Hoofdindex » Servers » » Een eigen webserver » » Totologie » Kabel of adsl?
Webservers en meer
Kabel of adsl?
Een eigen webserver?
In de volgende tabel worden beide systemen met elkaar vergeleken. Op het einde zal je een lijst aantreffen van mogelijke alternatieven (veelal voor de professionele gebruiker). Inbelverbindingen en GPRS worden niet besproken, deze verbindingen kunnen niet gebruikt worden voor het runnen van webservers.
-

-

Protocollen


Belgacom, Skynet en Proximus
één pot nat
(network address translation)
Zowel de kabel als adsl maken gebruik van gestandardiseerde protocollen: bij de kabel is dat DOCSIS (data over cable service interface specification) en bij adsl PPPoE (Point to Point Protocol over Ethernet). Dit zijn speciale inkapselingsprotocollen die eigenlijk niets te maken hebben met het internet-protocol zelf: ze dienen om de internet-data over een ander medium (dan de gewone netwerkkabel) te kunnen sturen.

In feite zou je om het even welk modem kunnen gebruiken. Dit kan in de praktijk bij adsl, maar niet bij telenet omdat je modem geregistreerd moet worden. Omdat bij telenet alle gebruikers dezelfde signalen ontvangen zou je anders kunnen "meeluisteren" naar wat je gebuur aan het downloaden is. Telenet wil het risico niet lopen dat iemand een gekraakte modem zou gebruiken, en daarom moeten ook alle modems geregistreerd worden vooraleer ze toegelaten worden tot het netwerk.

Kabel of ADSL

Kabel (Telenet)ADSL (Skynet en anderen)
Hogere downloadsnelheid (sneller surfen), behalve het confort-abonnement, dan even snel is als een dial-up (en dus veel trager dan ADSL) Hogere uploadsnelheid (maar merkbaar lager dan de downloadsnelheid), beter om servers te runnen
De kabelmodem heeft een netwerkaansluiting (eenvoudig om een router aan te sluiten), maar de modem controleert het MAC adres van de aangesloten computer, waardoor je niet zomaar de ene of de andere computer op de modem kan aansluiten. Je bent vrij om het even welk modem te gebruiken. Bij je abonnement zit er meestal een modem, maar dit is een USB modem dat je moeilijker in een netwerk kan opnemen. Het is mogelijk met ICS (internet connection sharing), maar een hardware-oplossing (netwerk router) is beter dan een software-oplossing (ICS).
Verschillende soorten abonnement, goedkoop voor mensen die weinig surfen, nogal duur voor mensen die veel surfen. Je betaalt een vaste prijs + een toeslag als je meer verbruikt dan wat je abonnenment toelaat (of je kan kiezen om een paar dagen op smalband te zitten). In het algemeen goedkoper (er zijn meerdere providers die ADSL aanbieden). Belgacom heb je enkel nodig voor de telefoonkabel (een telefoonlijn dat ook als adsl lijn gebruikt wordt is doorgaans duurder dan een gewone lijn).
Permanent online zonder te moeten inbellen. Van zodra je computer gestart is, ben je online. Je IP adres blijkt ook niet zo vaak te veranderen, wat ervoor zorgt dat minder problemen kan ondervinden met dDNS. Bij ADSL (PPPoE oftewel Point to Point Protocol over Ethernet) moet je "inbellen", zoals bij een gewone inbelverbinding, anders is je computer niet bereikbaar. Je kan je router wel zodanig instellen dat ie automatisch inbelt, van zodra de verbinding verbroken is.
Bij Telenet mag je geen servers draaien (dat staat ergens in hun policy), maar veel controle is er niet. Zij steunen (met goede reden) op de Telemeter dat je effectief verbruik meet en dus een zeer betrouwbare meter is van je "netwerkverbruik". Een webserver zal in het algemeen een veel lagere netwerkbelasting vormen dan bijvoorbeeld iemand die dagelijks zware bestanden download (divx). Bij ADSL kan je sneller surfen als je telefoonlijn een gewone lijn is (PSTN); bij ISDN is de beschikbare bandbreedte voor ADSL kleiner, want een gedeelte wordt ingevomen door de (digitale) ISDN signalen. Er is technisch geen verschil tussen ADSL over ISDN of ADSL over PSTN, maar als je een modem koopt moet je wel specifieren welke telefoonlijn je hebt (de modems zijn verschillend geconfigureerd).
Eenvoudige configuratie als je een router gebruikt; er verandert niets aan je computerconfiguratie als je overschakelt van een enkelvoudige internetverbinding (één computer) naar een meervoudige configuratie. Het enige waar je op moet letten is dat je de server een vast ip geeft (DHCP uitschakelen voor de webserver). Bij het gebruik van een router moet je de inbelverbinding verwijderen. De router verzorgt nu namelijk het inbellen (je moet de router dan ook login en password geven). Dit wordt verder besproken op een aparte pagina.
Redelijk vast IP Je IP blijft lange tijd vast (zolang de modem niet uitgeschakeld wordt), wat het runnen van server en dynamische DNS configuratie betrouwbaarder maakt. Zeer veranderlijke IP. De RADIUS server (Remote Authentication Dial In User Service) die ervoor zorgt dat je computer in het internet openomen wordt verandert regelmatig je IP adres.
Standaard poorten gesloten. De standaard poorten (beneden 1023) zijn gesloten. Dit heeft als voordeel dat je beschermt ben voor aanvallen vanaf het internet (wormen die via de windowspoorten in je computer proberen te breken). Reken daar echter niet op om geen firewall te installeren! Alle poorten zijn open, dus hoef je geen speciale poortnummer te gebruiken. Een webserver kan gerust op poort 80 draaien. Zorg er wel voor dat je computer voldoende beveiligd is (dit gebeurt best in de routerconfiguratie door gevaarlijke poorten te sluiten).
In het algemeen zou je kunnen concluderen dat Telenet beter uit de bus komt voor wat betreft het runnen van home servers.

