Veelgestelde vragen
Index FAQ electro
TechTalk
Root server » TechTalk

“Elektronica werkt met magische rook.
Als deze rook eenmaal uit een onderdeel is ontsnapt werkt het niet meer. ”

Deze site werd opgesteld na de vele vragen die ik via mail ontvangen heb. Altijd dezelfde vragen. Het is vreemd dat geen enkel bedrijf een dergelijke informatiesite opgesteld heeft. Het is alsof je om het even welk soort water in je stoomstrijkijzer mag gebruiken. Kraantjeswater, putwater, regenwater, dooiwater uit de diepvries, geparfumeerd water of Spa bruis: het lijkt wel of het allemaal om het even is.

Uiteindelijk kregen de FAQ pagina's meer bezoekers dan de officiele site van de onderneming. Dan maar alles naar m'n server thuis verplaatst. Je zal tevergeefs zoeken bij welk bedrijf ik werk. Geen enkel winkel wilt geassocieerd worden met toestellen die niet 100% presteren...

Foto links:
Kleurtelevisie deed zijn intrede bij ons in de jaren '70, ongeveer 10 jaar later dan in Amerika. Maar het Amerikaans systeem was niet zo goed als het PAL systeem (dat de gebreken van het NTSC systeem op een vernuftigde manier omzeilde). Het is niet voor niets dat het Amerikaans systeen de bijnaam Never The Same Color kreeg.

De tweede foto is een afbeelding van een zeldzame stabilisatorbuis, de voorloper van de zenerdiode. De aansluitingen (“socquet base 'P'” zij-contact) werden kortstondig gebruikt vr de tweede wereldoorlog. Adzam was de naam van de radiobuizen-divisie van Mazda, een bekende gloeilampenfabriek van voor de tweede wereldoorlog (de japanners hebben dus niets uitgevonden, zelfs niet de merknaam van hun autos). Adzam werd overgenomen door Philips en een paar jaren later opgedoekt. Weer een concurrent minder.

Historisch perspectief
Hoe zijn al die dingen ontstaan?

FAQ witgoed
Wasmachines, ovens, diepvriezers, groot electro,...
Met speciale aandacht naar de verschillende systemen om koude te maken en de verschillende soorten water.

FAQ bruingoed
Televisie, hifi,...
Met aandacht voor de evolutie van de televisies: DVB-T, DVB-C en DVB-S, high definition en 3D.

FAQ computers
Computers, printers, schermen, netwerken, operating systems...
Extra aandacht voor Ubuntu

FAQ accessoires
Batterijen, kabels, lampen,...

Electriciteit
De netspanning varieert internationaal wat betreft de spanning en de frekwentie. De frekwentie varieert van 16.6Hz (bepaalde treinen) tot 400Hz (vliegtuigen, militaire schepen,...). Er is een aparte pagina over stroomgroepen.

Diverse blogberichten
De randverschijnselen van de electronika-branche. Wegblijven of lezen op eigen risico.

Monopoly
De gevaren van de grote internationale bedrijven die hun waarden (schijnheilige hypocrisie) en praktijken (waarborg tot aan de deur en niet verder) aan iedereen opdringen.

Grote bedrijven zijn vaak machtiger dan soevereine staten: ze hebben geen staatsschuld, opereren internationaal en delocaliseren als een land niet naar hun pijpen wilt dansen.

Men heeft het altijd over het Apple als een modern, vooruitstrevend bedrijf, maar wat dit bedrijf propageert is Amerikaans conservatisme en protectionisme.

Marinebasis Zeebrugge
Sinds 1 oktober 2014 werk ik niet meer in de electro-branche (na 25 jaar), maar bij de marine basis in Zeebrugge. En jaar later is het alsof ik daar mijn ganse leven gewerkt hebt.

Het is niet enkel in de electro-branche dat men een concentratie en monopolie van bedrijven aantreft, ook in het vakgeboed waar ik nu werk: marine-electronica (technische bedrijven en machinebouw). Jaren geleden bestond er een firma Van Rietschoten & Houwens die gespecialiseerde electronica maakte voor schepen. Dit bedrijf is nu gefusioneerd met een 35-tal andere bedrijven (huidige naam: Imtech) en zit nu op de rand van de faling. Was het bedrijf niet gefusioneerd, dan was het nu een bloeiend bedrijf geweest.

Links to relevant pages - Liens vers d'autres pages au contenu similaire - Links naar gelijkaardige pagina's