Hoofdindex » Servers » » Een eigen webserver » » Online » » Datalimieten
Webservers en meer
Teveel dataverkeer,... en je zit op smalband
Een eigen webserver?
Als je server online is, dan zijn er duizenden bezoekers die je site kunnen raadplegen. Als je site veel bezoekers heeft, dan zit je plots op smalband.
-

-

Limieten

Sinds april 2007 heb je één enkele limiet, dat je zowel kan gebruiken voor uploads als voor downloads. Vroeger had je een uploadbeperking van 1.5GB. Per dag is dat gemiddeld 50MB en was het wel belangrijk dat je je upload onder controle hield, anders zat je op smalband zonder het te beseffen. Bij het runnen van een server was deze upload limiet vlug bereikt, en je merkt het niet eens, want je webserver draait autonoom. Zowel jij als je webserver strijden voor de beschikbare uploadcapaciteit. Wat jij allemaal doet (mails versturen, ftp naar je website, maar ook bestanden downloaden) draagt bij tot je effectieve upload.

Tegenwoordig is het niet meer zo belangrijk bij te houden hoeveel ge-upload werd, maar het kan altijd nuttig zijn: als grote bestanden verstuurd moeten worden is de site zeer traag voor de andere gebruikers vanwege de zeer beperkte uploadsnelheid. Bij sommige webservers kan je de snelheid per verbinding beperken, zodat één surfer niet alle capaciteit opgebruikt, waardoor je site onbereikbaar wordt voor de andere gebruikers. Als je het aantal grote bestanden kan beperken loop je minder kans dat je bezoeker je site verlaat omdat die te traag is.

Als ik mijn server-logs raadpleeg, dan merk ik dat een beperkt aantal bestanden het merendeel van de bandbreedte vertegenwoordigen. Als je deze files zou kunnen vermijden, dan lijkt je server sneller te werken.

Als klant bij telenet of bij skynet heb je ook plaats voor een eigen website. De bedoeling is nu de pagina's (en vooral beelden) die veel gevraagd worden te verhuizen naar deze site (waar er geen trafiekbegrenzing op zit).

Nog een reden om je bestanden over meerdere servers te spreiden: als je zowel informatie op je eigen server en op je website bij je provider hebt staan, zal je merken dat de downloadsnelheid voor de bezoeker sterk zal toenemen omdat de browser informatie van twee servers tezelfdertijd kan halen.

Foto's op je eigen webserver

Wat je best op je eigen server laat zijn de zeer grote bestanden die niet al te vaak gedownload worden (full-size beelden), anders is je ruimte bij je provider te snel opgebruikt. Foto's zijn per definitie grote bestanden die in het algemeen niet al te vaak opgevraagd worden. Maar het is daarom geen reden om de bestanden op origineel formaat op te slaan: de bestanden zijn veel te groot, en voor een schermpresentatie is de originele resolutie (vaak meer dan 8 megapixel) veel te hoog. Je kan best al je foto's reduceren tot een formaat van 800 op 600 pixels of 1600 * 1200 pixels. Daardoor verkleint ook het bestand en worden de foto's sneller binnengehaald. Als de bezoeker een originele foto van je site haalt, dan duurt dit 2 minuten vanwege de beperkte uploadsneheid.

Update 2015:
dankzij de hogere internet snelheden (zowel upload als download) gaat het uploaden van een foto veel sneller, ongeveer 15 seconden voor een foto van een paar megabytes. Dat is een evolutie die niet direct merkbaar is, maar wel aantoont dat het internet sneller wordt. Zelfs het draadloos 4G-netwerk is tegenwoordig sneller dan de internet-snelheid van 10 jaar galeden!

Scripts (uitvoerbare programma's, zoals PHP, ASP of klassieke cgi-bin, niet javascript/VBScript) en dergelijke moet je ook op je home-server laten, anders kan je ze niet uitvoeren.

Alle kleine bestanden zoals logootjes, style sheets, javascript (kleine bestanden, maar die wel op alle pagina's aanwezig zijn) zet je best op je site bij je provider. Het vraagt wat werk (en de meeste html editors kunnen daar niet mee overweg), maar dit is de enige manier om je server toegangkelijk te houden als het aantal bezoekers begint te stijgen.

Als je een groot bestand binnenhaalt (download), draagt dit ook bij tot je upload (en omgekeerd, maar dit is minder merkbaar): een bestand van 1 MB binnenhalen 'kost' je ongeveer 35 kB aan upload.
Meer info over de sliding windows van het internet protocol TCP.

Colocatie en Fixed IP

Heb je al gedacht aan colocatie of een Telenet Office abonnement? Dat wil zeggen dat je je server bij een provider plaatst of een abonnement kiest dat beter geschikt is voor server-toepassingen.

Publicités - Reklame

-