Hoofdindex » Servers » » Een eigen webserver » » Online » » Mogelijkheden
Webservers en meer
Alternatieven en mogelijkheden
Een eigen webserver?
Hier bespreken we in het kort de mogelijkheden indien je een eigen website wenst, van de eenvoudigste manier tot de meest complexe.
-

-

Geen eigen website


Hostingdiensten in België
Ideaal voor KMO's die een eigen website en mail nodig hebben.
Supergemakkelijk een website aanmaken door middel van templates (kant-en-klare voorbeelden) die je kan aanpassen zoals een gewone word-document.

Gewoon een paar foto's online

Indien je geen HTML kent en je enige bedoeling is een paar foto's online zetten, dan kan je gebruik maken van talrijke 'fotoproviders'. Een voorbeeld ervan is fotopic.net. Je krijgt 250MB webruimte, dat is veel meer dan wat je van je internet-provider krijgt.

Aan de layout van de pagina's kan je weinig wijzigen, hoogstens kan je een klein tekstje bij de foto's plaatsen. De werking is eenvoudig en je kan zelfs gratis een eigen subdomein bekomen: jan-janssens.fotopic.net.

Een forum, een blog of social site

Indien voor jouw de woorden belangrijker zijn dan de beelden, kan je een eigen forum of blog opstarten. Vooral bij een forum is het moeilijk het kaf van het koren te scheiden: de meeste gratis forums zitten vol advertenties en heb je nauwelijks mogelijkheden om spammers te weren. Weinig forumsoftware gebruikt een toegangskode (in de vorm van een beeld: captcha) die je moet overschrijven. De kwaliteit van de beschikbare fora is zo laag dat ik mijn eigen forumsoftware heb geschreven.

De kwaliteit ligt hoger bij blogs. blogspot is de meest bekende. Hier kan je de layout redelijk aanpassen.

Wat tegenwoordig erg in trek is, zijn de sociale contactsites zoals Netlog en natuurlijk facebook. Je kan foto's uploaden, vrienden uitnodigen, clans vormen en dergelijke. Netlog is vooral in trek bij de jeugd. Netlog en Facebook zijn echter geen “eigen websites”, je verliest al je rechten op de gepubliceerde teksten en afbeeldingen, de provider kan beslissen je account stop te zetten. Er verschijnt reklame op je eigen pagina's, en uiteindelijk heb je zeer weinig te zeggen op je eigen "website".

1-2-3-site

Een bijna kant-en-klare website (zonder dat je iets van HTML moet weten) heb je bij webs.com. Je kan teksten plaatsen, foto's uploaden, een agenda aanleggen, een gastenboek maken. Je hebt enorm veel mogelijkheden. Het is de moderne versie van Geocities en zijn "neighborhoods" dat het internet voorgoed veranderde (later gevolgd door Angelfire en Tripod).

Je kan heel goede sites maken met een professionele look en flash animaties. Het nadeel is echter dat deze sites inkomsten halen uit de reklames die je verplicht op je site moet hebben. Daarbij komt nog dat de bedrijven plots hun deuren kunnen sluiten, en dan is je site natuurlijk onbruikbaar. Je hebt uren gespendeerd om de editor van de site te leren, en dan is de provider weg en ben je niets meer met je kennis.

Een blijver is Joomla, dat gaandeweg een standaard aan het worden is. De mogelijkheden van Joomla zijn echter nagenoeg onbeperkt, en Joomla leren komt overeen met de kleine details van Photoshop leren: je bent er maanden mee bezig!

Eigen website

Hoe maak je een website?
 
Een goed begin:
Zorg voor struktuur in je website!

Een gewone website

Dan kan je terecht bij je internet provider: normaal heb je 50MB webruimte dat je voor je website kan gebruiken. Bij Telenet kan je zelfs extra ruimte aanvragen.

Gratis webproviders moet je niet gebruiken, meestal zijn zij in Amerika gelegen en hebben ze een trage internet-verbinding met Europa. Voor niets gaat de zon op, maar voor niets krijg je ook geen website: op iedere pagina zal er een advertentieblok verschijnen. Waarom maak je het ingewikkeld, als je internet-provider reeds in webruimte voorziet?

