TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ bruingoed » Hoeveel megapixels?
-

-

Canon D20 met mijn standaardlens

Canon D20 met mijn 'standaardlens',
de EF 24-70mm F/1:2.8 L USM


Sony DSC-F808 met externe flitser

Sony DSC-F828 met externe flitser


Hoeveel megapixel moet mijn camera hebben?

Het belangrijkse verkoopsargument van een camera is zijn aantal pixels. Maar hoeveel pixels moet een camera hebben?

Er wordt teveel aandacht besteed aan het aantal pixels. Er zijn andere faktoren die eigenlijk belangrijker zijn dan het aantal pixels: De kwaliteit van het beeld wordt in hoofdzaak bepaald door de kwaliteit van de lens, niet door het aantal pixels. Wat heb je met een camera met 8 megapixels als het toestel veel te moeilijk te gebruiken is? Heeft het toestel een voldoende grote zoom? 3X is echt het minimum.

Meer pixels kunnen een uitkomst betekenen als er nadien een uitsnede van het beeld gemaakt moet worden.

    Bij toestellen met een hoog aantal pixels moet je rekening houden met volgende faktoren:
  • je geheugenkaart zal sneller vol geraken (maar je kan de camera instellen op een lagere resolutie).
  • meer pixels hebben meer licht nodig voor eenzelfde beeldkwaliteit
  • iedere fotosensor is kleiner, wat resulteert in meer ruis bij een zelfde hoeveelheid licht.
Laat je niet foppen. Voor een afdruk op A4 formaat (een vol blad) zijn 3 megapixels voldoende als de lenskwaliteit optimaal is. Het is echter wel zo dat toestellen met minder megapixels tegenwoordig ook minderwaardige toestellen zijn (plastieken lenzen in plaats van speciaal behandeld glas). Je bent dus verplicht mee te gaan met de trend en een 15 megapixel camera te kopen, hoewel je deze verhoogde resolutie waarschijnlijk nooit nodig zal hebben.

Let op volgende punten als je van plan bent een digitaal fototoestel te kopen:

  • Is een klein toestel van belang? (bijvoorbeeld op reis). Een klein toestel geeft in het algemeen een beeld dat niet zo gedetailleerd is als het beeld van een groter toestel.

    Hoe kleiner de lens, hoe minder lichtgevoelig het toestel is: je zal dus meer ruis hebben als er weinig licht is. Een spiegelreflex geeft niet een beter beeld bij weinig licht omdat de techniek in het toestel beter is, maar omdat de lens groter is en meer licht opvangt.

  • Is de beeldkwaliteit primordiaal? Dan kan je kiezen voor de duurdere toestellen (“bridge” genaamd), of eventueel overschakelen op een reflexcamera. Bij een reflexcamera moet je ook de prijs van de lenzen bijtellen (behalve indien je nog lenzen uit het filmtijdperk zou hebben). Tegenwoordig zijn er ook nieuwere technieken die de voordelen van de compact fototoestellen met die van de spiegelreflex combineren: Single Lens Direct en Single Lens Translucent.

  • Is een groot zoombereik belangrijk?
Om aan al deze eisen te voldoen is één enkel toestel soms niet voldoende: wij raden bijvoorbeeld een goedkoop toestel aan voor de vakantie met de kinderen (waarbij een klein toestel aangenaam is), en een duurder toestel voor de belangrijke gebeurtenissen (trouwfeest, geboorte, ...).

Dat "klein en goedkoop fototoestelleke" kan bijvoorbeeld ook een smartphone zijn, nu dat een smartphone minder kost dan een fototoestel.

Kijk zeker op de site over digitale fotografie bij het zoeken naar een gepaste fototoestel. Verschillende pagina's behandelen het thema "welk fototoestel voor welk doel". Het is zo dat de ratrace naar een zo groot aantal pixel gestopt is. Een spiegelreflextoestel heeft niet meer dan 25 megapixels nodig (hoe meer megapixels, hoe beter de optiek moet zijn).

Links to relevant pages - Liens vers d'autres pages au contenu similaire - Links naar gelijkaardige pagina's