Hoofdindex » Servers » » Een eigen webserver » » Hard- en software » » Periferie
Webservers en meer
Periferie: de aangesloten apparaten
Een eigen webserver?
Tegenwoordig wordt een computer nooit meer "direct" op het internet aangesloten. We bespreken in het kort de voornaamste netwerkapparaten.
-

-

Periferie

De links verwijzen naar een pagina waar technische uitleg over de apparatuur gegeven wordt.

Modem

Het eerste apparaat is de modem. Bij internet via de telefoonlijn (adsl) kan je die zelf kopen, of in een pakket in een Belgacom boetiek. Bij internet via de kabel moet je de modem van Telenet gebruiken.

Om data over de telefoonlijn of de kabel te versturen moet de data "ingepakt" worden (gemoduleerd). De modem zorgt voor het inpakken en uitpakken van de data, maar wijzigt zelf niets aan de gegevens.

De modem moet niet geconfigureerd worden. Die is reeds ingesteld om te werken op het netwerk van de internet provider.

Router

Een router is zeker aangeraden. Indien je slechts één computer hebt is een router niet nodig, maar we gebruiken die omwille van zijn ingebouwde firewall. Schakel nooit een computer direct op het internet (dus achter de modem): de ingebouwde firewall van windows is zo goed als waardeloos.

Op een router kan je meestal tot 4 computers aansluiten. Tegenwoordig hebben veel routers een draadloze aansluiting. Ze combineren de routerfunktie met die van een access point.

Switch

Indien je niet zou toekomen met de LAN aansluitingen op je router, kan je een switch aansluiten op één van de LAN aansluitingen van de router. De switch werkt als een soort lokale telefooncentrale. Vroeger werd soms een hub gebruikt: dit is een switch zonder schakelfunktie (die wordt tegenwoordig niet meer gebruikt).

Hosts

Alle apparaten die op een lokaal netwerk aangesloten worden (computers, netwerkprinters, netwerkschijven) worden hosts genoemd. Zij krijgen een IP adres en zijn op het lokaal netwerk bereikbaar via dat adres. Ook een router is een host (die heeft een adres om geconfigureerd te worden), maar een switch niet.

Netwerkapparaten

Een NAS of Network Attached Storage is een harde schijf dat direct op het netwerk aangesloten wordt, zodat het door alle lokale computers bereikt kan worden. Het wordt vooral voor back-up doeleinden gebruikt, maar tegenwoordig vindt je meer en meer netwerkschijven met streaming-mogelijkheden (lokale opslag van muziek).

Een netwerkprinter heeft ook het voordeel van constant beschikbaar te zijn en gebruikt kan worden door alle computers die op het netwerk aangesloten zijn. Je moet niet meer met kabels werken om de ene of andere computer te verbinden met de printer. Er bestaan ook printerspoolers die het mogelijk maken een normale printer (met een parallel of usb aansluiting) op het netwerk aan te sluiten. Dit is trouwens een oplossing indien je nog een printer met een parallele (of zelfs seriele) aansluiting op een moderne laptop wilt aansluiten.

Bridge

Een brug of bridge is een apparaat dat één formaat omzet in een andere. Een access point is bijvoorbeeld een bridge. Het zet het datasignaal van het bekabeld netwerk om in een draadloos netwerk. Powerline (netwerk via de electriciteitsleiding) is een brigde, en zelfs een modem fungeert als bridge.

Een kenmerk van een bridge is dat het een “dom” apparaat is: het begrijpt niet wat er door het netwerk gestuurd wordt (in tegenstelling met bijvoorbeeld een router). Een bridge moet dan ook meestal niet geconfigureerd worden: het doet gewoon zijn werk.

Ook je computer kan een ingebouwde brug hebben: als je een USB en firewire aansluiting hebt, dan zal windows automatisch een "brug" maken tussen beide aansluitingen. Dit kan in principe geen kwaad, maar het vertraagt (nog meer) de werking van je computersysteem. Vooral als windows op het onzalige idee komt om een draadloze brug op te starten kan het soms heel lang duren vooralleer je internet toegang hebt: windows (vista en windows 7) probeert alle mogelijke verbindingen tijdens het opstarten, en wat wij als "normaal" aanzien zit achteraan de lijst.

De netwerkkabel vormt de fysische verbinding met de verschillende computers van je lokaal netwerk. Het voordeel van netwerkkabel is de betrouwbaarheid en de hoge doorvoersnelheid.

Een firewall vormt een bescherming van je lokaal netwerk tegen de buitenwereld. Tegenwoordig is deze firewall in de modem ingebouwd. Een specifieke firewall zal je enkel nog gebruiken bij het opzetten van een VPN-verbinding (een beveiligde verbinding tussen twee vestigingen via het internet).

Dit is een voorbeeldconfiguratie met modem, router, één computer die direct op de router aangesloten is en twee computers die via powerline aangesloten worden. Uw lokaal is de middelste.

Netwerkmonitor?

In de jaren '50 werd de signaalsterkte aangegeven door dergelijke afstemogen (radiotoestellen met lampen).

Waarom ze niet gebruiken als retro indicator ? (Steampunk)

Zwak signaal Dial up of smalband
Sterk signaal Breedband internet

De "vreemde" blauwe kleur op de tweede foto wordt veroorzaakt door de oversturing van de sensor van mijn digitaal fototoestel. Als de interne constructie correct belicht wordt, dan is de indicator zelf overbelicht.

Publicités - Reklame

-