Hoofdindex » Servers » » Een eigen webserver » » Alle stappen op een rij
Webservers en meer
Alle stappen op ene rij
Een eigen webserver?
Een tijdje geleden kreeg ik een mailtje “Ik heb een windows server met active directory, dns diensten, exchange, webserver,... maar het werkt niet!”.

Het was iemand met een vCard met ronkende titels: Microsoft Certified IT Professional, bla-bla-bla, waarschijnlijk iemand met een dure wagen en een veel te hoge loon.

Ten eerste: microsoft is het internet niet. Active Directory (en alles wat je daar instelt) werkt niet buiten je LAN. Alles wat je geleerd hebt mag je vergeten eenmaal buiten de cocoon van je M$-opleiding. DNS doe je niet lokaal, maar via een DNS provider. Routing stel je niet in via Windows Server 2003, maar via een routerke van 50€.

Dus als iemand met een M$ certification en een blinkende polshorloge het niet weet, dan moet je niet gegeneerd zijn als je er niet in slaagt een server thuis te laten draaien.

-

-

Duidelijke stappen

Server ?
Zorg dat je een server draaiende hebt. Mogelijkheden zijn:
  • analog-X simple server
    Je zal PAT nodig hebben (routerconfiguratie!) omdat deze server enkel luisterd op poort 80. Deze server is enkel bedoeld als test-server wegens zijn beperkte mogelijkheden. Bruikbaar als test-versie in intranets, maar voor niets anders, geciteerd wegens het absolute gebruiksgemak (slechts één instelling: de home-directory).
  • Xitami webserver
    Dit is een complete server met tal van mogelijkheden. PHP wordt echter niet standaard ondersteund, maar wel virtuele hosts (je server die op verschillende domein namen reageert: er wordt een andere site aangeboden als je pics.idemdito.org en server.idemdito.org intikt, terwijl beide domeinen op eenzelfde server draaien).
  • Abyss web server van Aprelium
    Deze server krijgt enorm veel positieve reakties. In tegenstelling to Xitami wordt er nog volop gewerkt aan extra mogelijkheden. De gratis versie ondersteunt virtuele hosts echter niet.

Lokaal online ?
Ga na of je server reageert op pagina-aanvragen; eerst via localhost (typ http://localhost in je browser). Daarmee kan je zien of je server werkelijk op pagina-aanvragen reageert. Gebruik niet windows explorer om de pagina te lezen, want dan werk je via windows (SMB), niet de webserver (http).

Stel nu de server in om te luisteren op een andere poort (12345) en typ in http://localhost:12345 in je browser. Dezelfde pagina zou opnieuw beschikbaar moeten zijn. Deze stap is nodig omdat providers de standaard-poorten blokkeren (poort 80 in ons geval). Met een poortnummer boven de 1024 ben je safe. Deze stap mag je overslaan indien je een vast IP hebt en per definitie servers mag runnen.

Internet online ?
Zet je server in directe verbinding met het internet (direct aansluiten op de modem, zonder router). Vraag je ip adres aan en test of je server bereikbaar is: er staat meer informatie op deze pagina. Vergeet het poortnummer niet.

Nog steeds online in een LAN ?
Het is waarschijnlijk de bedoeling dat de internet-aansluiting gebruikt wordt door meerdere computers (waarvan een server dat permanent online is). Daarvoor heb je een router nodig die de inkomende aanvragen naar de juiste computer stuurt. Lees de indexpagina over de router en de verschillende deelaspecten. Test opnieuw of je server bereikbaar is.

Als je server aangesloten is via een router, dan is het best mogelijk dat je server bereikbaar is voor de internetgebruikers, maar niet voor de lokale gebruikers. Meer informatie over dit fenomeen op deze korte pagina over nat redirection.

Dynamisch DNS
Het grootste deel van het werk is gedaan! Wat nu volgt zijn cosmetische details. Je server is nu bereikbaar via zijn IP, maar in de meeste gevallen is die niet vast. Een bezoeker moet je dus iedere keer opbellen, jij moet je huidige IP adres opvragen (snel, snel, snel naar huis lopen), en dan kan je je adres doorgeven aan je bezoeker. Maar dit kan eenvoudiger en automatisch: zie daarvoor de pagina's over DNS instellingen.
Zo, wij zijn nu rond. Heb je nog vragen? Er kan eigenlijk nog zoveel over deze materie verteld worden. Het is echter de bedoeling dat je snel een webserver kan laten draaien. Door teveel informatie te geven zie je door de bomen het bos niet meer. In de index zal je een lijst aantreffen van bijkomende onderwerpen.

Publicités - Reklame

-