-
Tegenwoordig bestaat er een energielabel voor televisies zoals er al langer een bestaat voor wasmachines, droogkasten en frigo's. Bij het bepalen van de energieklasse wordt er rekening gehouden met de schermafmetingen en extra mogelijkheden (zoals een ingebouwde harde schijf).
Omdat het verbruik verder aan het dalen is (dankzij de LED technologie), zouden nu alle toestellen klasse “A” meten zijn, en moeten de consumenten uitkijken naar A+ en A++ ratings.
Het Europees Ecolabel (de "euro bloem") wordt enkel toegekend aan toestellen die ecologisch gefabriceerd zijn (milieuvriendelijke televisies). Het Ecolabel houdt ook rekening met het standbyverbruik en de gebruikte materialen bij de fabrikage. Het standby-verbruik moet minder dan 1/2W zijn (wat weinig is). De digibrol met zijn standbyverbruik van meer dan 20W zal nooit een ecolabel krijgen. Op jaarbasis verbruikt een digibox meer dan een zeer grote televisie bij normaal televisiegebruik, ongeveer 200kWu! Meet men het blindvermogen, dan komt men aan 400kVARu (wat zeer veel is). Gelukkig dat de wet om het blindvermogen door te rekenen aan de klant nooit doorgekomen is (mensen betalen nu al genoeg voor hun electriciteit!) Wat leert de energielabel ons nog meer? Of het toestel uitgerust is met een echte aan-uit schakelaar (in dat geval komt er een vinkje in het kader).
Het verbruik bij normaal gebruik (in dit geval 33W, wat weinig is in vergelijking met een beeldbuistelevisie van 66cm van Helaas houdt het jaarverbruik geen rekening met het sluimerverbruik. Voor een toestel zonder echte aan-uitschakelaar mag men het jaarverbruik dat op het blaadje staat verdubbelen om tot het echt jaarverbruik te komen.. Van schoemelsoftware is er hier geen sprake, het zijn gewoon de testen die het sluimerverbruik niet meerekenen. |
Publicités - Reklame