Hoofdindex » Servers » » Een eigen webserver » » FAQ: streaming en mailserver
Webservers en meer
Streaming en mailservers
Een eigen webserver?
Heb je zelf vragen over het in werking stellen van een mail- of webserver (of welke andere toepassing ook), aarzel niet mij te contacteren. Normaal mag je een antwoord verwachten binnen de 24 uur. Nadien wordt de tekst op één van deze faq-pagina's geplaatst zodat andere menser er eventueel ook iets aan hebben. Namen, domein names en andere items worden verwijderd.
-

-

Streaming audio

From:
Sent: dinsdag 3 maart 2009 21:32
To: Marc Doigny
Subject: webserver

Hallo Marc,

Ik heb met veel belangstelling je homepage gelezen over het onderwerp ' Een eigen webserver thuis' Veel ben ik weer te weten gekomen, maar mijn kennis van deze zaken is toch beperkt. Hier zal ik zelf moeten verdiepen in deze materie.

Wat mijn reden is van een webserver is het volgende. Ik probeer al een tijdje een webstream op te zetten. Vrienden en collega's heb ik geraadpleegd hoe dat nou moet, geen van allen weten daar iets van. Dus ging ikzelf maar op onderzoek uit.
Ik heb wel software om radio programma's te vullen maar de ontbrekende schakel is een webserver.
Nu krijg ik van een collega een 'afdankertje' daar kan ik mooi mee aan de slag.
Heeft u nog enkele nuttige tips hoe ik een webstream kan laten klinken via het internet, want wat ik gelezen heb handelt meer over foto's en mail servers.

Ik hoop dat u me verder kan helpen.

Alvast heel vriendelijk bedankt;

Jan

Hello jan,
Voor een live stream (muziek en spraak dat direkt het internet ingestuurd wordt, zoals radio) heb je aparte software nodig. Deze is gratis te vinden op het internet (doe een google op “live stream server”)

Het grootste probleem is de beperkte bandbreedte van user accounts. je hebt wel een redelijke downloadsnelheid, maar de uploadsnelheid is zodanig beperkt dat real time niet mogelijk is, of je moet werken met zeer lage audio-kwaliteit (AM radio). Van zodra een gebruiker verbonden is met je server wordt er bandbreedte gebruikt (de toegestande bandbreedte is binnen een paar dagen opgebruikt). Meestal is gewoon surfen bijna niet meer mogelijk als er een verbinding met je server aan de gang is, want nagenoeg alle beschikbare bandbreedte wordt opgebruikt door de stream.

Internet providers ondersteunen enkel unicast, dat wil zeggen dat je voor iedere verbinding (iedere luisteraar) de volledige content moet doorsturen. Meer dan een paar luistraars kan je niet hebben. Bij multicast wordt er één enkele stream doorlopend verstuurd naar een server bij je internet access provider, en de gebruikers moeten zich dan verbinden met deze streaming computer (bij de provider zelf). Voordeel: je eigen internet-verbinding wordt "minder" belast. Residentiele internet-aanbieders ondersteunen geen multicast toepassingen; je moet het dus doen met unicast.

Overigens is een afdankertje geen goede keuze want vaak moet er van alles gebeuren met de stream: digitalisering, compressie, buffering, meta-data generatie, packeting en dataflow controle. Een recente server (ongeveer 2 jaar oud) zit continu op 30% belasting tijdens het streamen. Streaming is veel meer dan het digitaliseren van een audio-bron.

Andere mogelijkheid is het gewoon aanbieden van MP-3 audio via een <embed>-tag. Na een paar seconden buffering speelt de MP-3 in de browser. Dit is dan wel geen echte streaming zoals bij live radio, maar veel gemakkelijker te implementeren. Een voorbeeld is te vinden op één van mijn sites: zeepreventorium.org/div/news.htm (via een home-account). Bij deze embed-toepassing kan de client terugspoelen en verder gaan. Dit gebeurt volledig autonoom, maar het is geen live stream meer.

marc

Publicités - Reklame

-