Hoofdindex » Servers » » Een eigen webserver » » Hard- en software » » Nettop
Webserver
Acer Veriton Nettop
“Less is more”
Mijn server draait op een nettop computer: dat is een systeem dat zwakker is dan een desktop en notebook, maar vanwege zijn extreem laag verbruik ideaal is voor server-toepassingen
-

-

Welke computer?


De klassieke harde schijf werd direct vervangen door een SSD


De complete server in werking, met een externe schijf (back up) aangesloten via een USB converter

“Less is more”

Foto's rechts: wie heeft er gezegd dat je een zware computer nodig hebt om een webserver te runnen?
Naast webserver en mailserver doet deze computer ook dienst als printserver en fileserver (dankzij zijn extra USB aansluitingen).

Nettop

Een nieuw woord dat je moet leren, is nettop. Het is een kleine desktop computer, nog kleiner dan een mini-computer in SFF-uitvoering. De Acer Veriton N260G is ideaal als server: draait nog onder windows XP (meer heb je niet nodig), en het is zelfs de "professional" uitvoering ervan, dit wil zeggen dat remote desktop (een must voor een server) aanwezig is. Je kan evengoed Linux (bijvoorbeeld Ubuntu) installeren.

De nettop heeft standaard een harde schijf van 160GB (we raden aan data op de tweede partitie te zetten), die heb ik snel vervangen door een solid state disk om het verbruik nog meer te beperken en het systeem een snelheidsboost te geven (een webserver voert vooral random read operaties uit).

De Acer Veriton N260 heeft een dual core processor type Intel Atom N280 die op 1.66GHz draait (trager dan een laptop, maar ruim voldoende voor een server: mijn vorige server had een Pentium-II die op 600MHz draaide, toen processoren nog niet dual of quad core waren).

De grafische mogelijkheden zijn wat beperkter (dit is duidelijk geen gaming computer, en ook met streaming video heeft de computer moeite). Voor server-toepassingen heb je geen accelarated grafische kaart nodig die even veel stroom trekt als de hoofdprocessor. Maar je hebt wel een resolutie van 2560 * 1600 pixels op twee schermen (extended mode en dual view, dus eigenlijk 2560 × 3200 als je dat wilt). Ideaal voor de website-bouwer: op één scherm voer je de html in met notepad++ en op het tweede scherm zie je direct het resultaat.

De rekenkracht is wat aan de lage kant als je vergelijkt met een recente computer, dit merk je als je bijvoorbeeld een complexe zoekopdracht moet uitvoeren. De prestaties komen overeen met een computer uit 2005 (dit voor een systeem uit 2008), maar bezwaarlijk is dit niet voor een server.

Met 2GB DDR-2 RAM heb je genoeg (ik heb zelfs 32MB aangeslagen als ramdisk). Met alle toepassingen opgestart gebruik ik nog geen 300MB. Er zijn 4 usb aansluitingen en een SD/HC kaartlezer.

De afmetingen vallen in positieve zin op: vergelijkbaar met een Motorola surfplank en zelfs kleiner dan m'n router! De laatste foto toont de definitieve installatie met een externe harde schijf (aangesloten op USB via een adaptertje). De externe harde schijf wordt voor de back up gebruikt, maar ik voer ook een back up naar een tweede computer in het lokaal netwerk (ik heb dus altijd minstens drie back ups).

Bij de meeste webtoepassingen is de beperkende factor nooit de server, maar de netwerkcapaciteit. Veel routers draaien bijvoorbeeld onder Linux en kunnen gepatcht worden om ook als webserver dienen (vaak hebben de routers trouwens een webserver aan boord voor het wijzigen van de instellingen). Als een router met een zeer beperkte rekenkracht als webserver kan dienen, dan kan een nettop computer dat ook.

Wat ontbreekt bij de Veriton N260G is een draadloos netwerk. Dit is duidelijk een beperking voor een draagbaar computer (en een “nettop” is per definitie draagbaar), maar absoluut niet voor een server. De afwezigheid van draadloos internet werd als een beperking gezien (er is wel intern een mogelijkheid om een standaard netwerkkaart in te bouwen).

In de tijd kreeg de Veriton zware kritieken vanwege zijn beperkte grafische mogelijkheden (de grafische processor is niet van de snelsten en zelfs een normale schermopbouw is traag alsof je via remote desktop zou werken).

Voor een server zijn deze twee beperkingen onbelangrijk. Wat telt is het electrisch verbruik, en die is heel laag (ongeveer 15W met een klassieke harde schijf, 11W met SSD). Een normale computer waarop windows XP vlot draait verbruikt ongeveer 45W (voor vista en windows 7 moet je het dubbele rekenen). Maar minder verbruik betekent ook minder warmteontwikkeling en minder slijtage (opgedroogde elko's). Dit komt de betrouwbaarheid van het systeem ten goede.

Als de muis en toetsenbord niet aangesloten worden doe ik een besparing van 10€/jaar: alle beetjes tellen! Een server heeft geen keyboard en muis nodig, want die wordt van op afstand bestuurd. De laatste grafiek toont de evolutie van m'n electrisch verbruik: dis is met 378kW/jaar gedaald sinds de server geïnstallerd is.

Natuurlijk heeft de Acer ook zijn minpunten, en die zijn niet mis: je hebt maar één SATA-aansluiting en de harde schijf is moeilijk te vervangen (de behuizing moet open, de ventilator en koelplaat moeten losgemaakt worden, de print moet er uit, en dan pas kom je aan de vijzen die de harde schijf op zijn plaats houden. De nieuwe schijf (SSD) heb ik bevestigd door dubbelzijdig kleefband. Als je boot vanaf USB (gelukkig is dat nog mogelijk), dan verdwijnt je harde schijf in de windows PE (preinstallation environment). Dit probleem heb je niet als je onder Linux boot. Dat wordt een probleem als je windows vanaf DVD wilt herinstalleren bij defekte harde schijf (of vervangen door een SSD en clean install). Ook de prijs is niet mis, voor een computer die minder presteert dan een notebook en zelfs geen scherm heeft.

Publicités - Reklame

-