Bluetooth ontvanger
met twee electronenbuizen
TechTalk
Root server » TechTalk » Electronica » Bluetooth ontvanger
Ik heb voor jullie een bluetooth ontvanger met electronenbuizen getest.
-

-

Zo ziet de module eruit: een mooie metalen behuizing en twee electronenbuinzen bovenop. Zoals het nu hoort worden de lampen verlicht door een blauwe led in het buisvoet. Aiyima A3 PRO is de naam en ik weet niet hoe je het moet uitspreken. Geef een klop met een dikke hamer op je buur en neem wat hij zegt op en je komt heel dicht in de buurt van de correcte uitspraak.



In een paar minuten was de behuizing open. De montage is verzorgd, er is een jack ingang, een cinch uitgang en een selectieknop bluetooth/jack achteraan. De toonregeling kan nuttig zijn voor bepaalde toepassingen. Niet specifiek voor een huiskamerversterker (die al een toonregeling heeft), maar bijvoorbeeld een zelfgemaakte lampenversterker, een soundbar of een actieve speaker zonder toonregeling.



Voor het audiogedeelte zien we de bekende audiofiele op amps van Japan Radio Company type 5532D (ik weet niet of het originele op amps of chinese copies zijn). De IC's zijn op voetjes gemonteerd.



De gebruikte lampen zijn gemarkeerd "6K4". Als je je baseert op de amerikaanse classificatie van de buizen (RETMA), dan zou je kunnen denken dat we te maken hebben met een amerikaanse buis. Dit is echter niet juist: hoewel de amerikaanse classificatie weinig informatie over de buizen geeft, geeft de kode aan dat het een triode zou moeten zijn, terwijl de buis heel duidelijk een pentode is.

Het is eigenlijk een russische buis en dat zie je goed aan de interne constructie die rommelachtig uitziet. Het stuurrooster is nauwelijks zichtbaar, het schermrooster is goed zichtbaar met een zeer strakke spoed voor een schermrooster. Met zo'n buis zal de anodestroom laag zijn, als de meeste electronen al opgevangen zijn geweest door het schermrooster. De spoed van het keerrooster is losjes, wat normaal is.

De buis kan men enigzins vergelijken met de 6AK5/EF95, een middenfrekwent pentode die in enkele televisies in Groot Brittanie gebruikt werd. De werkspanning bedraagt normaal 120V.

Het probleem is hier dat de bluetooth module gevoed wordt met een voedingsblok van 12V. Dit is ideaal om de twee gloeidraden in serie te voeden, maar 12V is te laag als anodespanning. Er is een kleine multivibrator aanwezig om -12V op te wekken. 24V is een lage spanning voor een buizenversterker en er is kans dat het signaal vervormd is.



Dit zijn de gemeten spanningen op de electrodes:

  • Cathode en g3: -5.2 die langzaam naar -2.4V gaat over een paar minuten (-13.8V met een koude cathode).

  • G2: +14.5, de positieve voedingsspanning

  • Anode: +14.5, de positieve voedingsspanning

  • gloeidraad: 12.2 - 6.2 en 6.2 - 0.0V voor de tweede lamp

  • G1: variabele spanning die zich op -2.4V stabiliseert na een paar minuten.
De schakeling is dus een enkelvoudige cathodevolger met het schermrooster verbonden met de anode.



We beginnen met de tests, eerst op de jack ingang, te selecteren via een drukknop achteraan.

Niets aan te merken, het signaal op de uitgang bedraagt 3.1Vrms, dus wat meer dan 8Vpp. Clipping is geleidelijk en zou niet als storend ervaren moeten worden. De amplitude van het signaal bedraagt meer dan 3V, dat is viermaal meer dan het nominaal signaal op cinch niveau.



De weergave van een blokgolf is goed, maar er is geen klikpositie om de middenpositie aan te geven waarbij de hoge en lage tonen niet aangepast worden. De puristen moeten iedere keer een skoop op de uitgang aansluiten om de correcte golfvorm te controleren.

De jack ingang werkt dus goed.

Hieronder: de sweep van 20Hz tot 20kHz.



Het signaal met de toonregeling op minimum (hoge en lage tonen). De coirrectie van de lage tonen is sterker dan die van de hoge tonen, maar dit kan geen kwaad want de verandering van de lage tonen is minder hoorbaar.



Het signaal met de toonregeling op maximum. Hier ook is de invloed van de lage tonen sterker en bepaalde versterkers en luidsprekers kunnen hier overstuurd worden.



En we eindigen met de bluetooth testen, want daarvoor zal de module hoofdzakelijk dienen. Hier is het heel wat slechter gesteld. Er is een sterke hoogfrekwente ruis aanwezig.

Dit zijn onhoorbare frekwenties die normaal niet versterkt zouden moeten worden, maar bepaalde versterkers hebben een bandbreedte die tot 50kHz loopt en dan worden die storingen wel versterkt. Je mag verwachten dat er heel veel tweeters zullen sneuvelen...



Het is niet beter als de geluidsbron in pauze staat, nu zien we netbrom en netstoringen. De BT module is gewoon hoogohmig geworden en de ingang van de versterker werkt als een antenne om alle storingen op te pikken (getest met volledig gesloten behuizing). Ik heb geen zonnepanelen die dergelijke storingen zouden kunnen veroorzaken.

Veel bluetooth modules hebben dit probleem, die normaal opgelost kan worden door een belastingsweerstand van 47kΩ te plaatsen op de uitgang van de module zelf. Hier kan dit niet gedaan worden, want de uitgang van de module loopt nog naar de electronenbuis.



De luistertest valt eigenlijk nog wel mee, mijn versterkers laten niets meer door boven de 22kHz en de 50Hz brom in pauze is aanvaardbaar want het is een lage frekwentie (in woon in de stad). Dit is niet het grootste probleem.

Het geluid is een beetje scherp in de hoge tonen. Ik heb het uiteindelijk kunnen beperken door de hoge tonen op minimum te zetten op de ontvanger, om die dan terug op te halen in mijn versterker. Het is geen elegante oplossing, maar het werkt.

Een ander probleem dat wel storend is, is dat de bluetooth communicatie onderbroken wordt tussen twee muziekstukken. Als het volgend stuk begint verlies je een halve seconde tot meer dan twee seconden vooraleer de verbinding weer aktief is. Het heeft geen zin het muziekstuk weer te starten vanaf het begin, want zelfs dan wordt de communicatie onderbroken.

Dit is in mindere of meerdere mate het geval met alle bluetooth ontvangers, maar dit exemplaar doet er blijkbaar heel lang over om de verbinding weer aan te leggen en dit is echt storend. Dit is het niveau van een BT ontvanger van Ali Express à 0.99€ verzending inbegrepen.

Publicités - Reklame

-