Hoofdindex » Servers » » Een eigen webserver » » Topologie Telenet en Belgacom
Webservers en meer
Verschillen tussen Telenet en Belgacom
Een eigen webserver?
We bespreken hier de verschillen in topologie (soort netwerk) voor zowel televisie als internet voor beide nationale operatoren, Telenet en Belgacom.
-

-

Topologie

Kabel of ADSL?
Wat zou ik beter kiezen voor mijn webserver? Op deze pagina worden de voor- en nadelen van beide formules op een rijtje gezet. En zijn er misschien andere oplossingen?

Technische eigenschappen van ADSL
ADSL gebruikt een inbelmoden in plaats van een kabelmodem. We leggen in het kort de verschillende protocollen uit. Ah, de tijd van de SLIP en PPP verbindingen!

Waarom is de uploadsnelheid bij Telenet zo laag?
Het netwerk van Telenet (distributienetwerk) is historisch een éénrichtingsnetwerk (broadcast): één zender en talrijke ontvangers. Communicatie in beide richtingen (voor interactieve televisietoepassingen of internet) is niet zo eenvoudig.

Televisie via de telefoon
Met Belgacom TV wordt er televise via de telefoonlijn aangeboden. Hoe kan een telefoondraad die gemaakt is om gesprekken te voeren (bandbreedte 300-3000Hz) videobeelden doorsturen (nu zelfs in hoge resolutie (HDTV). Zoals bij Telenet heeft het Belgacom netwerk grondige wijzigingen moeten ondergaan om deze diensten mogelijk te maken.

De digibrol en de belgabrol
In de vorige hoofdstukken heb je de verschillen geleerd tussen beide netwerken.
  • Je zal dus weten dat de digibox van Telenet technisch gezien niet nodig is. Immers: alle programma's worden doorgestuurd in de DVB-C-norm (die gestandardiseerd is). Televisietoestellen zijn uitgerust met een DVB-decoder, maar die kan niet gebruikt worden omdat de programma's gekodeerd zijn, zodat je wel verplicht bent de digibrol van telenet te gebruiken.

  • Anderzijds is een belgacom-decoder wel nodig. De decoder doet veel meer dan een programma ontvangen: het vormt de interface met het Belgacom netwerk. Via de telefoondraad kunnen er slechts een beperkt aantal programma's doorgestuurd worden. De decoder vraagt aan het Belgacom netwerk een bepaald programma te streamen (een beetje zoals je een youtube filmpje zou bekijken)

Publicités - Reklame

-