
Flatcable van een cassettedeck beschadigd en natuurlijk niet meer leverbaar.
De flatcable werd dan maar vervangen door losse draadjes
|
---|
Audio versterkers
-
Lampenversterkers
- Honderden pagina's over de verschillende lampenversterkers (oud en modern). De standaard schakelingen, maar ook de minder gekende schakelingen. Uitleg over de verschillende buizen en waar ze gebruikt worden. Foutopsporing,...
- De lineaire versterkerklassen (A, B, C,...) en de digitale versterkerklasse
- Dit is zeker belangrijke materie, al worden de huidige versterkers vooral gebouwd in classe-D (digitale versterker).
Er komt hier ook een pagina over standaard-schakelingen: gemeenschappelijke basisschakeling, enz. De basisschakelingen voor lampen staan hier.
- Decibel
- In de electronica gebruikt men vaak de decibel (dB) zonder goed te weten wat deze eenheid voorstelt. Het is inderdaad niet gemakkelijk, de eenheid wordt gebruikt voor verhoudingen (om bijvoorbeeld de verzwakking van een kabel aan te geven), maar ook voor vermogens en spanningen.
- Wienbrug oscillator
- Een wienbrug oscillator hoort eigenlijk in het historisch gedeelte, want tegenwoordig gebruikt men processorgestuurde generatoren die alle vormen digitaal genereren. De mogelijkheden van zo'n generator zijn nagenoeg onbeperkt.
- Geïntegreerde transistorversterker
- Een versterker die het aangegeven vermogen niet haalt. Het is een moduleversterker met alles-in-één: je moet enkel een volumepotmeter aan de ingang zetten en een luidspreker. Maar het vermogen van 18W wordt niet gehaald en we halen slechts 7W uit dat ding in de meest optimale omstandigheden.
- Kleine transistorversterker
- Na de ellende met de geïntegreerde versterker heb ik een eigen versterker gebouwd met de onderdelen die ik had. Vermogen ongeveer 10W (beperkt door de te lage koeling).
- Vervormingsmeter
- En om dit alles te meten: een vervormingsmeter. Met een skoop kan je zien of een signaal vervormd is, maar met een goede versterker is de vervorming nauwelijks zichtbaar, en zeker niet meetbaar. De vervorming wordt gemeten ten opzichte van een perfecte sinus, die in de meter wordt gegenereerd. We leggen het ontstaan van de vervormingsmeter ook uit, want dit is leuke materie.
- Oscilloscoop
- De oscilloscoop is onmisbaar in een electronica-werkplaats. We bespreken eerst de geschiedenis en de analoge oscilloscopen (op een aparte pagina) en dan de digitale oscilloscopen.
- Limiter - compressor
- Een limiter die ook als compressor gebruikt kan worden. Een dergelijke schakeling wordt gebruikt wordt gebruikt om het audiosignaal (microfoon) die naar een modulator gestuurd wordt te beperken zodat er geen oversturing kan gebeuren.
- Electronische volumeregeling
- Een electronische volumeregeling met bronselectie waarbij alles electronisch gebeurt. Minder overspraak dan met een draaischakelaar en de electronische potentiometer kraakt niet.
- Bluetooth ontvanger en praktische test
- Een bluetooth ontvanger inbouwen in je hifi installatie of je oude lampenradio? Eenvoudig, maar er is veel brol te vinden op ebay! Een ander probleem dat ook heel storend is, en blijkbaar eigen aan bluetooth, is dat de verbinding verbroken wordt als er geen data verstuurd moet worden (bluetooth is een protocol met een laag energieverbruik). Tussen twee liedjes wordt de verbinding dus verbroken, en als de muzie weer start moeten de apparaten weer verbonden worden zodat je soms het begin van het lied mist. De verbinding opbouwen duurt langer met goedkope bluetooth ontvangers.
Op een tweede pagina heb ik een bluetooth ontvanger met lampen getest (lampen = geen gloeilampen of leds, maar echte electronenbuizen).
- Tegenkoppeling en voorwaartse regeling bij versterkers
- Audioversterkers gebruiken een tegenkoppeling om de vervorming tegen te werken. Maar de versterkers hebben ook een (meestal onzichtbare) voorwaartse regeling om de rimpel van de voedingsspanning te onderdrukken. Dit is het geval bij discrete versterkers, maar nog meer bij geïntegreerde versterkers.
|