Waarborgbepalingen
6 maanden,... of 2 jaar?
TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ accessoires » Hoeveel dagen waarborg?
 
Vroeger waren de waarborgbepalingen eenvoudig: één jaar waarborg. Op vraag van Europa werd de waarborgperiode verhoogd tot 2 jaar, maar zo eenvoudig is het niet.

Wettelijke bepalingen

-

-

Voor consumenten-toestellen wordt de waarborgperiode gebracht op 2 jaar. Gedurende de eerste 6 maanden moet de fabrikant (of de eindleverancier, dus in dit geval de winkel waar u uw toestel heeft gekocht) kunnen bewijzen dat een defekt door de klant veroorzaakt werd als de waarborg ingetrokken zou worden. Na deze 6 maanden moet de klant kunnen bewijzen dat de fout reeds aanwezig was op het ogenblik van de aankoop. De fabriekswaarborg dekt de herstelling of de vervanging van het toestel, maar spreekt niet over verplaatsingskosten.

Precisia Color 400
Vroeger ging alles toch véél langer mee...

In de praktijk

De wettelijke bepalingen zijn niet haalbaar en worden ook niet à la lettre toegepast. De 6 maanden - 2 jaar periode wordt in de praktijk volledig anders ingevuld:
  • De waarborg op consumenten-produkten is 2 jaar en de klant hoeft niet te bewijzen dat de fout reeds in het toestel aanwezig was op de datum van de aankoop —wat in de praktijk ook niet te bewijzen valt.
  • De waarborg op accessoires en goedkope produkten die niet worden hersteld maar omgeruild is 6 maanden (oplaadbare batterijen voor een GSM, goedkope MP-3 spelers en dure ipods, koptelefoons,...)
  • Tijdens speciale akties kan de waarborg verlengd worden.
  • De waarborg op bedrijfsprodukten (bijvoorbeeld een professionele wasmachine) blijft op 1 jaar staan.
De meeste ketens passen de wettelijke bepalingen zeer strikt toe, waardoor u verplaatsingskosten moet betalen bij herstellingen aan huis, zelfs al is het toestel nog gedekt door de fabriekswaarborg.

Het is natuurlijk zo dat de waarborg niet van toepassing is bij schade door de klant (toestel laten vallen, verkeerd aangesloten, blikseminslag, verkeerd gebruik, niet onderhouden, overspanning). Je garagehouder zal toch ook je wagen niet vervangen als je tijdens de waarborgperiode tegen een muur smakt. Je kan de fabriekswaarborg niet vergelijken met een verzekering.

Opgelet als je een toestel koopt in een webwinkel: bij defekt zal je de verzendingskosten altijd moeten betalen. Indien je het toestel in een buitenlandse winkel gekocht hebt zal je het toestel naar het buitenland moeten terugsturen (al heeft de webwinkel een depot in België). De waarborgbepalingen kunnen veel strenger zijn in het buitenland. Voor toestellen die in verre landen aangekocht zijn, geldt er zelfs geen waarborg. Voor toestellen die in een ander europees land aangekocht zijn geldt normaal de europese waarborg (voor zover de fabrikant een importeur in België heeft).

Terwijl de meeste fabrikanten de europese bepalingen naleven, weigeren sommige amerikaanse fabrikanten de richtlijnen te respecteren. “Zo'n klein land als Europa, we hoeven daar geen rekening mee te houden”. Op sommige computers blijft de fabriekswaarborg dus 1 jaar. Na de waarborgperiode worden er forfait-herstelprijzen aangerekend die bijna evenveel bedragen als de nieuwprijs van het toestel. Als je als eindgebruiker toch een herstelling in waarborg bekomt, dan is dat omdat de winkel via commercieële weg een oplossing heeft kunnen vinden of de herstelling zelf heeft betaald. Om zich in te dekken worden echter bepaalde toestellen zoals printers als "professioneel" bestempeld, waardoor de waarborgperiode teruggebracht wordt op één jaar.

Publicités - Reklame

-