Hoofdindex » Servers » » Een eigen webserver » » Hard- en software » » de computer
Webserver
Welke computer kiezen?
Een eigen webserver?
Het is besloten: het wordt een eigen webserver thuis. Maar welke computer moet ik daarvoor kiezen?
-

-

Welke computer?


Een SFF computer is doorgaans veel kleiner dan een traditionele computer


De computer is open; links boven de harde schijf, rechts de CD lezer met daaronder de floppy drive


De harde schijf, CD en floppy drive zijn verwijderd. Vooraan links de geheugenlatjes en in het midden de processor met zijn ventilator. Achteraan rechts de voeding. Alle aansluitingen (VGA, netwerk, USB,... zitten op het moederbord, maar mocht het nodig zijn dan kan er altijd kaarten bijgestoken worden.


Welke soort computer heb ik nodig om een webserver te laten runnen? Een afgedankte computer volstaat, want een webserver is één van de minst zware programma's. Een hele zaal volgepropt met computerracks zal je enkel in films zien! Gebruik natuurlijk niet Internet Information Server van Microsoft, want dan kom je niet toe met le laatste generatie computer (en ben je nooit klaar met de configuratie).

Gebruik je windows 98 (aangeraden voor een thuis-webserver, en je hebt geen microsoft licentie nodig!), dan is een Pentium II 400MHz met 64MB geheugen ruim voldoende. Gebruik je windows 2000, dan is een Pentium III 600MHz met 96MB geheugen nodig. Hoe sneller je computer, hoe hoger het verbruik en hoe sneller de ventilator moet draaien om de warmte af te voeren: sneller is dus niet noodzakelijker beter!

De beste webservers (Xitami of Abyss) hebben genoeg aan 150kB werkgeheugen! Windows 98 zelf heeft voldoende aan 32 MB, de rest wordt dan als cache gebruikt, en windows 2000 draait vlotjes met 64 MB. (ter informatie: XP heeft minimaal 256 MB nodig om te starten en vista 1GB)

In vakbladen staat uitgelegd hoe je een gewone router kan flashen (ingebakken software veranderen) zodat ie als webserver fungeert. De webpagina's worden in de router zelf opgeslagen. Veel meer dan een paar megabytes zal je niet kunnen opslaan omdat een router echt te weinig geheugen heeft, maar het is een leuk experiment en het bewijst dat je een webserver kan bouwen met zeer beperkte middelen. De normale router-funktie gaat niet verloren, zodat je een uiterst zuinige webserver bekomt (de router staat toch meestal continu onder spanning).

Mini-computer

Een SFF-computer (small form factor) kan ideaal zijn: dit zijn computers die in een kleinere behuizing steken dan de traditionele bakken. Het is niet mogelijk extra harde schijven aan te sluiten, maar in de praktijk zal dit ook niet nodig zijn als je reeds een HD van 10GB hebt. Windows en de webserver hebben genoeg aan 500k schijfruimte, dus de rest kan gebruikt worden voor je internet-pagina's. Naast de ruimte heeft een SFF ook als voordeel dat ie minder stroom trekt, wat belangrijk is als de computer permanent aan staat. Omdat er geen extra harde schijven, DVD-branders en weet-ik-niet-allemaal-wat gevoed moeten worden, is de voeding doorgaans minder zwaar uitgevoerd. Deze computers kan je gemakkelijk op beuzen of op ebay kopen. Het zijn meestal gebruikte systemen (refurbished), afdankertjes van bedrijven die nieuwe systemen gekocht hebben. Voor 150 € heb je een perfekt werkend systeem! Vraag wel of windows reeds geinstalleerd is, in sommige gevallen is dit niet het geval, of je zit met een verkeerde versie dat niet geschikt is voor de computer.

Als je een tweedehands computer koopt zal je misschien nog een klever aantreffen "Designed for Windows 2000" of dergelijke. Daarmee kan je de ouderdom van de computer schatten. Gebruik geen recentere windows versie dan hetgeen aangegeven is: de computer is meestal niet zwaar genoeg om de recentere versie te ondersteunen.

Vanwege de relatief lage prijs kan je gemakkelijk twee of meer systemen aankopen. Je installeert de software op alle systemen, en als er één uitvalt kan je in een paar minuten overschakelen op een tweede systeem. Gewijzigde bestanden op de server kan je gemakkelijk wekelijks overzetten op de back-up systemen.

