Hoofdindex » Servers » » Webserver Index
Webservers en meer
Alles wat u moet weten
Servers
-

-

Een eigen webserver thuis


Hostingdiensten in België
Hostingproviders leveren aangepaste diensten om snel een website te publiceren.
Met een eigen domein, mail en talrijke website templates.
Kiest een ontwerp, pas die eventueel aan, en je website is in een paar minuten online!
Online ! (indexpagina)
De verschillende alternatieven om online te gaan: een eigen website of niet, een eigen server of niet, en alle mogelijke tussenvormen.

Wat heb je allemaal nodig? (indexpagina)
We leggen uit wat je nodig hebt: een computer, software en extra apparaten zoals een router. De router moet specifiek geconfigureerd worden om aanvragen van buitenaf te richten naar de server.

DNS (indexpagina)
Het internet werkt met adressen, maar de bezoekers van een website tikken een naam in. Hoe wordt de naam omgezet in een adres? En wat moet je instellen om een server te runnen?

Servertest
Als je een eigen webserver hebt, is het wel interessant te weten of die ook effectief bereikbaar is voor de buitenwereld.
Op deze pagina kan je contact opnemen met mijn server om te vragen jouw server te contacteren. Zo weet je direct of je server online is.


Een processor voor meneer?
Er zijn eigenlijk nog maar twee processor-fabrikanten: Intel en AMD.
Samenvatting: alle stappen op een rijtje
Op deze pagina worden alle te volgen stappen uitgelegd, in de juiste volgorde.

Virtuele hosts
Je kan je server zodanig instellen dat ie verschillende pagina's presenteert voor ieder domain. Dit zijn de domeinen die door dezelfde home server 'gehost' worden: modelinfo.be, zeepreventorium.org en pics.idemdito.org. Je moet je DNS (zie hoger) en je server configureren; de volledige uitleg is op deze pagina te vinden.

Topologie (indexpagina)
Kabel of adsl? we bespreken de verschillen in totologie, zowel voor televisiedistributie als voor het internet en het runnen van servers.

Editor
Hoe maak je je website? Je kan natuurlijk gespecialiseerde programma's gebruiken zoals Frontpage (deel van de Office suite), Dreamweaver, en dergelijke, maars als je iets specifieks wenst, dan zal je moeten terugvallen op de basis: de teksteditor.

FAQ-1
  • Internet NAT redirection: je server is lokaal bereikbaar via zijn lokaal adres en is online op het internet (via zijn publiek adres), maar niet lokaal bereikbaar via zijn publiek adres.
  • Toewijzen van IP adressen bij kabel: waarom kan ik niet meer op het internet als ik een andere computer of modem om mijn kabelmodem aansluit?
FAQ-2

Webservers overal

Webservers kan je bijna overal aantreffen. Alle routers hebben een ingebouwde webserver voor het wijzigen van de configuratie. Dit blijkt de meest eenvoudige manier om de configuratie te wijzigen. Het is normaal dat deze server enkel lokaal bereikbaar is.

Veronderstel nu dat je een deel van de webpagina's online wenst te zetten. Het betreft hier in het bijzonder de opbrengsten van zonnepanelen. De omvormer communiceert met een webbox die de gegevens verwerkt en eventueel online zet. Voor het online zetten zijn er meerdere mogelijkheden:

  1. Je geeft de login en passwoord van je webspace bij je provider en de webbox stuurt automatisch de pagina's door. De website is dan bereikbaar onder de naam users.skynet.be/xxx of users.telenet.be/yyy. je stelt zelf in hoe vaak de website aangepast moet worden. Eénmaal per uur is vaak voldoende, want iedere keer wordt de volledige website bijgewerkt. Bij de goedkoopste providers kan je geen webruimte bekomen. De layout van de aangemaakte website kan je niet wijzigen.
  2. De data wordt naar een server van het bedrijf die de webbox geleverd heeft gestuurd. De server verwerkt de gegevens en toont die in grafiekvorm. Hier ook zit je vast aan de layout van de maker van de webbox.
  3. De optie om de webbox toegankelijk te maken voor de buitenwereld is niet aangeraden: de configuratie kan namelijk ongevraagd gewijzigd worden door bezoekers. Soms is er een login nodig, maar die is ook nodig om de statistieken te bekijken, en niet enkel om de parameters te veranderen: de softwareschrijvers zijn er nooit van uit gegaan dat de server ook van buitenuit bereikbaar zou kunnen zijn. De server kan je trouwens niet instellen om op een hoge poortnummer te luisteren (en niet poort 80): dit moet je in de router configureren (port translation). Bij optie 3 moet je trouwens de router configureren voor het runnen van een server.

Publicités - Reklame

-