Hoofdindex » Servers » » Een eigen webserver » » Hard- en software » » Routers (index)
Webservers en meer
Wat is een router?
Een eigen webserver?
Tegenwoordig wordt een computer nooit meer "direct" op het internet aangesloten, maar via een router. Volgende items worden besproken:
  • Werking van een router: een internet-pagina wordt opgevraagd. We bespreken de situatie zonder en met router.

  • De router moet meestal niet geconfigureerd worden.
    Enkel als je een server laat draaien is een configuratie van de router nodig.
    Hoe de server geconfigureerd moet worden kan u lezen op de technische pagina over subnet mask en gateway.

  • Vaak is internet NAT redirection niet meer beschikbaar in de router. Om je lokale server te bereiken via zijn publiek adres moet je de HOSTS file van de computer wijzigen.

  • Op deze pagina bespreken we de basisfunktie van een router: de adrestoewijzing.
-

-

Adrestoewijzing

Een router maakt de verbinding tussen twee subnetten. Een subnet is eigenlijk een verzameling computers die in een groep zitten (een thuisnetwerk, waarbij bijvoorbeeld de printers gezamelijk gebruikt kunnen worden). Waarom heb je een router nodig en waarom zou een switch niet volstaan?

Nagenoeg alle modems zijn gemaakt om aangesloten te worden op één computer. Soms is dat fysisch zo (een USB modem kan je maar op een PC aansluiten). Maar zelfs een modem met netwerkaansluiting kan je niet met meerdere computers verbinden. Ik leg direct uit waarom.

Van je provider krijg je één publiek adres. Als je slechts één computer hebt, heb je geen router nodig. Het publiek adres wordt aan de computer toegewezen. (toch gebruik je best een router vanwege zijn ingebouwde harware firewall).

Als je meer computers of andere netwerkapparaten (hosts is de algemene benaming) hebt, dan moet je een router gebruiken. De router geeft een lokaal adres aan iedere host, en gebruikt slechts één publiek adres. De lokale computers krijgen hun adres automatisch van de router, via zijn DHCP-funktie.


De router heeft het publiek adres 81.164.242.39 gekregen van de internet provider.
De router geeft lokate adressen aan de aangesloten computers:
192.168.1.101, 192.168.1.102, 192.168.1.103, en zo verder

De router zorgt er ook voor dat de communicatie tussen iedere lokale computer en het internet vlot verloopt: de router zorg voor adresvertaling (van een lokale naar het publiek adres en omgekeerd). Een router is een soort vertaalbureau. Binnenkomende datapaketten (die de publieke adres dragen) krijgen een nieuw lokaal adres door de router. De switch-funktie van de router stuurt dan de pakketten naar de juiste computer.

In vergelijking met een router is een switch een gewone schakelkast, een soort telefooncentrale. Het stuurt de datapakketten naar de juiste lokale computer, gebaseerd op hun adres. Maar een switch geeft geen adressen aan de lokale computers (geen DHCP-funktie) en doet ook geen adresvertaling. Daarom heeft een switch ook geen "LAN" en "WAN" kant: een switch kent het verschil niet.

Wat de router doet zal duidelijker worden aan de hand van een paar voorbeelden.

Betrouwbaarheid?

Opgelet! Routers gaan eigenlijk niet echt lang mee. Als je internet-verbinding regelmatig uitvalt, als je de router soms moet herstarten, dan is de router defekt. Dit fenomeen treed langzaam op: eerst moet je de router om de maand herstarten, dan om de week, en uiteindelijk kan je geen dag werken zonder dat de verbinding verbroken wordt. Thuis heb ik al 3 routers versleten (allemaal nog tijdens de waarborgperiode), en op m'n werk minstens een 10-tal (waaronder een Cisco 800!)

Ik heb een tijdje gewerkt met een Belkin router. De configuratie ervan is kinderspel (er is een programma bijgeleverd dat je door alle stappen leidt) en er is een back-up en restore van de configuratie mogelijk. Eenmaal dat je een werkende configuratie hebt, maak je een back up, zodat je later altijd kan terugkeren naar een werkend systeem.

De Belkin heeft ook een interne DNS server, zodat vaak gevraagde adressen lokaal bewaard worden. Deze functie zal maar weinig bijdragen tot de algemene internet snelheid (je computer heeft immers OOK een DNS cache). Maar deze funktie is meestal nuttig om een andere reden: bij Telenet veranderen de adressen van de DNS servers soms. Deze adressen worden door Telenet aangereikt via DHCP. Als de router zich aanmeld krijgt hij een lijst van adressen, die dan verder doorgegeven worden aan de clients die zich op de router aanmelden. Maar een server heeft een vast adres en meldt zich dus niet aan, en krijgt dus ook geen lijst van Telenet DNS servers. Door de DNS server van de router te gebruiken los je dit probleem op.

Bij intensief surfen (waarbij talrijke documenten simultaan worden binnengehaald) loopt deze modem zeer regelmatig vast, en de enige manier om de modem te deblokkeren bestaat erin de stroom uit te trekken gedurende een paar seconden. Mijn router zit in de kelder, wat dus betekent dat ik meerdere keren per dag naar de kelder moet. Geen aanrader, dus.

Ik ben dan overgestapt op Linksys. Dit merk is de consumer-afdeling van Cisco, een van de belangrijkste fabrikanten van professionele netwerkapparatuur. Dat je met een merk te maken hebt dat zich meer richt tot de professionele gebruiker zal je snel genoeg merken: geen wizard die je door de talrijke instellingen loodst, geen handleiding (er zit een CD bij met een nogal summiere handleiding in PDF formaat, frans en engels, maar geen nederlands). Tientallen instellingen die enkel van toepassing zijn op bedrijfsnetwerken (VPN, ...) en een spartaanse bedieningsinterface. Veel zal je niet te weten komen waarvoor al deze instellingen dienen, je wordt blijkbaar verondersteld netwerk manager van een groot bedrijf te zijn (moet ook, want deze routers zijn niet bepaald goedkoop). De Linksys router blijkt heel stabiel te werken nadat ik een software updade had uitgevoerd (zonder update bleek de router nog vaker vast te lopen dan de Belkin!)

Als je meerdere applikaties draait, zoals een webserver, een mailserver, een gameserver, een ftp-server en dergelijke (daarvoor is een SDSL-verbinding met een vast IP aangeraden), dan loopt zelf de Linksys vast. Je moet dan uitkijken voor een professionele router zoals Cisco of Netgear, maar de prijzen zijn ook navenant. Hier hebben we niet meer te maken met een home server, maar met een bedrijfsserver. Een kermerk van de Cisco is dat er geen ingebouwde switch aanwezig is: je hebt één LAN-aansluiting en één WAN aansluiting.

Ondertussen ben ik thuis al aan mijn vierde router. Het is een D-link geworden, en die houdt het al meer dan een jaar vol.

Publicités - Reklame

-