TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ bruingoed » Sensorcleaning spiegelreflex

Digitale spiegelreflex

-

-

sensorcleaning nodig! Bent u de trotse bezitter van een reflextoestel? Bij reflextoestellen heb je de mogelijkheid om van lenzen te wisselen. Daarom is de construktie niet luchtdicht en kan er stof op de sensor terechtkomen. De stofdeeltjes zijn microscopisch klein en je zal ze niet zien met het blote oog, maar ze kunnen zichtbaar zijn op foto's met een redelijk effen achtergrond, vooral als er een kleine diafragma-waarde gebruikt wordt. De foto rechts toont het effekt van de stofdeeltjes op een test-foto. Op deze uitvergroting kan je het effekt nog beter zien.

De meeste merken gebruiken een ultrasoon reinigingssysteem die het beschermplaatje voor de sensor in trilling brengt. Een kleefrand rond se sensor zou de losgekomen stofbeeltjes moeten opvangen. De werking van het anti-stof systeem is niet 100%: het zal slechts een percentage van het stof kunnen verwijderen. Ooit zal je de sensor moeten reinigen.

Er bestaan talrijke sites die speciale produkten verkopen voor het reinigen van de sensor. Vloeistoffen, borsteltjes met magnetische haartjes of met electrostatische haartjes, speciaal behandelde kwastjes, spuitbussen, zelfs miniatuur-stofzuigertjes. De kostprijs van dergelijke gadgets is veel te hoog en een correcte reiniging wordt niet gewaarborgd. Het is de bedoeling dat de stofdeeltjes van de sensor gehaald worden en verwijderd worden, maar ook dat er geen nieuw stof in het toestel terechtkomt; vooral bij dit laatste punt scoren de meeste systemen slecht.

Wat er ook kan gebeuren, is dat interne componenten ontregeld worden tijdens het reinigen. De sensor zelf is robust en zal niet snel beschadigd worden, maar een reflextoestel zit vol microscopische onderdelen die gemakkelijk beschadigd kunnen worden: de spiegel, de gordijnsluiter,… Ook kan het matglas loskomen.

Het reinigen van de sensor

na de sensorcleaning Bij de firma waar ik vroeger werkte kon je de sensor van een spiegelreflex voor 45€ laten reinigen. Na de behandeling werden er verschillende testopnames uitgevoerd om na te zien of de sensor wel perfekt gereinigd is. De foto rechts is een paar minuten later genomen, nu echter met gereinigde sensor. Het verschil is duidelijk zichtbaar!

het is belangrijk dat u een volgeladen batterij meebrengt want de meeste reflextoestellen laten geen reiniging toe als de batterij niet 100% geladen is (om te voorkomen dat het toestel zou uitschakelen (met het dichtklappen van de spiegel).

Zelf reinigen

Het reinigen van de sensor is in principe een eenvoudige handeling dat iedereen zelf kan uitvoeren. Op deze pagina staat er een volledige uitleg hoe zelf de sensor van een spiegelreflex te reinigen. Op deze site staat ook uitgelegd hoe u de lens van uw toestel kan reinigen (welke produkten zijn veilig voor de coating). Op de pagina staat er ook informatie waarom de stofdeeltjes vooral zichtbaar zijn bij een kleine opening (hoge diafragma-waarden).

Wij laten u de keuze indien u de sensor zelf wilt reinigen. De produkten die op de site vermeld worden zijn gemakkelijk verkrijgbaar.

Links to relevant pages - Liens vers d'autres pages au contenu similaire - Links naar gelijkaardige pagina's