DVB of Digital Video Broadcasting
-
DVB of Digital Video Broadcasting is de huidige televisienorm. Ons vorig televisiesysteem (PAL) werd in de jaren 50 vastgelegd. Het gebruik van digitale kodeertechnieken levert twee voordelen op:
|
De meeste nieuwe televisietoestellen zijn uitgerust met een DVB-ontvanger
DVB-T
Men heeft nu hetzelfde meegemaakt als in de jaren '70 met de komst van kabeltelevisie: de toestellen van toen waren niet voorzien om alle zenders die op de kabel zaten te ontvangen. Ofwel kon je een externe decoder gebruiken, ofwel kon je televisie aangepast worden. Na een paar jaar waren alle nieuwe toestellen in staat de extra zenders die de kabel te bieden had te ontvangen. Dit waren de televisies met OSCAR-tuners (ITT: Omni System for Cable and Antenna Reception) of S-tuners (Philips).
Indien je televisie geen interne DVB-T decoder aan boord heeft, dan moet je een externe decoder gebruiken. Er bestaan decoders die niet veel groter zijn dan een scart-plug. Voor de DVB-T ontvangst heeft men ook een antenne nodig. Naargelang de afstand tot de zender moet men antennes met een hogere versterking gebruiken.
De gebruikte frekwentie ligt hoger dan de normale FM programma's. Als je geen perfecte FM ontvangst van de VRT programma's hebt (klara in stereo zonder ruis), dan is een antenne met versterker noodzakelijk voor DVB-T ontvangst, en dan nog is het niet zeker of je daadwerkelijk signaal zal hebben. De versterking van de antenne wordt in dB uitgedrukt. De meeste antennes hebben een versterking van 20dB. Indien de decoder geen voeding kan leveren aan de antenne moet je een aparte "power injector" gebruiken. Hoewel het antennepark niet meer door de VRT wordt beheerd, worden er enkel programma's van de VRT uitgezonden (zowel de radio- als de televisieprogramma's). Het aanbod is dus eerder beperkt zoals je kan zien, maar je mist echt niets als je VTM niet kan ontvangen! |
Publicités - Reklame