-
(met inktcartridges erbij), terwijl de losse cartridges meer kosten dan de printer zelf? Fabrikanten verkopen hun printers met verlies. Het is de bedoeling dat dit verlies goedgemaakt wordt door de inktcartridges. Waarom niet gewoon de printers en de inktvullingen aan de juiste prijs te verkopen? Dit heeft alles te maken met marktaandelen. De fabrikant probeert zoveel printers mogelijk te verkopen om de concurrentie voor te zijn. Immers, iemand die een HP printer heeft zal geen Canon vullingen kunnen gebruiken.
De HP printers van de 363-reeks hebben nog een bijkomend nadeel: de printkop die niet verwisseld kan worden. Ook manueel reinigen is niet mogelijk. De printkop krijgt zijn inkt via een slangensysteem dat de neiging heeft verstopt te geraken. De reservoir van een cartridge van HP 363 bevat 4.5ml inkt: om je een idee te geven: dat zijn ongeveer 15 druppels (een typische regendruppel heeft een inhoud van 0.3ml). Het is dan ook niet verwonderlijk dat de reservoir al leeg is na het printen van een paar foto's op A4-formaat. De reservoirs van Canon zijn dubbel zo groot. Volgens de informatie op de printer is een foto-cartridge geschikt voor ongeveer 150 afdrukken op 10×15cm (postkaartformaat). In de praktijk worden deze cijfers nooit gehaald (lees verder waarom). Een afdruk op A4 is minstens 4× zo groot als je printer borderless kan printen. Je kan dus maximaal 40 pagina's printen per cartridge (en de betreffende printer is uitgerust met 6 cartridges, die de ene achter de andere leeg geraken). De capaciteit van een cartridge wordt berekend met een standaard-pagina (ISO/IEC 19752) met een coverage van 5%. Dit is een normale waarde bij handelscorrespondentie, maar bij een foto-afdruk wordt er ongeveer 10× meer inkt gebruikt: de inktcartridge die voorzien is voor 400 bladzijden is al leeg na 40 bladzijden (en je hebt meerdere kleur-cartridges die om beurt leeg geraken). Er bestaat dan ook een bloeiende markt in alternatieve inktvullingen. Ik ben zelf geïnteresseerd geraakt door deze goedkopere cartridges toen ik een fotoboek moest printen. Mijn printer gebruikt losse vullingen per kleur, en om de 10 pagina's was het zover: weer een kleur op (nochtans is het geen HP) Pigment inkt bestaat uit ongeveer 60% water, 30% glycerine, 5 à 8% tensio-aktieve stoffen en de rest zijn de fijngemalen pigmenten. De tensio-aktieve stoffen zorgen ervoor dat de pigmentkorreltjes in suspensie blijven. Tensio-aktieve stoffen zijn vergelijkbaar met detergenten die het vuil losweken en in het water houden. Bij kleurstoffen (die in water oplossen) zijn er geen tensio aktieve stoffen nodig. De prijs van een liter inkt bedraagt ongeveer 10€ (en geen 1500€ als je de fabrikanten mag geloven). In plaats van met een no-name leverancier te werken, hebben wij gekozen om met een relatief bekende fabrikant te werken. De inktcartridges werden getest en wij staan achter de kwaliteit van het produkt. Wij hebben niet alle vullingen in stock, maar de meeste inktvullingen kunnen als alternatief besteld worden. Het betreft uitsluitend nieuw gefabriceerde (OEM) cartridges, geen hervulde cartridges.
In de eerste fase worden de inktreservoirs besteld voor printers met losse reservoirs (cyan, magenta, geel, foto-zwart en pigment-zwart). Er is een grotere vraag naar inktvullingen voor dergelijke high-end printers die in het algemeen meer intensief gebruikt worden.
“Remanufactured”Lege cartridges hebben eigenlijk het einde van hun levensduur bereikt (de printkanaaltjes gaan slechts een beperkt aantal printopdrachten mee). Het bewaren en het vervoer van de lege cartridges (vaak in een stoffige kartonnen doos) is heel slecht voor de overblijvende levensduur van de cartridges. Als je een hervulde cartridge koopt, dan koop je misschien een cartridge die al meer dan een jaar leeg en uitgedroogd is en toch nog hervuld werd. Ik werk op een technische dienst en heb al vaak defekte printers gezien wegens uitgelopen "remanufactured" cartridges, en ik krijg klachten van klanten die een printer tijdens de waarborgperiode binnenbrengen omdat er witte lijnen zijn in de afdruk: de klant heeft hervulde cartridges gebruikt. Opgelet als je inkt bij een internet-winkel koopt: vaak staat er een foto van een originele cartridge, maar wat je krijgt is een alternatieve cartridge (daar is op zich niets mis mee, behalve dat die vaak heel duur aangerekend wordt) of een remanufactured cartridge. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het altijd onwaar. |
Publicités - Reklame