Taalkeuze
Als een computer voor de eerste keer opgestart wordt, moet de taal gekozen worden (nederlands, frans of engels). Deze keuze kan niet meer ongedaan worden. van zodra je een keuze gemaakt hebt, worden de bestanden voor de andere talen gewist.
Waarom wordt dit gedaan? Omdat je maar een licentie betaald hebt voor één enkele taal. Mocht je nadien nog van taal willen wisselen, dan moeten de installatie-CD's aangekocht worden (deze zijn in verschillende talen leverbaar). Windows moet dan volledig opnieuw geïnstalleerd worden.
De windows-licentie is trouwens maar bestemd voor één enkele computer (OEM licentie). Je kan je windows-installatie dus niet overdragen naar een volgende computer.
Internet explorer
Begin met een andere brower te installeren dan internet explorer. Het probleem met internet explorer, is dat het deel uitmaakt van het operating system (windows). Als internet explorer gecrasht is (wat redelijk vaak gebeurt), dan is de enige oplossing windows volledig te herinstalleren. Internet explorer kan vastlopen omdat er bepaalde add-ons in feite malware zijn (bijvoorbeeld virussen die je binnenhaalt door spelletjes te spelen)
Firefox of Chrome zijn gewone programma's, dat wil zeggen dat ze geen invloed kunnen hebben op de onderliggende operating system. Als Firefox niet meer wilt opstarten, gebruik dan Chrome of installeer Firefox opnieuw en het probleem is opgelost (je moet het programma eerst volledig verwijderen, je computer herstarten en een clean instaal doen). Gebruik internet explorer van Microsoft enkel voor sites die niet-compatibel zijn met de internet-normen of om Firefox opnieuw te installeren.
Restore-CD's
Nadat Windows eindelijk opgestart is, zal het systeem je vragen of je geen restore-CD's zou willen branden. Natuurlijk ben je geneigd je computer zo snel mogelijk te gebruiken (zeker als je een uur heb moeten wachten terwijl Vista geïnstalleerd werd), maar het maken van een setje restore-CD's mag je zeker niet overslaan. Vroeger zat er zo'n setje CD's bij je computer, nu moet je die zelf maken. Vooruitgang heet zoiets.
Op de harde schijf van je computer zit er een restore partitie, zodat je de computer kan terugzetten naar de fabrieksinstellingen indien windows niet meer wilt opstarten. De meeste hardware-fouten zijn echter veroorzaakt door de harde schijf, en dan is de restore partitie ook onbruikbaar geworden. Restore-CD's zijn vaak niet meer gratis te verkrijgen (van u wordt namelijk verwacht dat u ze gebrand zou hebben na de aanschaf van de computer).
Voor het maken van de restore set heb je een aantal CD's nodig (voor vista minstens een 10-tal: het branden kan gemakkelijk een paar uur in beslag nemen). Maar je kan de restore data ook op DVD's branden (doorgans heb je genoeg met 2 DVD's).
Sla het branden van de restore-DVD's niet over! Bij je computer heb je een Vista OEM licentie. Dat wil zeggen dat deze licentie geldig is voor één computer (of één harde schijf). Als je computer defekt is, zelfs tijdens de waarborgperiode, dan zal de fabrikant een nieuwe harde schijf leveren, echter zonder operating system. Er zit wel een blaadje bij je computer. De computer zegt biep, en dat is het. Het is aan de klant om voor de restore-partitie te zorgen.
Windows 7
Je computer is uitgerust met een splinternieuw operating system, windows 7 genaamd (en binnenkort windows 8 dat nog minder goed zal werken). Windows heeft al problemen met eenvoudige taken zoals het maken van een backup.
Als het "goed" gaat krijg je op het einde van de back-up procedure een foutboodschap 0x8078002A
Je weet dan duidelijk dat er iets misgelopen is en kan je uitkijken naar alternatieven.
Als het slecht gaat, krijg je geen enkele melding, en denk je dat de backup correct verlopen is.
