Leef gezond
Root server » TechTalk » FAQ accessoires » Leeft u wel gezond?
-

-

Leef gezond: de levensverwachting van mensen en DVD recorders

nicotine

nicotine

Een raar verband, misschien, en toch. Ik heb hier de achterplaten van twee DVD recorders van Philips vergeleken. Beide toestellen waren ongeveer 3 jaar oud (fabrikagedatum tweede week van 2005 en 12de week van 2005) toen de toestellen in herstelling kwamen. Wat opvalt bij de tweede achterplaat (recentste toestel) is zijn gele nicotinekleur. Ook binnenin was het toestel volledig geel geworden door de nicotine. De meeste DVD recorders hebben namelijk een ventilator voor de koeling, en de rookpartikels worden daardoor ook in het toestel afgezet. Op de tweede foto zie je goed de nicotine-afzetting in het toestel zelf.

Het tweede toestel kon niet meer opnemen, de laser was gewoon versleten. Door de afzetting van nicotine op de lens moest de laser sterker werken om de data op de schijf te kunnen branden. Zelfs nadat de lens gereinigd werd bleef het lasersignaal ontoereikend. Als een toestel van drie jaar oud al dergelijke sporen van aantasting door nicotine vertoont, hoe moet het gesteld zijn met de longen van de rokers (aktief of passief)?

Het is wel zo dat de "levensverwachting" van een toestel korter en korter wordt. Vroeger was een videorecorder een zwaar en lomp apparaat, het loopwerk was op een zamacken frame gemonteerd. Een videorecorder kostte een maandloon.

In de laatste jaren in de prijs van videorecorders in elkaar gestort. Rekening houdend met de inflatie kost een video/DVD combinatie tegenwoordig 10 keer minder dan een vijftal jaren geleden. De kwaliteit is echter ook achteruit gegaan. Voor niets gaat de laseroptiek niet op en neer. Het loopwerk bestaat tegenwoordig uit een dunne frame. Als de cassette verkeerd geplaatst wordt, wordt de mechaniek zodanig verwrongen dat herstellen soms niet meer mogelijk is. Ook bij DVD recorders bestaat er een soortgelijke trend. Omdat opname op DVD een complex procédé is, zijn er slechts een paar fabrikanten van loopwerken. Dat je een dure DVD recorder van een esoterisch merk koopt, of een goedkoop toestel van den Aldi, er zit eenzelfde brander in het systeem. De druk om zo goedkoop te produceren is extreem (ik heb u gisteren in Mediamarkt zien rondlopen). Zelfs indien vooraanstaande merken (Philips, Pioneer, Sony,...) betere loopwerken wensen, uiteindelijk zitten ze vast aan hetgeen de fabrikanten van DVD loopwerken op de markt brengen.

Nu dat we toch bezig zijn: let ook op met harde-schijf recorders. De kwaliteit van harde schijven gaat met rasse schreden achteruit. Een beperkt aantal fabrikanten is overgebleven. Waar is de tijd van Connor, Kalok, Rodime,…. Seagate en Maxtor zijn één fabrikant geworden, zodat er in feite geen concurrentie meer is tussen hard drive fabrikanten. De druk om een beter produkt te leveren is er niet.
Als er een probleem met de harde schijf is, dan zijn alle opgenomen programma's verloren. Opnames proberen te redden is niet mogelijk, ieder merk gebruikt zijn eigen opslagformaat, en de specifikaties ervan worden niet vrijgegeven. Je kan dus de harde schijf niet in een computer plaatsen en die "clonen" naar een nieuwe schijf, ook de firmware moet namelijk overgezet worden.

Vaak is de firmware van de harde schijf-recorder zo geschreven dat slechts één bepaalde type harde schijf of laser unit gebruikt kan worden. Anders zou het voor de eindgebruiker veel te gemakkelijk zijn om de capaciteit te verhogen door een nieuwe harde schijf te plaatsen. Waarom zou je voor het duurdere model kiezen (soms honderden euro's meer) als je voor een paar euro's een andere hard disk kan inbouwen?

Apple weigert toestellen te herstellen als ze door de nicotine aangetast zijn. Als technieker kan ik wel begrijpen dat de waarborg vervalt: je moet maar eens een computer die in een huis gestaan heeft waar gerookt wordt open doen: de ventilator zit vol bruine smurrie, componenten en koelplaten zijn bedekt met een laagje teer (dat isolerend werkt). Het is normaal dat de computer defekt gaat: de laseroptiek is zodanig vervuild dat de CD's of DVD's niet meer gelezen kunnen worden en de computer loopt vast omdat de koeling onvoldoende is.

Publicités - Reklame

-