Hoofdindex » Servers » » Een eigen webserver » » Online » » Colocation
Webservers en meer
Alle stappen op ene rij
Een eigen webserver?
Laatst kreeg ik een advertentie in mijn bus voor internet-diensten.
Bij deze firma heb je reeds een vast IP vanaf een 50-tal euro/maand
en vooral colocatie-diensten "rackspace". Maar wat is colocation, en wat zijn de voordelen?
-

-

Een professionele internet-verbinding: SDSL

Je wilt een eigen server, maar van zodra je een aantal bezoekers krijgt voldoet je internet-verbinding niet meer. Je internet-verbinding is namelijk geoptimaliseerd voor de downloads (data van het internet naar jouw PC), niet voor uploads (data van je server naar de gebruikers). Bij een residentieel account hebt je ook het probleem van de veranderende IP adres (een groter probleem bij ADSL dan bij kabel)

Je kan natuurlijk overschakelen op SDSL (symmetrische verbinding met het internet), maar de prijzen liggen zo hoog dat we het mogen vergeten (meer dan 500 € per maand zoals je uit de Belgacom-prijslijst van juni 2010 kan zien). Voor een webserver heb je minstens een megabit-verbinding nodig (1024/1024)

SDSL is iets voor bedrijven of mensen met teveel geld. Als schrale troost: je krijgt er wel een vast IP bij.

    De voordelen van SDSL:
  • Je hebt nog altijd de volledige controle over je server, je kan ermee doen wat je wil want die staat bij je thuis.
  • Je kan zoveel servers installeren als je wil: je betaalt enkel de electriciteit
    En de nadelen:
  • Kostprijs!!!
  • Nog altijd beperkte bandbreedte, typisch 1 megabit symmetrisch (nog duurder indien je tot het maximum van 2 megabit wilt gaan)

Een Office-abonnement (Telenet) is hier goedkoper en heeft dezelfde voordelen als SDSL. De gemeten snelheid van mijn internet-verbinding bedraagt 3590/1770 kb/s, dus sneller dan de duurste SDSL-formule voor 10% van de prijs.

Een eigen webserver... bij een provider: colocation

Bij colocation wordt je server ondergebracht bij een provider. Naargelang de dienstverlener zijn er verschillende opties:
  • Je configureert een computer als server en brengt die bij de provider. Wel vooraf contact opnemen met de provider zodat er afgesproken kan worden wat mogelijk is en wat niet kan. De computer moet in rackformaat (servermaat) zijn en je betaalt per grootte-eenheid (U-maat). Vandaar ook de naam dat soms aan colocatie wordt gegeven: rackspace.

    Jij staat volledig in voor de server, zowel hard- als software. De kostprijs voor een dergelijke oplossing is zeer redelijk als je weet dat je een nagenoeg onbeperkte opslagcapaciteit hebt, dat je een ongekende vrijheid hebt in het installeren en configureren van je server en dat de beschikbare bandbreedte heelwat hoger ligt dan bij je home server.
    Je betaalt voor de hosting en daarin zit een volume van bijvoorbeeld 10GB per maand inbegrepen. Naargelang de prijs die je betaalt krijg je min of meer bandbreedte en datasnelheid.

    Na afspraak mag je onder begeleiding de server-ruimte betreden (voeten vegen!) en fysieke wijzigingen aan je server aanbrengen (bijvoorbeeld het vervangen van een harde schijf op het plaatsen van meer geheugen).

  • Je huurt of koopt een server van de provider en installeer zelf alle software. Jij staat enkel in voor de software, hardware-problemen worden door de provider opgelost. Dure oplossing (de server wordt in een zeer kort tijdsbestek afgeschreven) en niet bij alle providers mogelijk.

  • Je huurt of koopt een volledig geďnstaleerde server (meestal een LAMP of WAMP-totaaloplossing: Linux/Windows-Apache-MySQL-PHP). Je staat enkel in voor de extra software (PHP scripts en dergelijke). Duur en weinig flexibel: je zit vast aan hetgeen de provider voor u uitgedokterd heeft.


    Hostingdiensten in België
    Hostingdiensten.net levert kant-en-klare pakketten met web en mail.
    • Je website klaar in een mum van tijd dankzij SiteBuilder
    • Talrijke applikaties (blog, webwinkel), die je vrij kan aanpassen
    • Tot 50GB webruimte als je grote bestanden online moet zetten
  • Je werkt met een virtuele host van de provider (shared hosting). In dit geval kan je weinig aan de configuratie veranderen, want je deelt je server met talrijke andere gebruikers. Je kan enkel je eigen scripts uploaden. Aangezien PHP (de interpreter) regelmatig bijgewerkt wordt kan het gebeuren dat bepaalde scripts plots niet meer werken na een update. Dit zijn allemaal zaken dat je niet in de hand hebt met een virtuele server. Geen goede keuze dus als je wilt experimenteren, maar de meeste gebruikers van deze optie zijn professioenel klanten, en die houden niet van ge-experimenteer. Je experimenteerdrang zal trouwens aan banden gelegd worden, want het is niet de bedoeling dat je de fysieke server crasht! (met alle gevolgen voor de andere gebruikers).

    Skynet is koploper in dit segment ("sharedhosting.skynet.be"), het enige dat je meer hebt in vergelijking met je users-account (users.skynet.be/...) is een eigen domain name en de mogelijkheid beperkte scripts te runnen. Het blijft een virtuele host en geen virtuele server. Meer informatie over hosting is hier te vinden.

  • Met de komst van virtualisatie is er heelwat aan het veranderen in server-landschap. Hier huur je ook “een stuk” van de server, maar ben je volledig baas op je "server". De virtualisatie-software (waar jij als gebruiker niet aan kan) zorgt ervoor dat jouw deel van de server volledig afgesloten is van de rest. Een crash van jouw virtuele server heeft geen gevolgen voor de andere gebruikers.

  • En natuurlijk niet te vergeten de cloud oplossingen. Hier huur je lucht (geen deel van een fysieke server), maar rekenkracht en bandbreedte. Je betaalt een basisprijs voor het opzetten van je server in de "cloud" en een supplement voor de gebruikte resources. Je virtuele server is niet gebonden aan een fysische server, maar wordt vaak gemirrored over verschillende servers op verschillende lokaties, zodat het uitvallen van een complete servertoren nauwelijks effekt heeft op de geleverde prestaties. Hier zit je beperkt in wat mogelijk is: de meeste applicaties bestaan namelijk nog niet in cloud-compatibele versie.

Publicités - Reklame

-