Als je echter de backup wilt terugzetten, vertelt windows je doodleuk dat de back up niet teruggezet kan worden. Al meerdere keren meegemaakt als technieker. De klant leefde in de veronderstelling dat zijn fotocollectie veilig zat op zijn externe schijf. Wegens een virus moest hij een system restore uitvoeren (waarbij alles van de harde schijf in de computer gewist wordt). Echter... geen foto's op de externe schijf! Windows had wel een aantal bestanden in op de externe schijf gezet, maar dit waren geen foto's!
Het is vanaf Vista dat de fouten optreden. De back up van windows XP werkt wel goed, het kan echter geen systeembestanden copieren als deze in gebruik zijn (ondanks ‘shadow copy’ dat dergelijke problemen zou moeten opvangen). Om een volledige back up te maken van de boot partitie, moet je de schijf in een andere computer monteren: dan werkt de XP back up wel goed. Het maken van een back-up is dus geen alternatief op het branden van de restore CD's.
De enige goede oplossing (werkt gegarandeerd 100%): copieer alle mappen manueel naar de externe schijf. Je kan dan ook direct zien of de foto's en andere bestanden effektief op de externe schijf geplaatst werden.
Junksoft verwijderen
De mac-computer wordt aangezien als de beste windows computer. Vreemd? Toch niet: alle computers van HP en andere fabrikanten worden volgestopt det de meest onzinnige rommel (de installatie van windows zelfs duurt "maar" een uurtje, het is de installatie van al die nutteloze programma's van de fabrikant die zo lang duren).
Een cleane windows installatie is best snel en betrouwbaar, maar die krijg je nooit te zien.
Nadat de computer volledig opgestart is (je zal een aantal vragen krijgen dat je gerust met "neen" kan beantwoorden) moet je beginnen met al die junksoft te verwijderen. Dit duurt nog langer als het installeren ervan, je bent dus de ganse dag zoet. Er staat onderaan deze pagina een lijst van waardeloze programma's van HP. Je mag ze gerust ALLEMAAL verwijderen.
De HP Protect Tools is een suite van nutteloze programma's. Op het eerste zicht lijken ze wel nuttig. Het zou de beheerder moeten helpen als de gebruiker zijn passwoord verloren is of als de computer gestolen wordt. Als er een aantal foute passwoorden gegeven wordt gaat de computer ervan uit dat die gestolen is en worden alle bestanden die gemerkt staan als "sensitive data" gewist. Het is dus niet iets dat je als gewone klant ingeschakeld laat, behalve als je veel kinderporno op je computer hebt.
De HP protect tools zijn eigenlijk ontworpen voor bedrijven die computers aan hun werknemers geven. Het is dan mogelijk de beveiliging van alle computers vanaf een centrale punt te regelen, een beetje zoals een Domein Controller. Maar ik ken geen bedrijven die HP Protect Tools effektief gebruiken.
Dan heb je de driveguard. De bedoeling is de koppen van de harde schijf snel te parkeren als het toestel een stoot krijgt of als het valt. Tegen stoten kan deze software niets doen, de schade is al aangericht nog voor de instruktie "parkeren" gegeven wordt. Voordat het parkeren effektief uitgevoerd kan worden, moeten er updates geïnstalleerd worden, moeten er andere programma's opgestart worden,... Je gelooft toch niet dat een computer die 10 minuten nodig heeft om af te sluiten in minder dan een nano-seconde de koppen van de harde schijf kan parkeren? Tegen de val is er wel een bescherming: het uitvallen van de zwaartekracht wordt automatisch gedetecteerd (dan weet de computer dat ie aan het vallen is), maar dit is een beveiliging op schijfniveau, niet op computer-niveau.
De connection manager doet hetzelfde als die van Windows, maar is veel minder betrouwbaar. Het is niet de eerste keer dat een computer niet op het internet kan vanwege die vorte connection manager. Gewoon verwijderen en de computer kan opnieuw verbinding maken met een draadloos netwerk.
Natuurlijk heb je alle updates uitgeschakeld (ook voor de HP junksoft zelf). Als de computer werkt: kom er niet aan! Het is niet de eerste keer dat een systeem onstabiel wordt door een misgelopen update. De updates kunnen trouwens uren duren, en als de stroom uitvalt of de batterij leeg is, dan zit je misschien met een systeem die niet meer kan opstarten.
Al die junk van HP mag je dus gerust verwijderen (samen met nog een paar andere programma's van andere fabrikanten).
|