Bluetooth ontvanger
voor hifi installatie
TechTalk
Root server » TechTalk » Electronica » Bluetooth ontvanger
Je kan op een gemakkelijke manier een bluetooth ontvanger bijvoegen aan je hifi installatie. Maar er zijn goede ontvangers en er is brol.
-

-

Je hebt een oude lampenradio dat je wenst verder te gebruiken, maar er zijn geen zenders meer op de AM band? Geen probleem, koop een bluetooth ontvanger en sluit die aan op de pick up ingang van de radio.

Rechts: brol!

Ik heb verschillende bluetooth ontvangers op ebay gekocht. De eerste was goedkoop, maar je hoorde constant een onaangename digitale storing, zelfs als er geen verbinding gemaakt werd. Het is ongeveer hetzelfde geluid dat je hoort als je je smartphone naast een hihi installatie plaatst als je in gesprek bent.

Zo'n storing is juist aanvaardbaar in de keuken, waar er doorgans wat omgevingsgeluid is, maar niet in de living en zeker niet in de slaapkamer. Ik heb dan een duurder model gekocht, ongeveer 3 keer zo duur, met een signaal/ruisverhouding van 110dB, veer-l beter dan m'n versterker die maar 75dB haalt.

Uiteindelijk bleek de signaal/ruisverhouding 45dB te bedragen (nog slechter dan m'n vorig toestel). De ontvanger was volkomen onbruikbaar, zelfs in de keuken. Het toestel kraakt tussen twee muziekstukken en bij de overgang naar een volgend nummer verlies ik iedere keer de eerste seconden, het is alsof de verbinding iedere keer verbroken werd tussen twee muziekstukken.

De twee ontvangers zijn brol uit china, slechter dan dat kan niet (zoals nagenoeg alles wat je in china koopt), zelfs als ze een S/R verhouding aangeven van 110dB en een vervorming van minder dan 0.02%. Door het gekraak heb ik een vervorming van meer dan 10% gemeten met een 1kHz testsignaal op -20dB. Enkel chinizen kunnen zo liegen.

Ik ben dan op een specifieke hifi site gaan zoeken, en heb gevonden wat ik wou: hifi bluetooth ontvanger.

Het was nog niet perfect, zelfs met een lampenversterker met een minder goede signaal/ruisverhouding dan een transistorversterker. Ik heb enkele wijzigingen aangebracht om de werking te verbeteren.

1
De module kan gevoed worden met een spanning tussen 5 en 25V (ongeveer), wisselspanning of gelijkspanning. Hier heb ik geen digitale ruis, maar een voedingsbrom op 100Hz. Om de brom te onderdrukken plaats ik een zware elko op de ingang (22.000µF, ik had niets anders). Er is minder brom, maar het is nog niet goed genoeg.

2
De module heeft ook een analoge ingang, het signaal wordt versterkt en bij het uitgangssignaal gevoegd (een soort menging). Het probleem is dat de ingang zeer hoogohmig is en alle brom uit de omgeving oppikt en versterkt (in mijn geval de brom van de transformator die op 20cm van de ontvanger staat). Ik heb de ingang van de module kortgesloten met een puntje soldeer en het probleem is volledig verdwenen. De ontvanger is nu echt een hifi ontvanger.

Publicités - Reklame

-