Hoofdindex » Servers » » Webserver » » Hard- en software
Brood en spelen
Hardware en software
Servers
-

-

Hard- en software

Ik ben begonnen met het runnen van webservers meer dan 10 jaar geleden, dat was nog de tijd van windows 98. Toen was internet eigenlijk leuker dan nu: nu draait alles rond facebook en instagram. Er bestaan nog altijd andere websites, maar die worden minder en minder bezocht. Mensen beperken zich tot facebook voor hun amusement, maar ook voor hun nieuwsgaring. Software-ontwikkelaars ontwerpen geen webservers meer (terwijl dat 20 jaar geleden een hot item was).

Je wilt dus een eigen server runnen (we hebben het hier in het algemeen over web- en/of mailservers). Dit kan heel goed vanaf een computer thuis (voor mailservers zullen niet alle functionaliteiten beschikbaar zijn als je een standaard internet account hebt). Maar wat heb je specifiek nodig?

Benodigde hardware
Welk soort computer heb ik nodig om een eigen webserver te laten runnen?
In de meeste gevallen volstaat een afdankertje waarvan de harde schijf opnieuw geformateerd is: de belasting van een internet server is zeer beperkt.

ik gebruik een nettop, dat is een minimalistische computer, niet groter dan de modem of router.

Hier verdere info als je een echte server wenst te gebruiken. Deze servers worden vaak in een rack met vaste afmetingen geplaatst (een zogenaamde servertoren).

Je kan het verbruik beperken en de snelheid enorm verhogen met een of meerdere compact flash kaarten of SSD schijven (het verbruik zal nauwelijks dalen bij gebruik van een rackserver).

Benodigde software
Wat heb ik nog nodig van software?
  • Het operating system is de core van je systeem.

    Met windows 98 kan je een werkende server opstarten, en die heeft het voordeel dat bepaalde gevaarlijke services niet bestaan onder windows 98. Aanvallers hebben het gemunt op recentere systemen (zero-day attack)

  • Webserver programma's zorgen ervoor dat je website beschikbaar wordt gemaakt. Het sharen van bestanden onder windows werkt niet over het internet.

  • Utilities zijn aanvullende (nuttige) programma's zoals remote desktop, die het mogelijk maakt je server te bereiken via een andere computer. Heel nuttig als je de server (die toch constant online is) wilt gebruiken als gecentraliseerde data-opslagplaats.
En je kan je server versnellen met een ramdisk. Dit is vooral interessant als je de webpagina's aktief in elkaar steekt (dynamisch gegenereerde pagina's): de verschillende bouwstenen van de pagina stel je samen op de ramdisk.

Externe hardware (periferie)
Wat is het verschil tussen een switch, een hub en een router? Wat zijn de 'bruggen' dat ik in de netwerkconfiguratie van windows XP tegenkom?

Dit is een algemene informatiepagina; de configuratie van de router (noodzakelijk als je een server wilt runnen) wordt hier niet besproken.

Routers (indexpagina)
Wat is het, hoe werkt het en wat moet je configureren. Als je servers wilt runnen, moet je in ieder geval de router configureren om de aanvragen van buitenaf naar je server te richten. De router kan niet "rieken" dat een welbepaalde computer als router dienst doet.

PublicitÚs - Reklame

-