Hoofdindex » Servers » » Een eigen webserver » » DNS index
Webservers en meer
DNS omzetting van een domein naam naar een IP adres
Een eigen webserver?
-

-

DNS


Hostingdiensten in België
Meer informatie over DNS (in een begrijpelijke taal)
Je bent bereikbaar vanaf het internet door je publiek IP adres. Iedere computer dat op het internet aanwezig is moet een dergelijk adres toegewezen krijgen (anders kan je geen 'antwoorden' ontvangen van servers: ze weten niet naar wie ze de inhoud van een pagina moeten sturen).

Hier zijn meerdere mogelijkheden: je kan een dynamisch IP adres toegewezen krijgen iedere keer dan je inlogt (bij ADSL) of iedere keer dat je computer opgestart is (bij kabel). Zowel bij Skynet of Telenet kan je een vast IP adres aanvragen, maar dit is niet gratis. Als je een dergelijk vast adres hebt, rijst het vermoeden bij de provider dat je dit doet om een of meerdere servers te draaien, en daarom zullen ze nog wat extra aanrekenen. In de meeste gevallen heb je geen vast IP adres nodig (behalve als je een mail server zou runnen).

Voor weinig geld (minder dan 10 € bij godaddy.com) kan je een domein aanvragen. Waarom zou je het niet doen?

Websites worden bereikt door hun domein naam, bijvoorbeeld server.idemdito.org. Maar het internet werkt met IP adressen. De dienst die een naam omzet in een IP adres is de Domain Name System. Maar er komt heelwat bij kijken.

Dit zijn de onderwerpen die hier verder besproken worden:

De medespelers bij DNS
DNS bestaat uit verschillende funkties (bedrijven en overkoepelende organisaties). Wie doet wat en bij wie moet je terecht?

De verschillende DNS records
DNS wordt gebruikt om een naam op te zetten in een internet adres, maar DNS wordt voor andere funkties gebruikt. Ook mailservers gebruiken DNS records (en zefs meer dan één type).

Hoe werkt DNS?
Hoe geraakt je computer aan het IP adres van een server? Het is veel complexer dan een gewone omzetting, en toch gebeurt alles binnen de 10 millisekonden!

In de praktijk
Wat moet ik configureren om mijn server bereikbaar te maken?

Een eigen DNS server? —vergeet het maar!

In tegenstelling tot een webserver worden er aan een DNS server veel zwaardere eisen gesteld.
  • Om te beginnen is de configuratie veel complexer (aan de beheerder worden dus ook strengere eisen gesteld!)
  • je moet je een redundant systeem hebben (meerdere servers op verschillende IP adressen).
  • Een DNS server moet per definitie op een vast IP draaien.
  • De response-tijd van een authoritative DNS server moet binnen de 10ms liggen (daarom wordt ook het snellere UDP gebruikt in plaats van TCP)
Het is veel eenvoudiger een beroep te doen op bestaande (gratis) DNS providers zoals afraid.org.

DNS Skynet en Telenet

Regelmatig komen bezoekers op deze site omdat ze de DNS servers van Skynet of Telenet zoeken. Inderdaad, op de site van Skynet zal je heel lang moeten zoeker om deze servers te vinden en bij Telenet staan ze zelfs niet vermeld.
DNS Skynet195.238.2.21
195.238.2.22
DNS Telenet195.130.130.133
195.130.131.5
Overigens is het zo dat Telenet regelmatig andere domain name servers gebruikt. Op de helpdesk (uiteraard een betalend nummer) kunnen ze je niet helpen, de enige antwoord dat ze hebben is dat je de DNS moet opvragen via DHCP.

Nu dat we overigens in de telecomsektor beland zijn, nog een nummer dat reuze interessant is:

1924

Met dit nummer kan je je eigen nummer te weten te komen.
Waarom is dat nuttig? Je hebt bijvoorbeeld een aantal lijnen (thuis of op je bedrijf), en alle kabels komen toe via een dikke kabel. Door dit nummer te bellen kom je het nummer van het paar te weten (eventueel laten voorafgaan door #31* om de CLIP te activeren indien het nummer privé zou zijn). Ook heel leuk om een telefooncel te doen rinkelen, natuurlijk!
Dit nummer werkt zowel op het netwerk van Telenet als van Belgacom. Bij Telenet zeggen ze dat dit nummer niet bestaat (of weten ze van niets), bij Belgacom zeggen ze dat ze dit nummer niet mogen vrijgeven. U weet het dus niet van mij...

Publicités - Reklame

-