TechTalk
Root server » TechTalk » FAQ accessoires » Internet via Powerline
Om ethernet signalen in het huis door te sturen kan je een ethernet kabel gebruiken (de bekende "internet"-kabel met 8 geleiders). Meer en meer gebruikers schakelen echter over op draadloos internet.
-

-

Draadloos internet (WiFi)

Bij draadloos internet worden er radiogolven gebruikt om de gegevens over te brengen. Dit systeem is heel gemakkelijk in het gebruik (overal internet in huis!). Tussen reklame en werkelijkheid zijn er wel een paar verschillen.
  • Het bereik is beperkt. De radiosignalen kunnen niet door dikke muren. In de meeste gevallen kan er slechts één verdiep overbrugd worden. De zender moet dus centraal geplaatst worden (de kelder waar de distributie of de telefoonlijn toekomst is geen goede lokatie). Dus toch minstens één kabel.
  • De beschikbare frekwentieband wordt door meerdere toepassingen gebruikt. Zowel Bluetooth als de huishoudelijke microgolfoven gebruiken dezelfde frekwentieband. Ook bepaalde hifi muzieksystemen gebruiken deze frekwentieband. Dit is de enige radioband die nog "vrij beschikbaar" is, en alle fabrikanten hebben wel een toestel dat deze frekwentieband gebruikt. Op bepaalde plaatsen is draadloos internet totaal onmogelijk geworden vanwege de stoorbronnen.
  • Beperkte beveiliging. Op straat kan je gemakkelijk gratis surfen door je te connecteren op het draadloos netwerk van een nietsvermoedende bewoner. Dezelfde bewoner zal soms klagen dat hij een slechte internet-verbinding heeft, zonder te weten dat de stoorbron zijn GSM is (met Bluetooth-funktie). Het Bluetooth bereik reikt maar tot op een paar meters, zodat de straatsurfers daar geen last meer van hebben! Het netwerk kan beveiligd worden, maar wie doet dat, hé. De gebruikte kodes zijn trouwens gemakkelijk te kraken.

Powerline

Powerline (PLC of Powerline Communications) gebruikt het electrisch netwerk voor datacommunikatie. Deze technologie is niet nieuw en wordt bijvoorbeeld gebruikt om electriciteitsmeters vanop afstand af te lezen. De zogenaamde "draadradio" (een volledig analoog systeem) werd vroeger gebruikt om radioprogramma's lokaal te verspreiden. Vooral dictatoriale regimes hielden erg veel van de draadradio (andere soorten radio's waren natuurlijk verboden).

Powerline wordt in het huis gebruikt, en hier stijgt het debiet tot 200Mbps, meer dan genoeg voor een lokaal netwerk.

Een Powerline systeem bestaan uit een aantal omzetters (de correcte ethernet-benaming is "bridge"). Eén om de internet-modem op het lokaal netwerk te koppelen, en één omzetter per gebruiker (computer, digicorder, het maakt niets uit). Het volledig huis kan van internet voorzien worden. Overal waar er stroom is, is er internet. Gewoon een Powerline module in het stopcontact en je hebt internet. Een Powerline module lijkt op een stroomadaptor waarop de netwerkkabel aangesloten wordt. Alles gebeurt zonder configuratie.

Powerline wordt vaak gebruikt om een digicorder te voorzien van een internet-aansluiting, want meestal loopt er geen netwerkkabel naar de televisiehoek. 10 jaar geleden, wie zou gedacht hebben dat je een internet-verbinding nodig zou hebben om naar televisie te kijken?

Het Powerline systeem heeft echter ook een aantal minpunten.

  • Beperkt aantal aansluitpunten. Op dit ogenblik kan je 6 Powerline modules op het electriciteitsnet van één huis aansluiten. Na iedere powerline kan je wel een switch gebruiken zodat het netwerk verder uitgebreid wordt met vaste aansluitpunten.
  • Een enkel subnet. Je kan niet met twee verschillende subnetten werken (bijvoorbeeld internet met Telenet en Belgacom televisie). Voor de privé-gebruiker meestal geen punt, wel voor bedrijven die hun LAN opgesplitst hebben in meerdere subnetten.
  • Problemen met triphasé. In het stopcontact komt er maar één fase toe. Een Powerline module die op een andere fase aangesloten wordt zal misschien niet goed werken.
  • Beveiliging. De problemen met de beveiliging zijn van een andere orde dan met draadloos internet. De Powerline-signalen worden door de teller tegengehouden. je gebuur zal dus geen gebruik kunnen maken van je internet-aansluiting. De electriciteistkabels thuis vormen echter een heel grote antenne, zodat afluisteren wel mogelijk is (zoals dat trouwens ook mogelijk is met beveiligd draadloos internet). Signaal inspuiten op je lokaal netwerk is hier niet mogelijk (wat bij WiFi wel mogelijk is), wat het systeem intrinsiek veiliger maakt.

Publicités - Reklame

-