TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ bruingoed » DVD formaten

DVD plaatjes bestaan in talrijke formaten. - Kent u ze allemaal?

-

-

Zoals bij de CD zijn er twee grote groepen: plaatjes dat je maar één keer kan opnemen (CD-ROM) en plaatjes dat je kan wissen en opnieuw opnemen (CD-RW).

Bij DVD komen er nog twee formaten bij: de DVD+ en de DVD-, samen dus goed voor 4 formaten: DVD+R, DVD-R, DVD+RW en DVD-RW. De '-' versie is niet slechter dan de '+' versie, de manier van opnemen is gewoon verschillend, te vergelijken met de verschillende formaten op hard disk: HPFS, FAT32, NTFS.
Een plaatje dat gefabriceerd is volgens het DVD- formaat kan enkel opgenomen worden met toestellen die deze norm aankunnen, hetzelfde geldt met het DVD+ formaat. Gelukkig kunnen de recentere DVD-writers beide formaten aan.

Er bestaat ook nog een DVD-RAM formaat dat technisch overeenkomt met het DVD-RW formaat opgenomen in VR-mode. Ja, ik vergat het bijna te vertellen, maar de DVD-RW kan opgenomen worden in twee modi: VR mode en video-mode.

  • De VR-mode laat meer mogelijkheden tot montage toe, time shift is standaard aanwezig maar een opname in VR-mode zal nooit compatibel zijn met gewone DVD players.
  • De video-mode is meer compatibel met vooraf opgenomen DVD plaatjes (lees verder bij 'finaliseren')
De DVD-RAM is op de markt gebracht door Panasonic als een soort van harde schijf op DVD maar is nooit een succes geworden. Je kan de DVD-RAM plaatjes gebruiken in DVD-RW toestellen.

Nieuwkomer is de mini-DVD plaatje dat gebruikt wordt in de laatste generatie camera's. Fabrikanten streven hier naar een maximaal gebruiksgemak voor de klant: gewoon het plaatje in de huis-DVD plaatsen en je kan de opnames bekijken zonder met kabels te moeten werken. De opnameduur is beperkt tot bijvoorbeeld 30 minuten, maar is in de praktijk geen bezwaar: plaatjes zijn goedkoop en nemen weinig plaats in. Ondertussen (deze tekst werd een paar jaar geleden geschreven) zijn alle camera's met cassettes of schijven van de markt verdwenen. Ook de DVD's zijn aan het verdwijnen, vervangen door de Blu-ray (die op zijn beurt vervangen wordt door streaming diensten die meer opbrengen).

Er bestaan ook double layer plaatjes en recorders. Double layer vooraf opgenomen plaatjes bestaan al lang (anders zou een langspeelfilm niet op een plaatje passen), maar deze technologie wordt nu ook toegepast in recorders.
Double layer plaatjes kunnen gebruikt worden in single layer toestellen (waarbij de tweede laag echter niet opgenomen kan worden) en double layer toestellen kunnen ook single layer plaatjes opnemen.

Bij DVD-recorders kan je ook de opnamekwaliteit instellen. Bij videorecorders kon je kiezen tussen SP en LP, bij DVD-recorders heb je de keuze uit een vijftal opnameformaten:

  • 2 uur (hoogste kwaliteit), deze kwaliteit komt overeen met dat van een vooraf opgenomen DVD.
  • 3 uur (zeer hoge kwaliteit), nauwelijks te onderscheiden van de hoogste kwaliteit
  • 4 uur (hoge kwaliteit), ideaal voor het opnemen van televisieprogramma's
  • 6 uur (normale kwaliteit), voor het opnemen van feuilletons, nieuwsuitzendingen
  • 8 uur (long play), deze kwaliteit komt overeen met video-kwaliteit in SP-stand.
Met of zonder CPRM?

Double layer plaatjes kunnen tot 11 uur opnemen!
Niet alle toestellen kunnen alle opnamesnelheden aan: indien je plaatjes op andere toestellen afgespeeld moeten worden, is het best de hoogste kwaliteit te gebruiken. Alle toestellen kunnen deze kwaliteit aan.

Als je je opnames lang wenst te bewaren, gebruik dan liefst DVD-R of DVD+R plaatjes. Bij éénmalig op te nemen plaatjes wordt de informatie door een onomkeerbare reaktie opgenomen (kleurstoffen die gewijzigd worden door de bestraling). Bij een herbeschrijfbare plaat wordt de informatie opgeslagen door een omkeerbare fase-change (amorfe struktuur <-> kristallijne struktuur). Herbeschrijfbare plaatjes verliezen hun informatie: proeven in laboratoria waarbij de plaat aan een relatief hoge temperatuur wordt blootgesteld (hoedenplank!) tonen aan dat de plaatjes onleesbaar zijn geworden in minder dan 10 jaar.

CPRM - Copy Protection Recording Media

Er zal nog een tijd komen dat men zal bedelen om een ouderwetse videorecorder! DVD recorders worden tegenwoordig allemaal uitgerust met CPRM (waardoor het copieren van beveiligde bronnen onmogelijk zou worden). Ok, ik kan begrijpen dat films beveiligd worden, maar de nieuwsuitzending van gisteren via "net gemist" van telenet beveiligen lijkt mij een beetje te ver.

Zelfs voor mensen die gewoon programma's via de kabel opnemen komt CPRM roet in het eten gooien. CPRM is heel recent, en heb je bijvoorbeeld een DVD recorder van een jaar of twee oud, dan in de kans heel groot dat die niet overweg kan met CPRM DVD plaatjes. Dergelijke plaatjes worden gewoon niet herkend. Het is niet onmogelijk dat niet CPRM-beveiligde plaatjes volledig van de markt verdwijnen, waardoor je opgeschept zit met een waardeloos geworden DVD-recorder.

High definition formaten

Naast Blu-Ray en HD-DVD (weeral niet compatibel met elkaar!) bestaat er een derde high definition norm: HD-VMD (Versatile Multilayer Disk) die als voordeel heeft dat er geen speciale (blauwe) laser nodig is, waardoor de aftastunit goedkoper gemaakt kan worden. De hoge informatiedensiteit die nodig is voor high definition beelden wordt bereikt door de multilayer-techniek: meerdere informatielagen worden boven elkaar geplaatst en na elkaar afgetast. De klassieke multilayer DVD heeft twee lagen, de HD-VMD kan tot 8 lagen hebben.

Ondertussen gaat de evolutie zo snel door dat je nauwelijks nog DVD recorders kan vinden in een winkel: het zijn allemaal Blu-Ray recorders geworden. Door de moordende concurrentie is er geen winst meer te maken op een "gewone" DVD recorder, en is die ongevraagd van de markt verdwenen. Terwijl een DVD recorder in de meeste toepassingen ruim voldoende is (opnemen van televisieprogramma's).

Publicités - Reklame

-