Veelgestelde vragen
Index FAQ electro
TechTalk
Root server » TechTalk

“Elektronica werkt met magische rook.

Als deze rook eenmaal uit een onderdeel is ontsnapt
werkt het toestel niet meer.”

-

-

Vraagbaak electro-hifi-computer

Deze site werd opgesteld rond 1998 na de vele vragen die ik via mail ontvangen heb. Altijd dezelfde vragen. Het is vreemd dat geen enkel bedrijf een dergelijke informatiesite opgesteld heeft. Het is alsof je om het even welk soort water in je stoomstrijkijzer mag gebruiken. Kraantjeswater, putwater, regenwater, dooiwater uit de diepvries, geparfumeerd water of Spa bruis: het lijkt wel of het allemaal om het even is.

Uiteindelijk kregen de FAQ pagina's meer bezoekers dan de officiele site van de onderneming. Dan maar alles naar m'n server thuis verplaatst. Je zal tevergeefs zoeken bij welk bedrijf ik toen werkte. Geen enkel winkel wilt geassocieerd worden met toestellen die niet 100% presteren...

Foto links:
Kleurtelevisie deed zijn intrede bij ons in de jaren '70, ongeveer 10 jaar later dan in Amerika. Maar het Amerikaans systeem was niet zo goed als het PAL systeem (dat de gebreken van het NTSC systeem op een vernuftigde manier omzeilde). Het is niet voor niets dat het Amerikaans systeen de bijnaam Never The Same Color kreeg.

De tweede foto is een afbeelding van een zeldzame stabilisatorbuis, de voorloper van de zenerdiode. De aansluitingen (“socquet base 'P'” zij-contact) werden kortstondig gebruikt vòòr de tweede wereldoorlog. Dit buisvoet kreeg soms de naam transcontinental.

Adzam was de naam van de radiobuizen-divisie van Mazda, een bekende gloeilampenfabriek van vòòr de tweede wereldoorlog (de japanners hebben dus niets uitgevonden, zelfs niet de merknaam van hun autos). Adzam werd overgenomen door Philips en een paar jaren later opgedoekt. Weer een concurrent minder.

Deze pagina's worden niet meer bijgewerkts sinds 2013, enkel onderhouden (sinds ik niet meer in de electro-branche werk, maar bij de marine in Zeebrugge).

Index electronika
De werking van een diode en een transistor, een paar praktische realisaties zoals een antenneversterker, een klok en temperatuurmeter met nixiebuizen en arduino controller, de oscilloscoop,...

Historisch perspectief
Hoe zijn al die dingen ontstaan?

Het voordeel van pagina's over de geschiedenis van de electronica is dat de pagina's altijd aktueel blijven!

FAQ witgoed
Wasmachines, ovens, diepvriezers, groot electro,...
Met speciale aandacht naar de verschillende systemen om koude te maken en de verschillende soorten water.

FAQ bruingoed
Televisie, hifi,...
Met aandacht voor de evolutie van de televisies: DVB-T, DVB-C en DVB-S, high definition en 3D.

FAQ computers
Computers, printers, schermen, netwerken, operating systems...
Extra aandacht voor Ubuntu en harde schijven.

FAQ accessoires
Batterijen, kabels, lampen,...

Electriciteit
De netspanning varieert internationaal wat betreft de spanning en de frekwentie. De frekwentie varieert van 16.6Hz (bepaalde treinen) tot 400Hz (vliegtuigen, militaire schepen,...). Er is een aparte pagina over stroomgroepen.

De sturing van een verwarming met een computer
Alles wat je nodig hebt: de interface tussen de computer en de apparaten (pompen, sensoren, kleppen,...), de software,... Met uitleg hoe je het beste je centrale verwarming ombouwt in vastomlijnde stappen, zodat je installatie permanent blijft werken.

Diverse blogberichten
De randverschijnselen van de electronika-branche. Wegblijven of lezen op eigen risico.

Monopoly
De gevaren van de grote internationale bedrijven die hun waarden (schijnheilige hypocrisie) en praktijken (waarborg tot aan de deur en niet verder) aan iedereen opdringen.

Grote bedrijven zijn vaak machtiger dan soevereine staten: ze hebben geen staatsschuld, opereren internationaal en delocaliseren als een land niet naar hun pijpen wilt dansen.

Men heeft het altijd over het Apple als een modern, vooruitstrevend bedrijf, maar wat dit bedrijf propageert is Amerikaans conservatisme en protectionisme.

Ontslagen! Omzwervingen in Solliland
Een tragi-comedie in een onbepaald aantal bedrijven.
Maar eind goed, al goed, na twee weken stempelen kan ik beginnen bij de ...

Marinebasis Zeebrugge
Sinds 1 oktober 2013 werk ik niet meer in de electro-branche (na 25 jaar), maar bij de marine basis in Zeebrugge. Eén jaar later is het alsof ik daar mijn ganse leven gewerkt hebt.
Het is niet enkel in de electro-branche dat men een concentratie en monopolie van bedrijven aantreft, ook in het vakgebied waar ik nu werk: marine-electronica (technische bedrijven en machinebouw).

Jaren geleden bestond er een firma Van Rietschoten & Houwens die gespecialiseerde electronica maakte voor schepen (de electronika trekt op niets, maar dit terzijde). Dit bedrijf is nu gefusioneerd met een 35-tal andere bedrijven (huidige naam: Imtech) en zit nu op de rand van de faling. Was het bedrijf niet gefusioneerd, dan was het nu een bloeiend bedrijf geweest: om te groeien werden er bedrijven aangekocht die eigenlijk niet rendabel waren. De struktuur van het bedrijf was ondertussen zo complex geworden dat men geen controle meer had op de kostenstruktuur.

Toen ik in mijn bibliotheek een boek zocht over het programmeren in C (die taal heb ik nodig om een Arduino te programmeren) viel er een vergeelde werkaandieding uit 1980 (ongeveer) uit het boek. Eén van mijn eerste sollicitaties, ik was toen pas afgestudeerd aan het HRITON, de school aan het station van Brugge waar er een richting informatica opgericht werd.

Ik denkt niet dat ik ooit een antwoord gekregen heb.

Hierboven: omvormerkaart gebruikt in Marine-apparatuur. Verschillende analoge signalen worden op de kaart gedigitaliseerd om verder verwerkt te worden. Dergelijke kaarten worden voor de beeldverwerking (militaire apparatuur) zoals de sonar en de radar.

Rechts: crossfield amplifier, computer cabinet, weapon control, missile status,... Dat is zeker, we zitten bij de Marine waar men 115V 60Hz, du 115V 400Hz en 440V 60Hz gebruikt.

Publicités - Reklame

-