De SFF-computers worden vaak door bedrijven aangekocht omdat ze geen onnodige accessoires bevatten. Ook worden ze af fabriek geleverd met een retail windows licentie en geen OEM. Deze computers worden in grote aantallen en gedurende meerdere jaren aan een stuk gefabriceerd (de businessklanten zijn namelijk niet echt trendgevoelig), wat als voordeel heeft dat je gemakkelijker een paar systemen in bulk kan aankopen.

Als server heb ik uiteindelijk gekozen voor een nettop computer

Solid State Disk

Om het electrisch verbruik verder te beperken kan je een Solid State Disk gebruiken: dit is een harde schijf zonder bewegende delen, het werkt zoals de geheugenkaart van je fototoestel. Omdat deze schijven zo snel zijn compenseren ze het snelheidsverschil als je een oude computer zoals de SFF hierboven zou gebruiken. De capaciteit van een SSD is beperkt, maar is in ieder geval veel groter dan die van de schijf die origineel in je oude PC zat. 10GB is echt genoeg voor een webserver: er draaien een tiental onafhankelijke websites op mijn server. Deze pagina's zijn touwens allemaal afkomstig van een kleine solid state disk!

Sharing en internet

Sharing

Aangezien je deze computer continu zal laten draaien, is het interessant de printers op deze computer aan te sluiten, vooral als je meerdere computers thuis hebt. Ook gedeelde documenten kunnen best op deze server. Een voordeel van windows 98 is dat het opzetten van een printer- en mappenserver bijzonder eenvoudig is.

Alle computers hebben toegang tot de computer met windows 98, maar omgekeerd is dit niet het geval. Met windows 2000, XP en vista is iedere keer het protocol gewijzigd, waardoor een oudere windows versie geen toegang heeft tot een recentere windows versie, maar omgekeerd lukt wel.

Formateer de harde schijf en installeer een nieuwe windows 98 versie. Dan ben je zeker dat er geen restjes van oude programma's en private bestanden overblijven.

Internet-ready

Om je computer internet-ready te maken hoef je geen speciale hardware te installeren. De originele geheugenbezetting (64 of 96MB voor windows 98 en 2000) is voldoende voor een webserver, en verder kan je niet veel veranderen aan het moederbord. Of je nu een scherm met hoge resolutie dan wel met lage resolutie op de PC zal aansluiten zal afhangen van de functie van de computer: enkel als webserver, of zijn er ook nog andere taken weggelegd voor hem? Als webserver dient de computer enkel om pagina's te vertonen op andere systemen, de resolutie van het eigen scherm speelt daarbij geen rol.

Het opmaken van de webpagina's zelf kan best vanaf een andere computer gebeuren (een krachtiger model met een beter scherm). Deze tweede computer kan de hoofdcomputer thuis zijn.

Omdat de internet-computer enkel als server gebruikt wordt, is het scherm van ondergeschikt belang. Ik gebruik bijvoorbeeld een oude server waarvoor er geen video-drivers meer beschikbaar zijn. Dit is geen probleem omdat de server enkel als file-server en webserver gebruikt wordt. Dat de weergave op het lokale scherm slechts 640*480 pixels bedraagt is van ondergeschikt belang. De configuratie wordt toch enkel gewijzigd vanop afstand.

De configuratie zoals hier aangegeven geldt als je de computer voornamelijk gebruikt wordt als webserver. In deze configuratie is je internet-bandbreedte (en in het bijzonder de upload!) het beperkende faktor. Voor een lokale (LAN) game server of streamer voldoet de configuratie natuurlijk niet. Als je opteert voor een echte server, lees dan hier verder.

Gevaar

Opgelet, sommige van deze refurbished computers hebben harde schijven van Seagate van 10GB (dat was het standaard van een paar jaar geleden). Deze harde schijven werden in nagenoeg alle 'goedkopere' units gebruikt. Het probleem is echter dat deze schijven bijna allemaal defekt zijn! Ze werken nog steeds, maar het lezen en schrijven van de tracks verloopt meer en meer moeizaam, tot je computer plots niet meer wil opstarten. En dan is het te laat om je gegevens proberen te redden! Alle harde schijven van Seagate uit deze periode vertonen dezelfde mankementen, dus ook de harde schijven van 30GB (en alles wat daartussen ligt) die gebruikt werden in mini-towers.

Het is in ieder geval aangeraden oudere schijven niet blindelings te vertrouwen (nieuwere schijven trouwens ook niet!) Hoe je kan nazien of een harde schijf bijna versleten of defekt is, vertel ik op de software utilities pagina. Onderaan deze pagina ook een snelheidstest voor harde schijven en wat uitleg over de verschillende hard disks.