Bose Lifestyle
defekte harde schijf vervangen
TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ bruingoed » Bose lifestyle harde schijf vervangen
-

-

Bose Lifestyle
harde schijf vervangen

Sommige Bose Lifestyles zijn uitgerust met een harde schijf. Zoals alle harde schijven gaat die defekt, dat is de welbekende foutkode 801. Soms is de schijf gecrasht en hoor je hem ratelen. De harde schijf van je Bose Lifestyle zelf vervangen is zeer eenvoudig: het deksel zit vast met een 6-tal vijzen in de bodem.


De indeling van de Bose harde schijf.
Het is een primaire FAT-32 partitie van maximaal 32GB.

Vaak werkt de CD speler niet goed meer als de harde schijf defekt is omdat beide apparaten op één bus aangesloten worden. Een noodoplossing is de harde schijf los te koppelen in afwachting van een vervanging. De harde schijf zit vast met één enkele connector. De verbindingskabel loopt over het CD loopwerk. De connector heeft één pennetje te weinig om omgekeerd monteren tegen te gaan.

Je zou denken dat Bose een vooruittrevend merk is, maar niets is minder waar wat betreft de gebruikte schijf: het is een 2.5inch notebook schijf, maar dan wel met een PATA (of IDE) aansluiting, een formaat dat al jaren niet meer gebruikt wordt: deze schijven beginnen echt zeldzaam te worden.

De formatering moet FAT-32 zijn: dit is een normale indeling voor fototoestellen, MP-3 spelers en andere apparaten. Zo kunnen de fabrikanten vermijden dat er royalties aan Microsoft betaald moet worden indien men het NTFS zou gebruiken. Maar wat minder leuk is, is dat Bose enkel 32GB kan aanspreken. Het is dus zinloos een schijf van 500GB te plaatsen, want de firmware kan daar maar 6.4% van gebruiken.

Omdat de access tot de disk “hardwired” is (firmware die maar één partitiegrootte aankan) is het systeem kritisch wat de indeling van de schijf betreft:

  • Eén primaire partitie van maximaal 32GB
  • Geformateerd volgens FAT-32, clustersize = 16kB.
  • De rest van de schijf moet een tweede primaire partitie zijn, mag geformateerd zijn maar mag geen drive letter hebben. De rest mag ook ongepartitioneerd blijven ("vrij").
Bose kan niet werken met SSD schijven, terwijl dit eigenlijk ideaal zou zijn: geen bewegende delen en dus ook geen geluid en nagenoeg onverwoestbaar. Echt oude computers kunnen ook niet opstarten vanaf SSD, maar het lukt meestal wel na het updaten van de BIOS.

De Bose zal de schijf niet willen gebruiken zonder correcte indeling (aanmaken van de correcte directories en bestanden). In de DATA directory zit de muziek (mp-3 gecomprimeerd), ieder CD in een aparte directory. De DB directory bevat een batabase van de meeste CD's zodat je automatisch de titel bij een lied kan laten verschijnen. De database is bijna één GB groot. Er is nog een kleine directory met je muziekvoorkeuren (voor de funktie uMusic).

Een IDE 2.5 schijf van 32GB kost ongeveer een 50€ (prijs voor de klant, met BTW en al). Dit hangt ook een beetje af van wat de computerboer nog in stock heeft, op eBay kan je nieuwe schijven vinden voor zo'n 25€. Bose rekent echter 210€ (exclusief BTW) voor een dergelijke schijf, terwijl er niets speciaals aan die schijf is! Zie deze mail voor een prijsvraag aan Bose.

Sinds 2014 werk ik niet meer in de electrobranche. Ik bezit de bestandsindeling van een werkende bose harde schijf niet meer.

Publicités - Reklame

-