nooit zonder reservoirs laten (kans op uitdrogen). Zelfs als de vullingen leeg zijn moeten ze op de printkop blijven tot u nieuwe vullingen gekocht heeft.

Bij bepaalde printers van HP (met printkop en aparte reservoirs) is de eerste reservoir gevuld met een speciale inkt (priming inkt). U moet eerst deze vulling volledig uitprinten vooraleer je normale vullingen kan gebruiken. De printer zal weigeren te werken met normale inkt zolang de speciale inkt niet gebruikt is geweest. Deze speciale inkt is nergens leverbaar let dus op dat je deze inktvullingen niet verliest!

Meer uitleg over het reinigen van de printerkoppen van inktjetprinters is hier te lezen.

Piezo - Bubble jet

De inkt wordt van de reservoir naar de printkop aangevoerd. De printkop bestaat uit kleine cellen die vollopen met inkt. Om de druppeltjes op het papier te krijgen moet de inhoud van de cel op het papier gespoten worden. Daarvoor bestaan er twee technieken: piezo en bubble jet. Epson gebruikt de piezo-technologie waarbij de cel uit piezo-electrisch materiaal is gemaakt. Bij het aanleggen van een spanning wordt de cel dichtgeknepen en spuit de inkt uit de cel.

Bij een andere techniek wordt de cel snel opgewarmd en "kookt" de inkt uit de cel. Het piezo systeem is in alle opzichten technisch beter (betere controle van de inkthoeveelheid, geen noodzaak om thermisch stabiele inktsoorten te gebruiken, sneller omdat de cellen niet hoeven af te koelen, minder kans op "aankoeken") maar in de praktijk zijn er weinig zichtbare verschillen. De piezo printkoppen zijn het duurste onderdeel van de printer en zijn niet vervangbaar, bij bubble jet wordt vaak reservoir en printsysteem in één keer vervangen.

De beste resultaten (foto-realistische afdrukken) worden bekomen met speciaal fotopapier.

Publicités - Reklame

-