Hoofdindex » Servers » » Een eigen webserver » » DNS » » Medespelers
Webservers en meer
DNS de medespelers
Een eigen webserver?
-

-

DNS

Als je een domein naam (domain name) aanvraagt, zijn er 4 instellingen ('stichtingen' zouden nederlanders zeggen) in het spel:

Licensee —de klant
Dat is de domein aanvrager (jij dus), de uiteindelijke eigenaar van het domein. Je betaalt om de naam te mogen gebruiken, en je hebt ook alle rechten op subdomeinen (als je bijvoorbeeld idemdito.org registreert, kan je om het even welk subdomein aanmaken: www.idemdito.org, server.idemdito.org, pics.idemdito.org, en zo verder).

Opgelet bij bepaalde bedrijven (registrars): zij schrijven zichzelf in als "Licensee", zodat je eigenlijk geen rechten op het demein hebt. Voor jou wordt het dus nagenoeg onmogelijk om van registrar te veranderen.

Registrar —de handelaar
Het domein moet je via een bedrijf aanvragen, dat is de registrar. Dat kan je gewone internet provider zijn (Skynet of Telenet), maar je kan het ook aanvragen bij een registrar dat specifiek domeinen registreert (godaddy.com). Meestal is het goedkoper als je via een dergelijke 'groothandel in domeinen' gaat, maar er is een kans (zeer klein!) dat deze registrar geen toelating heeft om een bepaalde TLD (top level domain: .be, .com, .org,…) aan te bieden —hij is geen authorised dealer om de analogie te gebruiken. Er is niet enkel een prijsverschil in hetgeen de registrars aanrekenen (zeg maar hun winstmarge), maar de kostprijs van het domein zelf is ook verschillend naargelang het TLD.

Er zijn talrijke registrars die zich op de markt hebben geworpen en sommige bedrijven zijn niet te vertrouwen. Ga enkel bij de grootste bedrijven (godaddy.com)

Registry operator —de fabrikant
Er wordt enkel op bestelling gewerkt (het is echt haute couture): als je een domein aanvraagt via je registrar, wordt het domein bij de registry operator aangemaakt.
Bij iedere TLD hoort één registry operator. Bij dot-be is dat dns.be. De registry operator mag enkel een technische opdracht uitvoeren: het inschrijven van je domein in het grootboek der domeinen (parent zone) en het aangeven welke DNS server authoritative is. Alle andere activiteiten (contact met de klant) wordt uitbesteed aan een aantal geselecteerde registrars. Iedere registry operator kan een klein bedrag aanrekenen per domein (dit zit altijd in de totale prijs van je domein): een domein bij dot-be kost wat meer dan een domein bij dot-com, en de operator van het dot-tk domein rekent zelfs niets aan!

DNS provider —de vervoerder (logistiek)
In onze vergelijking is de DNS provider de vervoersmaatschappij (alhoewel er hier niets te 'vervoeren' valt). Hij zorgt voor de logistiek, namelijk het aanmaken van de juiste records.
Indien je een domein aangevraagd hebt via je internet provider (skynet of telenet) of via een groothandel (godaddy.com), dan zullen zij ook de DNS taken op zich nemen. Maar je kan ook aan je registrar vragen een andere DNS provider aan te stellen als authoritative. Je hebt namelijk een speciale DNS provider nodig als je op een dynamisch IP zit, want dat is noch de taak van skynet noch de taak van telenet om je (verboden) servers te ondersteunen.

Om van DNS provider te veranderen zou een mailtje moeten volstaan, bij godaddy is dat een online formulier dat je moet invullen en binnen een paar minuten treden de wijzigingen in voege.

Zelfstandige DNS providers zijn bijvoorbeeld dyndns.com en freedns.com. Bij freedns.com hoef je geen domein te registreren, maar kan je gebruik maken van een van de aangeboden subdomeinen (er zijn er duizenden!). Je hebt dan wel geen controle over het domein zelf, maar je kan gratis een subdomein gebruiken.

Op een volgende pagina worden de verschillende DNS records besproken.

Publicités - Reklame

-