HTML moet je niet echt kennen, want er bestaan talrijke programma's die het schrijven van webpagina's eenvoudig maakt. Als je een brief kan schrijven met daarin een foto, dan kan je een website maken, want de interface is dezelfde. Bij Office (en andere programma's) kan je trouwens gemakkelijk naar html exporteren, maar het uploaden (FTP) moet je nog zelf doen. Softwarepakketten zoals Dreamweaver en Frontpage zorgen zelf voor het uploaden. Bij sommige providers heb je extra mogelijkheden, zoals een gastenboek (Telenet).

Niemand verbied je echter om de nobele kunst der HTML te leren. Meer dan 10 jaar geleden was dat niet zo moeilijk. Nu zijn er echter zoveel verschillende mogelijkheden bijgekomen (cascading sheets, javascript,...) dat je lang bezig kan zijn vooralleer je professioneel ogende resultaten kan bekomen. Het proberen analyseren van de output van HTML generatoren is niet aangeraden, want deze generatoren produceren ongeoptimaliseerde kode met talrijke elementen die niet gebruikt worden (bijvoorbeeld voor compatibiliteit met oudere browsers). Als je de output van zo'n generator bekijkt, weet je niet welke elementen belangrijk zijn, en welke elementen eigenlijk niet nodig zijn. Er is geen struktuur en geen hiërarchie.

Een website met een eigen domein name

Je kan de webspace dat je bij je internet-provider ter beschikking hebt koppelen aan een domein. Vooral Telenet maakte daar veel reklame voor. Je hebt dezelfde mogelijkheden als bij een gewone website, maar met een eigen domein name (vanity domain noemt zoiets). Bij dat domein hoort ook een eigen domein mailbox (één mailbox voor alle mail, dus niet gesplitst per gebruiker). Nu dat Telenet Hostbasket opgekocht heeft is het best mogelijk dat de gebruikers vriendelijk een schop onder hun gat krijgen richting Hostbasket.

Shared hosting

Bij shared hosting kan je beschikken over een (deel van een) server. Je kan in beperkte mate je eigen scripts runnen en databases laten draaien. Maar aangezien de server gedeeld wordt onder verschillende gebruikers ben je beperkt in wat je mag. De oude, klassieke cgi-bin is meestal niet mogelijk wegens het veiligheidsrisico.

Hosting providers bieden shared hosting aan in de vorm van kant-en-klare oplossingen met web en mail toepassingen. Vaak (maar niet altijd) heb je tools tot je beschikking om snel een website aan te maken zonder HTML te moeten kennen.

Een eigen server

Van zodra je eigen software wenst te runnen is een eigen webserver hebben met een dynamisch IP een mogelijkheid. Dit is mogelijk met je gewoon internet abonnement. Voor een hobby-server is een dergelijke oplossing aanvaardbaar, maar je hebt het probleem van de veranderlijke IP en van de trage en relatief onbetrouwbare verbinding. Aangezien de normale internet-verbinding niet gemaakt is om servers te runnen zijn de meeste uitgaande poorten geblokkeerd (80, 25,...)

Een trapje hoger (en dus ook duurder) is een internet-verbinding met een vast IP. Hier kan je dus wel servers runnen op hun normale poorten. Voor een mailserver heb je een vaste IP nodig. Deze server (idemdito.org en nog een paar andere domeinen) heeft nu een vast IP (office internet abonnement), nadat het jaren gedraait heeft onder een basis internet abonnement.

Nog duurder (veel duurder) is een internet-verbinding met symmetrische bandbreedte. Normaal is de uploadsnelheid (dus de downloadsnelheid voor de site-bezoekers) maar een fraktie van de downloadsnelheid. Bij een SDSL-verbinding is het debiet in beide richtingen identiek (maar niet extreem hoog). Dit is echt professioneel stuff, en eigenlijk zou je beter kiezen voor een andere formule want SDSL is nogal duur.

Zeer interessant indien je je eigen software wenst te runnen is colocatie, je eigen server opgesteld bij een provider.

Publicités - Reklame

-