Hoofdindex » Servers » » Een eigen webserver » » Routers » » Diverse
Webservers en meer
Diverse weetjes over routers
Een eigen webserver?
Hier bespreek ik enkele weetjes over routers. Deze site is er voor jullie! Ik kreeg laatst een vraag van een bezoeker waarom hij geen toegang tot zijn lokale webserver kreeg als hij het publieke adres (URL) van zijn server gebruikte. Hier volgt dan het antwoord.

Moch je zelf vragen hebben, dan kan je mij altijd mailen. Het is de bedoeling dat dit een FAQ-pagina zou worden, met vragen en antwoorden.

-

-

Geen internet na het vervangen van de router

Met je Telenet-abonnement kan je slechts één host met het internet verbinden. Meestal is deze host een router zodat je lokaal toch meerdere computers van het internet kan laten genieten. Nu heb je de situatie dat je plots geen internet toegang meer hebt na het vervangen van de router. De router zou correct moeten werken zonder dat een configuratie nodig is.

Op het netwerkniveau wordt er met MAC-adressen gewerkt. Dit adres is vast ingebakken in ieder netwerk-apparaat (netwerkkaaart, printer, router,...). De switch weet apparaat op iedere poort aangesloten is (via zijn MAC adres) en weet welk IP het apparaat heeft. De switch kan dan de datapakketten naar de juiste computer sturen. De internet-providers gebruiken eveneens het MAC adres om de datapakketten door te sturen. Als je van router wisselt, dan "klopt" het MAC adres van de router niet meer met wat ze in hun database hebben, en weet de provider niet meer naar waar de gegevens verstuurd moeten worden.

Om dit probleem op te lossen is er een eenvoudig middel: router uitschakelen, modem herstarten (stroom onderbreken gedurende 10 seconden), als alle ledjes branden router opnieuw inschakelen. Dan ben je zeker dat Telenet het nieuwe MAC address van de router opgenomen heeft.

Ander MAC adres = ander IP adres

Omdat je een nieuw MAC address gebruikt zal ook je IP adres verschillend zijn (het IP adres wordt namelijk aan je MAC address gekoppeld). Heb je een gewone internet-abonnement, dan zal je de dynamische DNS moeten aanpassen, heb je een internet abonnement met vast IP (telenet Office), dan zal je je vast IP adres moeten koppelen aan je nieuwe MAC address via "Mijn Telenet".

Het verschil IP address (dat je via de provider krijgt of zelf instelt op de computer) en MAC address (dat ingebakken in het apparaat is) staat uitgelegd op de pagina over het OSI model.

Geen lokaal toegang tot je server

Als je een router gebruikt kan het gebeuren dat je server bereikbaar is via het internet (je hebt de servertest uitgevoerd met een positief resultaat), maar lokaal kan je de server niet bereiken als je zijn WAN adres (of domein naam) ingeeft in je browser. Je kan de server niet bereiken via de router, wel via zijn lokaal adres (192.168...).

In dit geval moet door de router een dubbele NAT opdracht uitgevoerd worden (NAT: network address translation), de router moet namelijk 2 lokale adressen (de lokale server en lokale klant) met elkaar verbinden via het WAN adres. Bij modems werd deze funktie soms local loopback genoemd. Om veiligheidsredenen wordt deze funktie (internet NAT redirection) soms uitgeschakeld (gefilterd) in de router ("filtering is enabled"). De bedoeling is de filter uit te schakelen (disable).

Bij meer en meer routers is internet NAT redirection niet meer beschikbaar. Je lokale server kan je enkel bereiken via zijn lokaal adres. Ik heb vandaag een firmware-update van m'n router gedaan en plots werkt de NAT redirection niet meer (op de webpages van de router kan ik nergens iets aanvinken om de funktie wèl in te schakelen).

Ook bij de laatste reeks modems met ingebouwde router van Telenet kan je NAT redirection niet meer inschakelen. Je kan een paar parameters wijzigen via "Mijn Telenet", maar dat is ook alles (je kan niet zelf de configuratie van de router aanpassen, want de webserver die bij een normale router beschikbaar is is uitgeschakeld).

Om dit op te lossen kan je de HOSTS-file (zonder extensie) van je computer aanpassen. Dit is een file waar statische adressen opgenomen zijn. Bij Windows XP zit de file in windows\system32\drivers\etc\ (naargelang je installatie heb je ook een backup in i386 of een andere back-up location).
In deze file zal je minstens één regel vinden:
127.0.0.1 localhost
Daarmee wordt de naam 'localhost' gekoppeld aan het loopback IP adres van je computer. Maak nu een regel aan per lokale host:
[lokale ip van de server] [hostname]
Een voorbeeld:
192.168.2.2 server.idemdito.org
Dit moet je doen op alle locale computers die de lokale server moeten kunnen bereiken. De HOSTS file heeft voorrang op de DNS-resolutie.

In de screendump hieronder zie je dat je de filtering moet uitschakelen (filter internet NAT redirection disabled) om toegang tot je lokale server te krijgen via zijn internet adres.
Opgelet, de recente routers laten dit niet meer toe en ben je verplicht de HOSTS file aan te passen.

Publicités - Reklame

-