Computer start niet meer op!
Data recovery in al zijn facettes
TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ Computers » Data recovery

Start niet op

-

-


Harde schijven bestaan in verschillende uitvoeringen:
3.5 inch (desktop)
2.5 inch (laptop) en
1.8 inch (netbook)
Maar de technologie is dezelfde.


De kop is losgekomen.
Wij kunnen niets meer doen...

Er zijn meerdere oorzaken waarom een computer niet opstart. Soms is de struktuur van de partitie beschadigd, en kan de schijf opnieuw gebruikt worden als de struktuur hersteld wordt (herschrijven van de directories, FAT of MFT).

Hoe gaan wij te werk als wij een defekte computer ontvangen? We proberen eerst het systeem op te starten onder Linux. Linux start heel snel op (zelfs vanaf een USB stick) en heeft ingebouwde testprogramma's. We kunnen dan zien wat er precies defekt is aan de computer. Als de computer opstart vanaf de USB stick, dan is er vermoedelijk een probleem met de harde schijf.

Data fouten op harde schijf

Als de computer vastgelopen is, of de stroom werd onderbroken terwijl de computer aan het werken was, is de kans groot dat de gegevens niet correct werden weggeschreven. Vaak kan windows niet meer opstarten omdat de opstartbestanden niet meer leesbaar zijn. Doe zelf geen system restore, want dan ben je al je gegevens kwijt. De system restore wist namelijk de volledige schijf en installeert windows opnieuw (fabrieksinstellingen).

Een betere oplossing is de data proberen te redden (er bestaan daarvoor verschillende recovery-programma's): meestal zijn er slechts fouten op een heel klein deel van de schijf (de laatst geschreven bestanden zijn onbereikbaar). Eerst proberen we de data strukturen te herstellen; zo beschikken we opnieuw over een harde schijf die volledig functioneel is (gegevens en programma's zijn gered). Lukt dat niet, dan proberen we alsnog de documenten te redden, het operating system en de programma's moeten dan opnieuw ge´nstalleerd worden.

Defekte harde schijf

De uitvalspercentage van harde schijven bedraagt ongeveer 5% per jaar voor desktops (en veel meer voor laptops, maar dit hangt van het gebruik van de computer). De kans is niet denkbeeldig dat je ooit met een defekte harde schijf te maken hebt. En het ergste is: de harde schijf houdt zijn "gezondheidstoestand" bij, maar windows leest die niet af. Windows kan dus geen waarschuwing geven als de schijfparameters slechter worden.

Als de schijf defekt blijkt te zijn, dan moeten de gegevens zo spoedig mogelijk overgezet worden naar een andere schijf. Eenmaal dat er problemen met de schijf optreden gaat de kwaliteit verder achterruit. Gegevens die op maandag nog gelezen konden worden, zijn een week later misschien niet meer leesbaar. Hier ook bestaan er speciale programma's om de schijf te lezen, en de data te reconstrueren.

Bedrijven die aan data-recovery doen vragen ongeveer 500€ voor een dergelijke reddingsoperatie. Wij doen dit voor 60 Ó 180€ naargeland de omvang van de schade en de hoeveelheid data die gered moet worden.

Soms kunnen de gegevens niet meer gered worden: de schijf start niet meer op (spindle vastgelopen) of is de kop gecrasht (vaak start de spindle dan ook niet meer op). Om gegevens te redden moet de schijf ge÷pend worden en de magnetische plateaus moeten overgebracht worden naar een identieke schijf). Deze operatie moet in speciale stofvrije ruimtes gebeuren en vraagt zeer speciale gereedschap. Wij doen dergelijke ingrepen niet. Om de data te redden van een gecrashte drive moet je rekenen op meer dan 5000€.

Tweede PC

Als de computer niet opstart (zelfs niet via USB), dan is het moederbord waarschijnlijk defekt. Bij desktop PC's hebben we natuurlijk eerst de voeding getest. Buiten waarborg is het vervangen van het moederbord niet aangewezen: vaak zijn er geen specifieke moederborden meer leverbaar. De winstmarge op computers is heel beperkt en de fabrikanten gaan geen onkosten maken en moederborden in stock houden.

De enige mogelijkheid is de harde schijf in een tweede computer te monteren en de data te redden (foto's, documenten). Emails kunnen in de meeste gevallen niet gered worden: bill gates heeft dat niet meer voorzien in live mail. Had u maar Thunderbird gebruikt! Programma's kunnen niet gecopieerd worden: die moeten opnieuw ge´nstaleerd worden op de nieuwe computer.

PublicitÚs - Reklame

-