TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ Bruingoed » Digitale televisie
Binnenkort kijken wij allemaal digitaal... of niet!
Er worden meer en meer programma's digitaal uitgezonden: DVB-C met de digibox, DVB-T met een antenne en DVB-S via satelliet. Dit betekent een betere beeldkwaliteit (voor zover de programmamaker een signaal van goede kwaliteit aflevert). Maar dit heeft ook als gevolg dat als het antenne- of distributiesignaal signaal slecht is er totaal geen beeld is.

Dit is vooruitgang
Vroeger had je een antenne of kabeldistributie. Het signaal kwam binnen via de antenne en alle programma's konden overal in huis bekeken worden: gewoon een distributiekabel trekken. Tegenwoordig kan dit niet meer: Met een digibox of -corder kan je maar naar één programma kijken. Voor de kinderkamer heb je een tweede digicorder of -box nodig. Voor de televisie in de keuken heb je ook een set-top box nodig (per toestel minstens 8 euro huur per maand). Vooruitgang, inderdaad. Maar dan voor de portemonee van de CEO van Telenet.

Heb je geen televisieabonnement (zoals ik) dan kan je de televisieprogramma's bekijken via het internet of via DVB-T. Alle moderne televisies hebben een ingebouwde DVD-T decoder. Is je televisie wat ouder, dan kan je een losse decoder kopen. De decoder is zo klein dat die eigenlijk in een scart-plug past (er is wel nog een externe voeding nodig: deze voeding is ook nodig voor de aktieve antenne).

-

-

DVB-C: Telenet

Teleslet Het gebeurt nog te vaak dat de hersteldienst geroepen wordt voor een probleem dat u zelf kan verhelpen. De digibox (of digicorder of HD recorder,...) moet op de distributie aangesloten worden met een goede antennekabel. Als u soms geen beeld heeft, het beeld bevriest of er zijn blokjes zichtbaar dan is de oorzaak meestal een slecht antennesignaal.

Wat u moet doen:

  • Sluit de digibox als eerste in de rij als u meerdere toestellen heeft. Dus: het antennesignaal gaat eerst naar de digicorder, dan de video (als u nog een video zou hebben) en dan de televisie.
  • Gebruik goede antennekabel. Als er roestvorming op de stekker aanwezig is, als het beeld wegvalt als de stekker aangeraakt wordt, als de kabel beschadigingen vertoont: vervangen.
  • Gebruik geen aftakdozen. Als het signaal verdeeld moet worden naar verschillende toestellen, gebruik dan een goede versterker. De oude versterkers in een witte plastiken behuizing voldoen niet voor digitale televisie.
U kan zelf nazien hoe goed het digitaal televisiesignaal is:
[HOME] [INSTELLINGEN] [DIGIBOX] [SIGNAALSTERKTE]
De signaal/ruisverhouding moet gelegen zijn tussen 35 en 41dB (hoe hoger, hoe beter).
Het aantal foutieve paketten moet laag blijven (ieder foutief pakket geeft aanleiding tot een beeldverminking).

Als de digibox slecht werkt, volstaat soms een soft-reset (stekker uittrekken, 10 seconden wachten, opnieuw inschakelen). Helpt dit niet, dan is een harde reset nodig: stekker uittrekken, toets [BACK] op het toestel indrukken, stekker insteken en toets ingedrukt houden totdat er [INST] op het display verschijnt. Het toestel zal dan volledig opnieuw starten, dit kan een paar minuten duren.

Als er geen interactiviteit is, is het soms voldoende de telenet modem gedurende een paar seconden van de stroom te halen.

DVB-T: Antenne

Antennes De veranderingen die aan de gang zijn (overgang van analoog naar digitaal, van gewone naar hoge definitie) zijn meer ingrijpend dan de veranderingen die in de jaren '70 zijn gebeurd met de komst van kabeldistributie. Dit huis in Frankrijk (gefotografeerd in 2008!) heeft het nog allemaal (van boven naar onder): een VHF-antenne voor band I, een UHF antenne (band IV en V), een dipool voor de FM-band (band II) en uiteindelijk een VHF antenne voor band III.

Maar niet enkel in Frankrijk wordt er nog televisie gekeken via antenne, ook in België is dit het geval. Op 3 november 2008 werden de normale uitzendingen (zoals we die kennen sinds de jaren '50) definitief stopgezet. De VRT zendt enkel nog digitaal uit. De middengolf en FM uitzendingen blijven normaal doorgaan. het aantal zenders op de middelgolf is echter fel verminderd.

De bestaande televisieantenne mag je blijven gebruiken voor DVB-T, er moet enkel een decoder aangesloten worden tussen antennekabel en televisie. Een DVB-T signaal geeft een betere beeldkwaliteit zonder spookbeelden en ruis. Als het antennesignaal echter slecht is, dan is geen ontvangst mogelijk (vaak was er vroeger nog beeld te zien op plaatsen waar nu geen digitaal ontvangst meer mogelijk is).

Een ander voordeel van digitaal kijken is dat er meerdere zenders via één enkele frekwentie gestuurd worden. Naast Een, Ketnet en Sporza is er nog ruimte over om bijkomende zenders door te sturen. Alle radioprogramma's van de VRT worden trouwens ook digitaal verstuurd. Sluit de decoder aan op een hifi-installatie, en je hebt alle VRT radio-zenders in hoge kwaliteit (beter dan FM).

DVB-S: Satelliet

Wie televisie kijkt via de satelliet (DVB-S) kijkt al lang naar een digitaal signaal. Deze mensen hebben de digitale omwenteling al een paar jaren geleden meegemaakt en voor hen verandert er niets.

Publicités - Reklame

-