Andere mogelijkheden

Telenet

Telenet biedt eveneens toegang aan via ... de telefoonkabel: ADSL en SDSL (iCopper), naast een toegang via de kabel en via glasvezel (iFiber). Deze toepassingen zijn gericht op bedrijfsnetwerken, met of zonder vant IP adres.

Waarom de telefoonkabel??? Professionele telefonieklanten hebben vaak een telefooncentrale. Deze telefooncentrales werken allemaal met ISDN, en ISDN is enkel mogelijk via de telefoonlijn, niet via de kabel. De goedkope telefoonmodempruts van telenet is enkel geschikt voor PSTN. Zodoende heeft Telenet ook telefoonlijn-oplossingen moeten aanbieden om de profesionele klanten niet te verliezen. Bij die telefoonlijn-oplossingen zit ook internet-toegang via ADSL en SDSL, dat evengoed aangeboden hadden kunnen worden via kabel en glasvezel.

Belgacom

Belgacom biedt enkel toegang aan via de telefoonkabel, met symmetrische snelheden van bijvoorbeeld 2Mbit. De maximale snelheid hangt af van de nabijheid van een Belgacom telefooncentrale, maar is eveneens beperkt door het soort abonnement dat je genomen hebt.

Deze oplossingen zijn gericht op bedrijven (vanwege de kosten). Een vast ip adres is nodig als je een eigen mail server hebt, en ten zeerste aangeraden als je een eigen bedrijfs-webserver hebt. Bij een SDSL verbinding (een verbinding waarbij de download-snelheid identiek is aan de uploadsnelheid) hoort altijd een vast IP, aangezien SDSL per definitie gebruikt wordt om servers te runnen.

De telefoondraad is niet zo geschikt om data-signalen over te brengen. De maximale snelheid wordt beperkt door technische aspecten (afstand tot de centrale, ouderdom van de telefoonkabel, enz). Dit is duidelijk te zien als je eveneens Belgacom-TV hebt: van zodra de Belgacom-box in gebruik wordt genomen gebeurt het surfen zeer langzaam. Op dit ogenblik is je server nagenoeg onbereikbaar vanaf de buitenwereld.

Publicités - Reklame

-