Spiegelreflex
Hoe fotografeer ik een snelheidsprijs?
TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ bruingoed » Sportevenement fotograferen
Grote Prijs van de Noordzee (Snelheidsprijs voor Motoren)

In deel 1 leer je hoe je moet omgaan met een compact-toestel. De mogelijkheden zijn natuurlijk niet zo uitgebreid, maar met wat ervaring kan je toch heel goede foto's nemen. Op deze eerste pagina lees je ook aan welke minimale eisen een toestel moet voldoen en maak je kennis met een paar begrippen zoals "meetrekken" en "shutter lag".

-

-

Lens: brandpuntsafstand en zoombereik

Je hebt in ieder geval een medium-telelens nodig (bereik 100 200 mm). Voor een sportevenement op een circuit, waarbij je niet echt dicht bij de bolides kan is een 300mm aangeraden. Een grote zoom is niet nodig, in tegendeel: een grote zoombereik maakt de lens trager in zijn werking (scherpstelling) en er is veel meer licht nodig. Specifieke sportlenzen hebben in het algemeen slechts een bereik van 3X.

Reflex-toestel: welke lens?

Een specifieke sportlens is natuurlijk het neusje van de zalm: de Canon EF 70-200 L USM is gewoon perfekt. Deze toplens bestaat in verschillende uitvoeringen, de gewone ƒ/4 lens en de ƒ/2.8. Deze laatste lens laat meer licht door (beter voor sportfotografie in een sportzaal), maar is veel zwaarder en kost ook heelwat meer. Voor een snelheidsprijs is de lichtere ƒ/4 een betere koop.

Deze lenzen kunnen ook uitgerust worden met een beeldstabilisator, maar voor sportfotografie waarbij je het onderwerp moet volgen ("meetrekken") is een beeldstabilisator zinloos.

Sportlenzen (die uiterst snel kunnen scherpstellen en relatief lichtgevoelig zijn) worden gekenmerkt door een relatief lage zoomfaktor.

Instellingen op het toestel

Zoals bij een compact gebruik je liefst een sluitertijd van 1/125 1/500. Bij lagere sluitertijden is het onmogelijk de motor scherp te krijgen, en bij hogere waarden verlies je het snelheidseffekt bij het meetrekken. Als de motor op je afkomt (na een bocht) moet je een zo hoog mogelijke sluitertijd gebruiken: het snelheidseffekt bekom je doordat de motor plat gaat liggen. De opening pas je aan aan de sluitertijd: in de praktijk zal je een grote opening gebruiken. Als er weinig licht is kan de ISO-waarde verhoogd worden (de betere spiegelreflexen hebben een auto-ISO funktie, waarbij het toestel zelf een ISO-waarde kan kiezen tussen twee limieten).

Scherpstellen

Het voordeel van een reflex is vooral gelegen in zijn werking. Een compact gebruikt de contrastdetektiemethode om te bepalen of een beeld scherp is (als er veel contrast is, is het beeld scherp). Deze methode is totaal onbruikbaar bij een sportevenement. Een reflex gebruikt een stigmometer (doe maar een google op dat woord) om te bepalen of er dichter of verder scherpgesteld moet worden. Het is zelfs mogelijk een prediktie uit te voeren, waarbij de lens licht "vooruitloopt" op het onderwerp.

One shot AF en tracking AF

Bij normale fotografie zal je de normale auto-focus gebruiken (one shot autofocus): scherpstellen op het ogenblik dat de ontspanderknop half wordt ingedrukt (scherpstellen op de ogen bij portretfotografie, compositie bepalen en dan foto nemen). Bij sportfotografie gebruik je tracking focus: het toestel blijft constant scherpstellen op hetgeen in het midden van het beeld staat. Canon heeft ook een intelligent AF, waarbij automatisch omgeschakeld wordt van one shot autofocus naar tracking autofocus als het toestel merkt dat het onderwerp beweegt.

Fotoreeksen

Omdat een spiegelreflex zo snel is, is het heel gemakkelijk fotoreeksen te maken: tientallen foto's waarbij je de motor een bocht ziet nemen. Omdat er een taakverdeling is, kan het toestel meerdere dingen tergelijkertijd doen. Tijdens het nemen van een foto wordt de vorige opgeslagen en er wordt scherpgesteld voor de volgende, zodat iedere foto van een reeks haarscherp is, zelfs al is de motor een 10-tal meter verder! Een reflextoestel dat op deze taak berekend is neemt moeiteloos 5 foto's per seconde.

Praktijkervaring

Het is niet de eerste keer dat ik op een circuit een spiegelreflex "verkoop" (de persoon komt dan een paar dagen het toestel in de winkel kopen). Als mensen zien welke beelden ik met een dergelijk toestel kan maken moeten ze ook zo'n toestel hebben. De witte telelens die ik altijd gebruik maakt van mij een "professional" (ik heb enkel nog zo'n roze vestje nodig).

Zoomfunktie

Een voordeel van een reflextoestel is de manuele zoom. Je kan de zoompositie veranderen terwijl je foto's neemt (het is een zuivere manuele bediening). Het veranderen van de zoompositie heeft geen invloed op de werking van het toestel (scherpstelling en belichting). Bij de betere compact-toestellen heb je soms een manuele zoomring (komt echter minder en minder vaak voor). Omdat de werking van een compact-toestel heelwat trager is heb je niet altijd een feedback na het veranderen van de zoompositie. De zoeker geeft geen beeld tijdens het verwerken en opslaan van een foto.

Beeldenreeksen

De beeldenreeksen van de Grote Snelheidsprijs Motor kan je hier aantreffen. De foto's zijn gesorteerd per lokatie (en dus per koers). Je kan je eigen foto's online plaatsen, mail mij voor meer info. De laatste foto is van Geert Demeyere (volledige reeksen te zien via de link hierboven).
Bij het fotograferen van een motorcross zijn de instellingen verschillend.

Links to relevant pages - Liens vers d'autres pages au contenu similaire - Links naar gelijkaardige pagina's