-

-

Marc Doigny

Index

Marc Doigny

Toen ik leerde programmeren zaten we nog in de hoogdagen van de spaghetti-programmatie met z'n GOTO's. Programmeertalen waren toen COBOL, FORTRAN en ASSEMBLER. Voor de minst begaafden (dat heette toen de avondschool) was er RPG (Report Program Generator), zeg maar de VBA (Visual Basic voor Achterlijken) van dertig jaar terug.

Toen al schreef ik mijn verplichte eindejaarswerk in assembler, terwijl iedereen het zijne is het veel gemakkelijker cobol schreef. Mijn volledig eindwerk had een memory image van 4k, terwijl de andere studenten 64k nodig hadden om hun programma te draaien.

Nadien schreef ik wat software voor de OVA, de Openbare Vis Afslag van Oostende (of was het Onderlinge?) Tussen de rommel van de afbraak (er komt een europees centrum voor de zee op de lokatie) zag ik nog een zeer oude faktuur opgemaakt door mijn programma! De programmeertaal was Applesoft, het operating system proDOS en de computer een Apple IIe. Er was een externe harde schijf aan het systeem gekoppeld (20 megabytes!), groter dan een huidige desktop computer. De harde schijf kostte toen meer dan een gezinsauto.

Ik ben ook begonnen herstellingen te doen aan televisies en dergelijke. Mijn afzetmarkt (als je zo kan spreken) waren de campings in de streek Oostende-Wenduine. Veelal bewoond door franstaligen, die hun televisie in hun chalet achterlieten voor de winter. Talrijke antennes heb ik geplaatst, massa's hoogspanningstransfo's heb ik vervangen!

Een van m'n eerste werkgevers was Roels (nu failliet). Dat was de tijd van bulletin boards waar je allerhande software en foto's kon downloaden (toen nog uitsluitend in GIF-formaat!) Ik had een account bij Fidonet (2:292/8012.5 dacht ik). Een topcomputer was in die tijd een 386 met 16MB geheugen en windows 3.1.

Later is daar internet bijgekomen. Je moest de TCP-stack zelf installeren (Bill zag toen nog geen toekomst in het internet). Dat was de zalige tijd van Trumpet Winsock. Dat waren nog eens tijden! Drivers downloaden deed je met FTP, maar er waren toen nog geen clienst beschikbaar, dus moest je de commando's zelf ingeven: CWD, PORT, RETR. Er bestond toen al een internet browser (Netscape 2.0) die je computer crashte om de drie pagina's (vaker als er javascript op de pagina zat). Zo begon ik zelf websites aan te maken, dat was begin van de jaren '90 toen de eerste websites opdoken. Van mijn internet-provider (United Callers) kreeg ik 50k webruimte en daarmee moest ik het stellen. Goed voor 10 pagina's en een aantal gifs. Al heel vlug heb ik m'n eigen domain name aangevraagd (idemdito.org), nog voor dat het de gewoonte was dat iedereen zijn eigen domein had. In die tijd kostte een eigen domein iets van een 16.000 frank, nu zijn die te koop voor minder dan 10 euro op godaddy.

Dan ben ik bij Verfaillie Bauwens gaan werken. Hier ook een stukje programma geschreven voor de bestellingen. Eerst (eind jaren 90) was dit nog onder DOS, nadien werd er een client/server systeem toegepast. Daarbij werd er overgegaan van DOS LOCKING (bestanden blokkeren terwijl je wijzigingen aan het aanbrengen bent) naar optimistic concurrency (niet locken, maar speciale algoritmen gebruiken). Als ik wat tijd heb schrijf ik de code voor de mid-air collisions want die is nog niet volledig. Het is opmerkelijk dat het bedrijf zelf nog altijd opgeschept zit met DOS LOCKING voor zijn fakturatie, terwijl mijn software al optimistic concurrency gebruikt.

Mijn software maakt gebruik van HTML voor de client-server relatie, want dit is de taal die ik het best kan gebruiken. Het is spijtig dat Verfaillie Bauwens een beroep heeft gedaan op een externe firma voor het opmaken van hun website (ondertussen wordt de site van de firma in kwestie niet meer gebruikt, maar outsourcing is blijkbaar echt in de mode in deze crisistijden, want wat ik gratis deed laten zij opnieuw doen door een externe firma). De technische dienst had toen een eigen FAQ-site

Zo nu en dan schrijf ik nog wat software, zoals een eigen forum voor het zeepreventorium. Mijn afkeer voor bloatware (enorme programma's die 300MB nodig hebben om te werken en waarvan de service packs om de maand verschijnen om exploits tegen te gaan) dateert vanuit de tijd dat ik 64k ter beschikking had om mijn programma's te schrijven. Al mijn software draait heel vlotjes op een afgedankte pentium III (en in de winter wordt de verwarming gestuurd met dezelfde computer).

Een vervolg van dit verhaal is hier te lezen.

Index

Individuele landingspage bezoekers: